Rukola - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Warzywa

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w rukoli oraz jakie alergie mogą powodować.
Rukola - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze rukoli - tabela

Energia i białka

Rukola rukola
na 100 g na 100 g
Energia (kalorie) Pokaż liczbę kalorii w rukoli
Białko 2.58 g 2.58 g
Fenyloalanina b/d b/d

Węglowodany w rukoli

Rukola rukola
na 100 g na 100 g
Węglowodany 3.65 g 3.65 g
Węglowodany przyswajalne 2.05 g 2.05 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 1.60 g 1.60 g
Sacharoza (cukier) b/d b/d
Glukoza b/d b/d
Fruktoza b/d b/d
Skrobia b/d b/d
Laktoza b/d b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Rukola rukola
na 100 g na 100 g
Tłuszcz 0.66 g 0.66 g
Tłuszcze nasycone 0.29 g 0.29 g
Tłuszcze nienasycone 0.37 g 0.37 g
Tłuszcze jednonasycone 0.05 g 0.05 g
Tłuszcze wielonasycone 0.32 g 0.32 g
Tłuszcze trans b/d b/d
Cholesterol b/d b/d

Witaminy w przepisie na rukolę

Rukola rukola
na 100 g na 100 g
Witamina A 119.00 µg (mcg) 119.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.07 mg 0.07 mg
Witamina B12 b/d b/d
Witamina C 15.00 mg 15.00 mg
Witamina D b/d b/d
Witamina E 0.43 mg 0.43 mg
Retinol b/d b/d
Tiamina 0.04 mg 0.04 mg
Ryboflawina 0.09 mg 0.09 mg
Niacyna 0.31 mg 0.31 mg
Foliany 97.00 µg (mcg) 97.00 µg (mcg)
Beta karoten 1424.00 µg (mcg) 1424.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rukolę

Rukola rukola
na 100 g na 100 g
Sód 27.00 mg 27.00 mg
Potas 369.00 mg 369.00 mg
Wapń 160.00 mg 160.00 mg
Fosfor 52.00 mg 52.00 mg
Magnez 47.00 mg 47.00 mg
Żelazo 1.46 mg 1.46 mg
Cynk 0.47 mg 0.47 mg
Miedź 0.08 mg 0.08 mg
Mangan 0.32 mg 0.32 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html
  • https://fdc.nal.usda.gov/index.html

Alergie w rukoli

  • brak danych
  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z rukolą

Przepisy z rukolą

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto