Przepis na sałatkę z buraków i fety krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska

Ugotowane buraki pokrój w talarki, a te przekrój na pół.

Nasiona słonecznika upraż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu do momentu zarumienienia ich. Po tym procesie pozostaw je do wystygnięcia.

Ser feta pokrój w kostkę.

Przygotuj dressing: w kubeczku wymieszaj olej rzepakowy, sok z cytryny, musztardę, miód, sól oraz pieprz.

Na talerzach rozłóż rukolę, na nią połóż półtalarki buraka, kawałki sera fety, uprażony słonecznik. Całość polej przygotowanym dressingiem.

Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Sałatka z buraków leży na białym talerzu, który stoi na metalowej tacy. Obok talerza leży biała serweta i sztućce. Całość stoi na drewnianym blacie.
Sałatka z buraków i fety
Koszt przygotowania dania
25.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
250 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
51

Sałatka z buraków i fety - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z buraków i fety

Sałatka z buraków i fety z rukolą to doskonały wybór na przystawkę na imprezę rodzinną czy spotkanie ze znajomymi, świetnie sprawdzi się też jako sałatka do grilla (doskonale komponuje się z grillowanym mięsem). Ta przystawna z buraka i fety jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Produkty spożywcze, których potrzebujesz do jej przygotowania to buraki gotowane, ser typu feta, rukola i nasiona słonecznika. Dressing do sałatki przygotujesz z oleju rzepakowego, musztardy, miodu pszczelego oraz przypraw (soli, pieprzu i soku z cytryny).

Buraki są bardzo dobrym warzywem, które dostarcza wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nim duże ilości żelaza, które pozytywnie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Barwniki zawarte w buraku uznawane są za silne przeciwutleniacze, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki naszego organizmu. Dodatkowo w burakach znajdziemy kwas foliowy, który odgrywa istotną rolę w żywieniu kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Buraki zawierają również spore ilości witaminy C, która wspomaga nasz układ immunologiczny, dlatego warto je spożywać w okresie wzmożonej zachorowalności. Regularne spożywanie buraków wpływa również pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych oraz pomaga w utrzymaniu cholesterolu na odpowiednim poziomie. Buraki są bogatym źródłem błonnika, który wspomaga proces odchudzania się.

Podsumowując sałatka z pieczonymi burakami z serem feta i słonecznikiem to idealny pomysł na przystawkę podczas spotkań rodzinnych oraz dodatek do dań z grilla. Sałatka polana jest przepysznym dressingiem, który dodatkowo podkręca słodki smak buraków. Dodatkowo jest to idealne rozwiązanie w diecie laktoowowegetariańskiej oraz redukcyjnej. Osoby odchudzające się koniecznie muszą wypróbować tego przepisu. Sałatka z buraków jest doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie.

Wartości odżywcze sałatki z buraków i fety

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kalorie)
131.93 kcal
250.66 kcal
Białko
5.12 g
9.73 g

Węglowodany w sałatce z buraków i fety

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany
8.57 g
16.29 g
Węglowodany przyswajalne
6.85 g
13.02 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.72 g
3.26 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz
9.23 g
17.53 g
Tłuszcze nasycone
3.90 g
7.41 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
5.26 g
9.99 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
3.41 g
6.48 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
1.85 g
3.51 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
17.57 mg
33.38 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z buraków i fety

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A
57.05 µg (mcg)
108.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
5.58 mg
10.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.04 µg (mcg)
0.07 µg (mcg)
Witamina E
0.22 mg
0.41 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
24.67 µg (mcg)
46.88 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.12 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.22 mg
0.42 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.76 mg
1.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
75.72 µg (mcg)
143.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
386.24 µg (mcg)
733.86 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z buraków i fety

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód
287.68 mg
546.60 mg
Potas
271.22 mg
515.33 mg
Wapń
150.80 mg
286.51 mg
Fosfor
124.96 mg
237.43 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
39.92 mg
75.85 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.10 mg
2.09 mg
Cynk
1.06 mg
2.01 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.13 mg
0.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z buraków i fety 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z buraków i fety

Lista alergenów dla sałatki z buraków i fety przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Cena przygotowania sałatki z buraków i fety

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
330 g
3 małe sztuki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.89
Za 330 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Rukola
200 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 200 g
Nasiona słonecznika
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Miód
15 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Koszt składników
57.50
Jak oceniasz przepis na sałatkę z buraków i fety
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób