Przepis na carpaccio z łososia krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli
To będzie niezbędne
blender

Plastry łososia rozdziel i ułóż na płasko na ozdobnym talerzu.

Do blendera wlej oliwę, dodaj ocet, bazylię, sok z cytryny, szczyptę pieprzu, soli i chili.

Zblenduj na gładką masę.

Łososia polej sosem.

Carpaccio z łososia podane z rukolą.
carpaccio z łososia
Koszt przygotowania dania
24.68 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
150 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
24

Carpaccio z łososia - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o carpaccio z łososia

Carpaccio z łososia to niezwykle ciekawa i aromatyczna przystawka, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb. Jej przygotowanie zajmuje kilka minut. Całe danie zachwyca lekkością.

Przepis na carpaccio z łososia to wspaniały pomysł na pyszne danie, które sprawdza się jako łatwa, ale sycąca przystawka. W tej wersji surowy łosoś ma zdecydowanie ostrzejszy charakter niż w sushi, a do tego pięknie się prezentuje. Ten przepis to połączenie tradycyjnej polskiej kuchni z orientalnymi smakami, dzięki czemu powstało danie bardzo niebanalne i niezwykle pysznie. Na pewno będzie wspaniałą dekoracją imprezowego stołu. To danie jest bardzo proste i nie potrzeba do niego żadnych specjalnych umiejętności czy sprzętów. To najlepszy i przy okazji najprostszy sposób przygotowania tej ryby, który nie tylko pięknie się prezentuje, ale również wspaniale smakuje. Dobrze jest podawać go z delikatnym sosem, który wspaniale współgra z rybą. Łosoś świetnie smakuje przygotowany na ostro, dlatego w takiej właśnie formie prezentuje się w tym daniu.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić carpaccio z łososia, by było pyszne i dobre dla zdrowia, to ten sprawdzony przepis stanowi najlepsze rozwiązanie. Wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w pobliskim sklepie, a naprawdę nie ma ich wiele. Całość można przygotować z łososia surowego, wtedy smakuje najlepiej. Dla wszystkich, którzy nie przepadają za taką opcją, idealny będzie łosoś wędzony, który równie dobrze smakuje w takiej formie. Warto zadbać, by wszystkie składniki były naprawdę dobrej jakość dzięki temu całe danie będzie smakować doskonale. Choć danie jest naprawdę proste, smakuje obłędnie i sprawia, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Ta potrawa idealnie sprawdzi się na przyjęciach, czy spotkaniach w gronie najbliższych. Będzie świetna dla wszystkich tych, którzy cenią sobie azjatyckie smaki. Powstaje z niego danie bardzo aromatyczne i niezwykle zdrowe. To zasługa dodatku łososia, który jest źródłem wielu cennych składników odżywczych. Jego obecność w codziennym menu wpływa korzystnie na zdrowie, dlatego warto wykorzystać ten przepyszny przepis na danie z jego udziałem. Łosoś dostarcza Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, które wpływają na zdrowie układu krwionośnego, nerwowego i odpornościowego, a także zmniejszają stan zapalny w organizmie i obniżają ryzyko powstawania nowotworów. To również wspaniałe źródło cynku i selenu, pierwiastków, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania tarczy i odporności.

Wartości odżywcze carpaccio z łososia

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(68g)
Energia (kalorie)
221.06 kcal
150.32 kcal
Białko
10.74 g
7.30 g

Węglowodany w carpaccio z łososia

Na 100g
Na porcję
(68g)
Węglowodany
1.58 g
1.08 g
Węglowodany przyswajalne
1.29 g
0.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.29 g
0.20 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier)
0.03 g
0.02 g
Glukoza
0.36 g
0.24 g
Fruktoza
0.36 g
0.24 g
Laktoza
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: bazylia świeża.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(68g)
Tłuszcz
19.19 g
13.05 g
Tłuszcze nasycone
3.51 g
2.39 g
Tłuszcze nienasycone
15.68 g
10.66 g
Tłuszcze jednonasycone
13.30 g
9.05 g
Tłuszcze wielonasycone
2.37 g
1.61 g
Cholesterol
12.78 mg
8.69 mg

Witaminy w przepisie na carpaccio z łososia

Na 100g
Na porcję
(68g)
Witamina A
58.44 µg (mcg)
39.74 µg (mcg)
Witamina B6
0.19 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12
1.81 µg (mcg)
1.23 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C
5.87 mg
3.99 mg
Witamina D
9.50 µg (mcg)
6.46 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E
2.53 mg
1.72 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol
14.44 µg (mcg)
9.82 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina
0.02 mg
0.01 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.07 mg
0.05 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna
2.78 mg
1.89 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany
13.93 µg (mcg)
9.47 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten
523.74 µg (mcg)
356.14 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na carpaccio z łososia

Na 100g
Na porcję
(68g)
Sód
375.26 mg
255.18 mg
Potas
158.33 mg
107.67 mg
Wapń
37.22 mg
25.31 mg
Fosfor
101.74 mg
69.18 mg
Magnez
21.56 mg
14.66 mg
Żelazo
1.13 mg
0.77 mg
Cynk
0.31 mg
0.21 mg
Miedź
0.20 mg
0.13 mg
Mangan
0.21 mg
0.14 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z łososia 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w carpaccio z łososia

Lista alergenów dla carpaccio z łososia przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony

Cena przygotowania carpaccio z łososia

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Łosoś wędzony
150 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
18.00
Za 150 g
Sok cytrynowy
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Bazylia świeża
45 g
8.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 45 g
Ocet balsamiczny
10 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Koszt składników
60.00
Jak oceniasz przepis na carpaccio z łososia
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób