Przepis na sałatkę z awokado i tuńczykiem krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, duża miska, salaterka

Jaja ugotuj na twardo. Następnie ostudź i obierz. Obrane jaj pokrój na ćwiartki.

Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij za pomocą widelca.

Rukolę i szpinak opłucz, następnie wyłóż na dnie miski.

Awokado przepołów i pozbaw pestki. Ponacinaj wzdłuż i wszerz, tak by powstała gruba kostka. Następnie przy pomocy małej łyżeczki wyciągnij owoc ze skórki. Dodaj do sałaty.

Pomidory, ogórka i cebulę dokładnie umyj. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Ogórka pokrój w cienkie plastry, a pomidorki przetnij na pół. Dodaj warzywa do sałaty, a na wierz wysyp oliwki i rozdrobnionego tuńczyka.

Składniki w misce dobrze wymieszaj, następnie poukładaj dekoracyjnie na wierzchu ćwiartki jaj.

W osobnej miseczce zmieszaj oliwę z sokiem z cytryny, dodaj przyprawy i zioła. Następnie ponownie energicznie wymieszaj zawartość naczynia.

Gotową sałatkę polej przygotowanym sosem.

Kolorowa sałatka z awokado, czerwoną cebulą, pomidorami i tuńczykiem. Z dekoracyjnie poukładanymi ćwiartkami jaj i oliwkami.
sałatka z awokado i tuńczykiem
Koszt przygotowania dania
27.38 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
360 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
18

Sałatka z awokado i tuńczykiem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z awokado i tuńczykiem

Sałatka z awokado i tuńczykiem jest zdrową propozycją na pełnowartościowy posiłek. Ze względu na obecność awokado jest pełna witamin i składników odżywczych. Delikatny maślany smak tego owocu w połączeniu ze słonymi oliwkami i tuńczykiem tworzy wspaniałą kompozycję smakową, której ciężko jest się oprzeć. Dlatego zawsze szybko z znika ze stołu na wszelkich przyjęciach.

Sałatka jest bardzo zdrowa i łatwa. Jej przygotowanie zabiera niewiele czasu, a przepis jest prosty, więc na pewno poradzi z nim sobie nawet osoba, która dopiero zaczyna swoją kulinarną przygodę. Dzięki temu będzie też idealnym pomysłem na błyskawiczny posiłek, kiedy brakuje nam siły i energii po ciężkim dniu.

Podanie jajka z awokado w jednym daniu jest pomysłem bardzo znanym i cenionym, gdyż oba produkty świetnie się ze sobą komponują i wzajemnie podkreślają swój smak. Gdy połączymy je jeszcze z pomidorami i ogórkiem otrzymujemy prawdziwą bombę witamin, która świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju dietach redukcyjnych i nie tylko. To danie docenią też na pewno pescowegetarianie. Sałatka z awokado i tuńczykiem podana w szklanej misce lub na talerzu przyciąga wzrok mnogością barw i faktur.

Sałatka jest bardzo smaczna, dlatego będzie świetną propozycją dla osób, które chciałyby spróbować awokado, ale nie mają pomysłu jak je przyrządzić, by dobrze smakowało. A nie jest to rzadki przypadek, gdyż owoc ten, choć szeroko promowany, wciąż jest uważany za nieco egzotyczny. Dzięki temu przepisowi każdy na pewno polubi się z awokado, co z całą pewnością wyjdzie na zdrowie. Jest ono bowiem bogate w Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe, mające olbrzymi wpływ na witalność i samopoczucie. Pozytywnie działa również dodatek z jajkiem i tuńczyka, które mają ogromną ilość białka oraz cennych składników mineralnych.

W tym przepisie spotykają się smaki kuchni śródziemnomorskiej i meksykańskiej. Dlatego sałatka jest niebanalna i wyrazista. Dzięki temu przepisowi przekonasz się jak łatwo można odmienić swoje codzienne menu, któremu brakuje już świeżości i podarować sobie odrobinę luksusu w przepysznym stylu.

Wartości odżywcze sałatki z awokado i tuńczykiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(379g)
Energia (kalorie)
95.23 kcal
360.92 kcal
Białko
6.16 g
23.33 g

Węglowodany w sałatce z awokado i tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(379g)
Węglowodany
3.57 g
13.54 g
Węglowodany przyswajalne
2.07 g
7.85 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.50 g
5.69 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(379g)
Tłuszcz
6.54 g
24.78 g
Tłuszcze nasycone
1.64 g
6.22 g
Tłuszcze nienasycone
4.90 g
18.57 g
Tłuszcze jednonasycone
3.91 g
14.83 g
Tłuszcze wielonasycone
0.99 g
3.74 g
Cholesterol
59.07 mg
223.87 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z awokado i tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(379g)
Witamina A
77.47 µg (mcg)
293.63 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.13 mg
0.48 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.30 µg (mcg)
1.13 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
7.49 mg
28.37 mg
Witamina D
0.58 µg (mcg)
2.19 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.58 mg
2.21 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
23.64 µg (mcg)
89.59 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.04 mg
0.13 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.43 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
1.26 mg
4.79 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
40.58 µg (mcg)
153.81 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
633.16 µg (mcg)
2399.67 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z awokado i tuńczykiem

Na 100g
Na porcję
(379g)
Sód
104.27 mg
395.19 mg
Potas
238.07 mg
902.30 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
33.26 mg
126.05 mg
Fosfor
80.23 mg
304.08 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
22.52 mg
85.34 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
1.01 mg
3.82 mg
Cynk
0.46 mg
1.74 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.29 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z awokado i tuńczykiem 18
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z awokado i tuńczykiem

Lista alergenów dla sałatki z awokado i tuńczykiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Tuńczyk w sosie własnym
    • Jajko

Cena przygotowania sałatki z awokado i tuńczykiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tuńczyk w sosie własnym
170 g
1 puszka
6.00
Za 170,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 170 g
Awokado
140 g
1 duża sztuka
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 140 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Szpinak
100 g
4 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 100 g
Rukola
40 g
2 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Oliwki czarne
30 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Pomidory koktajlowe
200 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ogórek
180 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Sok z cytryny
5 ml
1 łyżeczka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.25
Za 5 ml
Koszt składników
63.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z awokado i tuńczykiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób