Przepis na carpaccio z buraka z fetą i orzechami krok po kroku
- Burak 600 g 3 średnie sztuki
- Ser Feta 200 g
- Orzechy włoskie 50 g
- Oliwa z oliwek 100 ml niepełne pół szklanki
- Miód 40 g
- Musztarda francuska 100 g
- Koperek ogrodowy świeży 30 g 1 pęczek
Buraki umieść w garnku, wlej wodę.
Gotuj przez 50-60 minut do miękkości w zależności od wielkości warzywa.
Buraki wystudź i obierz ze skórki.
Pokrój je w bardzo cienkie plastry i umieść na talerzu.
Orzechy włoskie upraż na patelni.
Posiekaj je drobno.
W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, posiekany koper oraz sól i pieprz.
Sosem polej buraki.
Pokrusz na nie ser feta i posyp prażonymi orzechami.
Podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego lub bagietki francuskiej.
-
Carpaccio z buraków
-
Carpaccio z buraka z fetą
-
Sos do carpaccio z buraka
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
-
Carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym
-
Carpaccio z buraka gotowanego
-
Carpaccio z buraka z kozim serem
-
Carpaccio z buraka z sosem balsamicznym
-
Carpaccio z buraka z mozzarellą
-
Carpaccio z buraka

(liczba kalorii)
Carpaccio z buraka z fetą i orzechami - cechy przepisu
Więcej o carpaccio z buraka z fetą i orzechami
Carpaccio z buraka z fetą i orzechami to bardzo dobry pomysł na pyszną przystawkę niezawierającą mięsa. Carpaccio jest bardzo smaczne i świetnie sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi. Carpaccio można przygotować z gotowanych buraków dostępnych w supermarkecie lub ugotować je w domu własnoręcznie. Przepis na carpaccio z buraka z fetą i orzechami jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: buraki, ser feta, orzechy włoskie, oliwa z oliwek, miód, musztarda francuska, sól, pieprz, koper.
Jak zrobić carpaccio z buraka z fetą i orzechami? Buraki umieść w garnku, wlej wodę. Gotuj przez 50-60 minut do miękkości w zależności od wielkości warzywa. Buraki wystudź i obierz ze skórki. Pokrój je w bardzo cienkie plastry i umieść na talerzu. Orzechy włoskie upraż na patelni. Posiekaj je drobno. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, miód, posiekany koper oraz sól i pieprz. Sosem polej buraki. Pokrusz na nie ser feta i posyp prażonymi orzechami. Podawaj z dodatkiem pieczywa żytniego lub bagietki francuskiej.
Burak ćwikłowy jest rośliną powszechnie uprawianą w naszych ogródkach, nie jest wymagający w uprawie. Burak jest warzywem bogatym w witaminę C oraz witaminę B1. Witamina C odpowiada za wspomaganie odporności naszego organizmu oraz za wzmacnianie naczyń krwionośnych. Swój piękny kolor buraki zawdzięczają betacyjanom, które mają właściwości zapobiegające rozwojowi nowotworów. Buraki mają także właściwości zasadotwórcze, dlatego podaje się je w towarzystwie mięsa, które zakwasza organizm. Orzechy włoskie zawierają dużą ilość kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.
Podsumowując carpaccio z buraków pieczonych jest idealne jako pyszna przekąska. Carpaccio można przygotować bez dodatku orzechów włoskich. Orzechy zamienić można na prażone pestki słonecznika lub dyni. Carpaccio jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 1 dzień. Carpaccio można przygotować także z tartym serem typu parmezan.
Wartości odżywcze carpaccio z buraka z fetą i orzechami
Energia i białka
(270g)
Węglowodany w carpaccio z buraka z fetą i orzechami
(270g)
Tłuszcze
(270g)
Witaminy w przepisie na carpaccio z buraka z fetą i orzechami
(270g)
Składniki mineralne w przepisie na carpaccio z buraka z fetą i orzechami
(270g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w carpaccio z buraka z fetą i orzechami
Lista alergenów dla carpaccio z buraka z fetą i orzechami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser Feta
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
W przepisie na carpaccio z buraka z fetą i orzechami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- musztarda francuska