Carpaccio z polędwicy wołowej
- Polędwica wołowa (200 g)
- Oliwa z oliwek (25 ml)
- Ser parmezan (15 g)
- Sok z cytryny (15 ml)
- Rukola (20 g)
- Musztarda francuska (25 g)
Przepis na carpaccio z polędwicy wołowej krok po kroku
Polędwicę schłodź w zamrażarce przez 20 minut, następnie wyjmij i zacznij kroić cienkie plastry.
Ułóż je na talerzu.
Obieraczką do warzyw zetnij plastry parmezanu.
Przygotuj sos: oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny oraz musztardą.
Mięso polej sosem, posyp rukolą i tartym parmezanem.
Posyp płatkami soli i świeżym pieprzem.
- Carpaccio wołowe
- Carpaccio z buraków
- Carpaccio z buraka z fetą
- Sos do carpaccio z buraka
- Carpaccio z łososia
- Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
- Carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym
- Carpaccio z buraka gotowanego
- Carpaccio z buraka z kozim serem
- Klasyczne carpaccio
- Carpaccio z buraka z sosem balsamicznym
- Carpaccio z cukinii
- Carpaccio z buraka z fetą i orzechami
- Carpaccio z buraka z mozzarellą
- Carpaccio
Więcej informacji na temat carpaccio z polędwicy wołowej
Carpaccio z polędwicy wołowej to niezwykle elegancka, a przy tym bardzo smaczna przystawka. Idealnie sprawdza się na uroczyste przyjęcia, czy domowe imprezy.
Przepis na carpaccio z polędwicy wołowej to doskonały pomysł na szybkie i pięknie się prezentuje mięsne danie. Najlepsze podane oczywiście na świeżo. Carpaccio robi się z polędwicy wołowej, która jest mięsem niezwykle smacznym. Carpaccio di manzo (czyli wołowe) to tradycyjna włoska przystawka. Występuje w formie bardzo cienkich plastrów surowego mięsa wołowego, które układa się na płasko na talerzu. Najczęściej dodaje się do niej podstawowe składniki, które spotkamy w kuchni włoskiej, czyli wiórki parmezanu, oliwę, świeżo zmielony czarny pieprz oraz szczyptę gruboziarnistej soli morskiej. Tradycyjnie dobrej jakości mięso kroi się na bardzo cienkie plasterki lub cienko rozbija i dekoracyjnie układa na talerzu. Całość polewana jest oliwą bądź sokiem z cytryny i serwowana z parmezanem lub sałatką.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić carpaccio z polędwicy wołowej, by było pyszne i dobre nawet dla początkujących kucharzy, to ten prosty przepis sprawdzi się idealnie. Mięso wołowe jest smaczne, dlatego nie potrzebuje dużej ilości dodatków. To przekąska, która robi ogromne wrażenie. Carpaccio wołowe to wspaniała przystawka, która doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Jest niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu.
Podobnie jak w tatarze do jego przyrządzenie używa się surowego mięsa. To sprawia, że dla wielu osób jest to potrawa nieco kontrowersyjna. Carpaccio wołowe jest jedną z tych przystawek, które rzadko trafiają na polskie stoły. A szkoda, bo to danie, które robi wrażenie na gościach, a przy tym jest niezwykle proste do przyrządzenia. Twórcą tego słynnego dania był Giuseppe Cipriani, który w 1931 roku założył słynny lokal Harry's Bar w Wenecji. Zaserwował je po raz pierwszy na otwarciu wystawy włoskiego malarza Vittore Carpaccio, jednego z głównych mistrzów szkoły weneckiej. Aby uhonorować malarza, swoją nową potrawę nazwał Carpaccio.
Alergeny w carpaccio z polędwicy wołowej
Lista alergenów dla carpaccio z polędwicy wołowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser parmezan
- Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Musztarda francuska
Wartości odżywcze carpaccio z polędwicy wołowej
To zdrowa opcja, która dostarczy dużo białka i żelaza.
Energia i białka
(150g)
Węglowodany
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy
(150g)
Składniki mineralne
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.