Przepis na carpaccio z buraka z fetą i orzechami krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska, duży talerz

Buraki umieść w garnku, wlej wodę.

Gotuj przez 50-60 minut do miękkości w zależności od wielkości warzywa.

Buraki wystudź i obierz ze skórki.

Pokrój je w bardzo cienkie plastry i umieść na talerzu.

Orzechy włoskie upraż na patelni.

Posiekaj je drobno.

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, posiekany koper oraz sól i pieprz.

Sosem polej buraki.

Pokrusz na nie ser feta i posyp prażonymi orzechami.

Podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego lub bagietki francuskiej.

Carpaccio z buraka z fetą i orzechami podane na białym talerzu.
Carpaccio z buraka z fetą i orzechami
Koszt przygotowania dania
25.85 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
514 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
59

Carpaccio z buraka z fetą i orzechami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o carpaccio z buraka z fetą i orzechami

Carpaccio z buraka z fetą i orzechami to bardzo dobry pomysł na pyszną przystawkę niezawierającą mięsa. Carpaccio jest bardzo smaczne i świetnie sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi. Carpaccio można przygotować z gotowanych buraków dostępnych w supermarkecie lub ugotować je w domu własnoręcznie. Przepis na carpaccio z buraka z fetą i orzechami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: buraki, ser feta, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, miód, musztarda francuska, sól, pieprz, koper.

Jak zrobić carpaccio z buraka z fetą i orzechami? Buraki umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj przez 50-60 minut do miękkości w zależności od wielkości warzywa. Buraki wystudź i obierz ze skórki. Pokrój je w bardzo cienkie plastry i umieść na talerzu. Orzechy włoskie upraż na patelni. Posiekaj je drobno. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, posiekany koper oraz sól i pieprz. Sosem polej buraki. Pokrusz na nie ser feta i posyp prażonymi orzechami. Podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego lub bagietki francuskiej.

Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Orzechy włoskie zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.

Podsumowując carpaccio z buraków pieczonych jest idealne jako pyszna przekąska. Carpaccio można przygotować bez dodatku orzechów włoskich. Orzechy zamienić można na prażone pestki słonecznika lub dyni. Carpaccio jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Carpaccio można przygotować także z tartym serem typu parmezan.

Wartości odżywcze carpaccio z buraka z fetą i orzechami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(270g)
Energia (kalorie)
190.49 kcal
514.33 kcal
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Białko
4.18 g
11.29 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Fenyloalanina
0.18 mg
0.49 mg
Brak danych dla: miód, musztarda francuska.
czytaj dalej

Węglowodany w carpaccio z buraka z fetą i orzechami

Na 100g
Na porcję
(270g)
Węglowodany
9.56 g
25.80 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.69 g
20.77 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.86 g
5.03 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(270g)
Tłuszcz
15.80 g
42.66 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze nasycone
4.84 g
13.06 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
10.96 g
29.60 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
7.78 g
21.00 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.18 g
8.60 g
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol
15.89 mg
42.91 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na carpaccio z buraka z fetą i orzechami

Na 100g
Na porcję
(270g)
Witamina A
33.78 µg (mcg)
91.20 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Witamina B6
0.14 mg
0.38 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Witamina C
4.98 mg
13.44 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.09 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Witamina E
1.41 mg
3.81 mg
Brak danych dla: musztarda francuska, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
22.32 µg (mcg)
60.27 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.16 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.19 mg
0.51 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Niacyna
0.45 mg
1.21 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Foliany
72.57 µg (mcg)
195.94 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Beta karoten
11.79 µg (mcg)
31.82 µg (mcg)
Brak danych dla: musztarda francuska, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na carpaccio z buraka z fetą i orzechami

Na 100g
Na porcję
(270g)
Sód
247.40 mg
667.98 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Potas
226.58 mg
611.77 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Wapń
106.86 mg
288.51 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Fosfor
98.96 mg
267.20 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Magnez
24.31 mg
65.64 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Żelazo
0.92 mg
2.47 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cynk
0.87 mg
2.35 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Miedź
0.12 mg
0.34 mg
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Mangan
0.37 mg
0.99 mg
Brak danych dla: miód, musztarda francuska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z buraka z fetą i orzechami 59
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w carpaccio z buraka z fetą i orzechami

Lista alergenów dla carpaccio z buraka z fetą i orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

W przepisie na carpaccio z buraka z fetą i orzechami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • musztarda francuska
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania carpaccio z buraka z fetą i orzechami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
600 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Ser Feta
200 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
12.00
Za 200 g
Orzechy włoskie
50 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 50 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Miód
40 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.71
Za 40 g
Musztarda francuska
100 g
Koperek ogrodowy świeży
30 g
1 pęczek
2.50
Za 25,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 30 g
Jak oceniasz przepis na carpaccio z buraka z fetą i orzechami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób