Przepis na sałatkę z rukolą i mozzarellą krok po kroku
- Rukola 60 g dwie garście lub pół opakowania
- Ser Mozzarella 35 g 1/4 kulki
- Pomidory koktajlowe 100 g garść
- Oliwki czarne 15 g 5 sztuk
- Oliwa z oliwek 24 ml 2 łyżki
- Sok z cytryny 0 ml
Rukolę przełóż na talerz lub do miseczki.
Pomidory umyj i osusz. Pokrój w połówki i przełóż do naczynia z rukolą.
Odlej zalewę z mozzarelli, oddziel 1/4 i rozdrobnij palcami wprost na rukolę. Jeśli używasz mini mozzarelli, odsącz 1/4 kuleczek i połóż na rukolę.
Oliwki odsącz z zalewy i przekrój na pół w poprzek i przełóż do rukoli.
Oliwę z oliwek wymieszaj rózgą z sokiem z cytryny, szczyptą solą oraz pieprzu.
Sałatkę polewaj sosem tuż przed podaniem.
-
Pasztet z królika
-
Kapusta wigilijna
-
Chlebek bananowy fit
-
Kotlety z soczewicy
-
Dorsz pieczony
-
Bataty z piekarnika
-
Pieczone buraki
-
Ryba z piekarnika
-
Kaszotto z warzywami w pomidorowym sosie z posypką z orzeszków
-
Grillowany stek z kalafiora z serem i ketchupem oraz pieczonym pieczywem
-
Makaron ze szpinakiem i tuńczykiem
-
Sałatka z kurczakiem i mango
-
Sałatka z tuńczykiem i jajkiem
-
Makaron z fasolką szparagową, kurczakiem i pesto
-
Łosoś z patelni
-
Pasta kanapkowa
-
Koktajl dietetyczny
-
Indyk pieczony
-
Dietetyczna kolacja

(liczba kalorii)
Sałatka z rukolą i mozzarellą - cechy przepisu
Więcej o sałatce z rukolą i mozzarellą
Sałatka z rukolą i mozzarellą to idealny dodatek do śniadania lub kolacji. Może stanowić również przekąskę w ciągu dnia. Będzie to pyszna sałatka na grilla, która skomponuje się z wieloma daniami. Przepis na sałatkę z mozzarellą jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Sałatkę wykonasz
z łatwo dostępnych składników. Do zrobienia dania będzie potrzebna rukola i mozzarella, przygotują z pomidorkami koktajlowymi, nadadzą one więcej smaku niż pomidory oraz będą ładniej się prezentowały. Aby zaoszczędzić czas, sałatkę możesz wykonać z mini mozzarellą. Sos do sałatki jest równie szybki i prosty w przygotowaniu jak sałatka. Wystarczy, że zmieszasz oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i pieprz. Jeśli nie lubisz rukoli, dobrym zamiennikiem będzie sałata, możesz również wykorzystać miks sałat z rukolą lub samemu pomieszać sałatę i rukolę. W tym daniu nie powinien zostać użyty ogórek ponieważ jest to sałatka włoska z mozzarellą
i pomidorami. Ogórek jest nieodłączną częścią sałatki greckiej, we Włoszech nie jest on tak popularny.
Sałatka dzięki użyciu świeżych warzyw jest bardzo zdrowa i komponuje się z dietą fit. Spożywając 100 gramów rukoli, która jest podstawą dania, dostarczysz 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, pokrywa 50% zapotrzebowania na witaminę A oraz po 25% na witaminę C oraz foliany. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Jest produktem niskokalorycznym ale przy tym bogatym w błonnik, dzięki temu polecana jest w trakcie procesu odchudzania. Wysoka zawartość witaminy K wspiera układ kostny a w połączeniu z witaminą C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i detoksykujące, wzmacnia odporność, poprawia kondycję włosów i skóry. Ser mozzarella, ta niepozorna, biała kuleczka jest źródłem wielu składników pokarmowych. Mimo iż zawiera sporo tłuszczu, w jego skład wchodzi kwas linolowy, inaczej nazywany CLA. Należy on do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Jego główną cechą jest nasilanie procesu lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej, wykazuje działanie antybakteryjne i pomaga budować tkankę mięśniową. Mozzarella zawiera bardzo dużo wapnia oraz dostarcza sporo cynku, magnezu, selenu, fosforu i potasu. Spożywanie tego sera dostarcza do organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D oraz witaminę E. . Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopenu
i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych.
Sałatka z mozzarellą i pomidorami to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Przy okazji jest lekka, dietetyczna i możesz ją podać do wielu dań. Rukola z pomidorami i mozzarellą to klasyczne połączenie, które może stać się Twoim uniwersalnym przepisem.
Wartości odżywcze sałatki z rukolą i mozzarellą
Energia i białka
(225g)
Węglowodany w sałatce z rukolą i mozzarellą
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z rukolą i mozzarellą
(225g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z rukolą i mozzarellą
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z rukolą i mozzarellą
Lista alergenów dla sałatki z rukolą i mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Mozzarella