Sałatka z buraków i fety

Opublikowano: 16.04.2021 r., 11:47 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z buraków na talerzu
Sałatka z buraków i fety
Sałatka z buraków i fety to smaczne danie. Idealnie sprawdzi się jako przystawka na imprezach z rodziną i znajomymi oraz jako zdrowa przekąska do pracy.
Przygotowanie 20 min
250 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
51
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Buraki gotowane - 3 małe sztuki (330 g)
  • Ser Feta (150 g)
  • Rukola (200 g)
  • Nasiona słonecznika (30 g)
  • Olej rzepakowy (20 ml)
  • Musztarda (15 g)
  • Miód (15 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z buraków i fety krok po kroku

Ugotowane buraki pokrój w talarki, a te przekrój na pół.

Nasiona słonecznika upraż na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu do momentu zarumienienia ich. Po tym procesie pozostaw je do wystygnięcia.

Ser feta pokrój w kostkę.

Przygotuj dressing: w kubeczku wymieszaj olej rzepakowy, sok z cytryny, musztardę, miód, sól oraz pieprz.

Na talerzach rozłóż rukolę, na nią połóż półtalarki buraka, kawałki sera fety, uprażony słonecznik. Całość polej przygotowanym dressingiem.

Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z buraków i fety
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 83,6% osób

Więcej informacji na temat sałatki z buraków i fety

Sałatka z buraków i fety z rukolą to doskonały wybór na przystawkę na imprezę rodzinną czy spotkanie ze znajomymi, świetnie sprawdzi się też jako sałatka do grilla (doskonale komponuje się z grillowanym mięsem). Ta przystawna z buraka i fety jest bardzo prosta w przygotowaniu, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Produkty spożywcze, których potrzebujesz do jej przygotowania to buraki gotowane, ser typu feta, rukola i nasiona słonecznika. Dressing do sałatki przygotujesz z oleju rzepakowego, musztardy, miodu pszczelego oraz przypraw (soli, pieprzu i soku z cytryny).

Buraki są bardzo dobrym warzywem, które dostarcza wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nim duże ilości żelaza, które pozytywnie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Barwniki zawarte w buraku uznawane są za silne przeciwutleniacze, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki naszego organizmu. Dodatkowo w burakach znajdziemy kwas foliowy, który odgrywa istotną rolę w żywieniu kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Buraki zawierają również spore ilości witaminy C, która wspomaga nasz układ immunologiczny, dlatego warto je spożywać w okresie wzmożonej zachorowalności. Regularne spożywanie buraków wpływa również pozytywnie na kondycję naczyń krwionośnych oraz pomaga w utrzymaniu cholesterolu na odpowiednim poziomie. Buraki są bogatym źródłem błonnika, który wspomaga proces odchudzania się.

Podsumowując sałatka z pieczonymi burakami z serem feta i słonecznikiem to idealny pomysł na przystawkę podczas spotkań rodzinnych oraz dodatek do dań z grilla. Sałatka polana jest przepysznym dressingiem, który dodatkowo podkręca słodki smak buraków. Dodatkowo jest to idealne rozwiązanie w diecie laktoowowegetariańskiej oraz redukcyjnej. Osoby odchudzające się koniecznie muszą wypróbować tego przepisu. Sałatka z buraków jest doskonałym źródłem wielu składników mineralnych i witamin, które korzystanie wpływają na nasze zdrowie.

Alergeny w sałatce z buraków i fety

Lista alergenów dla sałatki z buraków i fety przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze sałatki z buraków i fety

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
131.93
250.66
Białko (g)
5.12
9.73

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
8.57
16.29
Węglowodany przyswajalne (g)
6.85
13.02
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.72
3.26

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
9.23
17.53
Tłuszcze nasycone (g)
3.97
7.54
Tłuszcze nienasycone (g)
5.26
9.99
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.41
6.48
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.85
3.51
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.57
33.38

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
57.05
108.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.58
10.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.07
Witamina E (mg)
0.22
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
24.67
46.88
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.22
0.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.76
1.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
75.72
143.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
386.24
733.86
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
287.68
546.60
Potas (mg)
271.22
515.33
Wapń (mg)
150.80
286.51
Fosfor (mg)
124.96
237.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
39.92
75.85
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.10
2.09
Cynk (mg)
1.06
2.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.13
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z buraków i fety 51
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z buraków i fety

Koszt składników
57.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
330 g
3 małe sztuki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.89
Za 330 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Rukola
200 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 200 g
Nasiona słonecznika
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Olej rzepakowy
20 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 20 ml
Musztarda
15 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.17
Za 15 g
Miód
15 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.64
Za 15 g
Koszt składników
57.50