Przepis na sos do carpaccio z buraka krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duża miska, rózga

Szczypiorek i natkę drobno posiekaj.

Oliwę i ocet zmieszaj rózgą w małej miseczce.

Do sosu dodaj zioła, sól i pieprz. Dokładnie wymieszaj.

Gotowym sosem polej carpaccio.

Sos do carpaccio z buraka podany na przystawce.
sos do carpaccio z buraka
Koszt przygotowania dania
4.22 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
210 kcal
Liczba alergenów w daniu
0
34

Sos do carpaccio z buraka - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sosie do carpaccio z buraka

Sos do carpaccio z buraka jest niezwykle smaczny, a przy okazji prosty w przygotowaniu. Całość wspaniale komponuje się nie tylko z burakiem, ale także innymi warzywami. Carpaccio to przepyszna przystawka, którą można robić zarówno z mięsa, jak i w pełni wege wersji. Jedną z lepszych opcji jest właśnie to z buraka, która nie tylko dobrze smakuje, ale jest też bardzo zdrowa. Najważniejszą częścią carpaccio, tak jak każdej innej sałatki jest odpowiedni sos. A jak zrobić taki, który będzie naprawdę pyszny i przy okazji ciekawy? Przekonasz się właśnie z tym przepisem. Choć dobrze znany, bardzo często jego wersja odbiega od tej klasycznej, która robiona jest na bazie tylko 2 lub trzech składników. Ten sos jest tak dobry, że podkręci smak każdej, nawet nudnej sałatki, w tym właśnie carpaccio. Idealnie współgra z orzechowym smakiem rukoli i buraków, jednak można go używać do wszystkich gatunków warzyw, ale też mięsnych przystawek.

Przepis na sos do carpaccio z buraka to pomysł na najlepszy domowy dressing. Jest tak smaczny, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Spokojnie, nie musisz posiadać długiego kulinarnego doświadczenia, by sobie z nim poradzić. Przyda się za to odrobina cierpliwości. Połączenie szczypiorku, tymianku i natki pietruszki z miodem sprawia, że wszystko smakuje wprost wybornie. Dodatkowo zioła te ze względu na dużą ilość antyoksydantów i witaminy C świetnie współgrają ze zdrowymi buraczkami.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sos do carpaccio z buraka, który będzie smaczny, a przy okazji w pełni domowy, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To doskonały pomysł na dodatek, który odmieni nawet najsmutniejsze warzywa. Carpaccio to idealna przekąska na szybko, ale żeby nie była nudna, musi być polana właściwym sosem. Ten z przepisu taki właśnie jest. I choć prosty, zupełnie nie jest banalny. Ze względu na obecność tylko kilku składników jest bardziej uniwersalny. Świetnie sprawdzi się nie tylko w carpaccio, ale też jako dodatek do sałaty. Najlepiej przygotować go zaraz przed podaniem, bo gdy będzie czekał zbyt długo, rozwarstwi się i nie będzie wyglądał zbyt estetycznie, przez co po raz kolejny trzeba go będzie dobrze wymieszać, co będzie tylko dodatkową pracą.

Wartości odżywcze sosu do carpaccio z buraka

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Energia (kalorie)
467.67 kcal
210.45 kcal
Białko
1.12 g
0.50 g
Fenyloalanina
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Węglowodany w sosie do carpaccio z buraka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Węglowodany
4.62 g
2.08 g
Węglowodany przyswajalne
3.65 g
1.64 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.97 g
0.43 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(45g)
Tłuszcz
50.25 g
22.61 g
Tłuszcze nasycone
8.37 g
3.77 g
Tłuszcze nienasycone
41.88 g
18.85 g
Tłuszcze jednonasycone
36.57 g
16.45 g
Tłuszcze wielonasycone
5.31 g
2.39 g
Cholesterol
0.00 mg
0.00 mg

Witaminy w przepisie na sos do carpaccio z buraka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Witamina A
106.50 µg (mcg)
47.92 µg (mcg)
Witamina B6
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C
31.85 mg
14.33 mg
Witamina D
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E
7.20 mg
3.24 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.01 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.02 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna
0.33 mg
0.15 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany
42.83 µg (mcg)
19.27 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten
1276.67 µg (mcg)
574.50 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sos do carpaccio z buraka

Na 100g
Na porcję
(45g)
Sód
14.67 mg
6.60 mg
Potas
160.83 mg
72.37 mg
Wapń
43.33 mg
19.50 mg
Fosfor
22.50 mg
10.12 mg
Magnez
17.33 mg
7.80 mg
Żelazo
1.70 mg
0.76 mg
Cynk
0.29 mg
0.13 mg
Miedź
0.06 mg
0.03 mg
Mangan
0.11 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sosu do carpaccio z buraka 34
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sosie do carpaccio z buraka

Lista alergenów dla sosu do carpaccio z buraka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sos do carpaccio z buraka

Cena przygotowania sosu do carpaccio z buraka

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Ocet balsamiczny
15 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Natka pietruszki
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Szczypiorek
15 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 15 g
Koszt składników
31.00
Jak oceniasz przepis na sos do carpaccio z buraka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób