Przepis na carpaccio z buraka z mozzarellą krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z limonki, sos balsamiczny
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, miseczka, blacha

Buraki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut.

Wystudź buraki i obierz je ze skórki.

Pokrój w bardzo cienkie plastry.

Plastry buraka umieść na półmisku.

W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, musztardę oraz sok z limonki.

Sos wylej na buraki.

Umieść na nich rukolę.

Na wierzch porwij mozzarellę.

Upraż pestki słonecznika na patelni bez dodatku tłuszczu.

Wierzch carpaccio posyp pestkami i udekoruj sosem balsamicznym.

Carpaccio z buraka z mozzarellą podane na białym talerzu.
Carpaccio z buraka z mozzarellą
Koszt przygotowania dania
19.04 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
488 kcal
Liczba alergenów w daniu
dane niepełne
55

Carpaccio z buraka z mozzarellą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o carpaccio z buraka z mozzarellą

Carpaccio z buraka z mozzarellą to bardzo dobry pomysł na smaczną przekąskę. Carpaccio podać można z sosem balsamicznym, który zastąpi dodatek miodu. Sos balsamiczny jest słodki i doskonale podkreśla smak buraków. Wersja carpaccio z mozzarellą jest bardziej delikatna w smaku i można ją podać dla osób, które muszą ograniczyć spożywanie dużych ilości soli. Przepis na carpaccio z buraka z mozzarellą jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: buraki, sos balsamiczny, mozzarella, musztarda, oliwa z oliwek, sól, pieprz, sok z limonki, rukola, pestki słonecznika.

Jak zrobić carpaccio z buraka z mozzarellą? Buraki umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez 60 minut. Wystudź buraki i obierz je ze skórki. Pokrój w bardzo cienkie plastry za pomocą noża lub specjalnej tarki. Plastry buraka umieść na półmisku. W miseczce wymieszaj oliwę z oliwek, sól, pieprz, musztardę oraz sok z limonki. Sos wylej na buraki. Umieść na nich rukolę. Na wierzch porwij mozzarellę. Upraż pestki słonecznika na patelni bez dodatku tłuszczu. Wierzch carpaccio posyp pestkami i udekoruj sosem balsamicznym.

Mozzarella to tradycyjny włoski ser produkowany z mleka bawolego lub krowiego. Jest niedojrzewającym serem podpuszczkowym, ma biały kolor i kremową konsystencję. Dobrze nadaje się do zapiekania oraz do spożywania na zimno. Pestki słonecznika zawierają duże dawki fitosteroli, wspomagające obniżanie zbyt wysokiego poziomu cholesterolu w krwi. Pestki słonecznika zawierają także bardzo dużą ilość białka roślinnego. Ponadto są dość kaloryczne, gdyż bogate są w tłuszcze, przede wszystkim jedno i wielonienasycone.

Podsumowując pieczone buraki w formie carpaccio to idealne danie nie zawierające mięsa. Przystawkę podać można podczas wielu rozmaitych okazji. Carpaccio jest trwałe i można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka godzin. Carpaccio jest dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Sos balsamiczny zastąpić można octem balsamicznym z dodatkiem miodu.

Wartości odżywcze carpaccio z buraka z mozzarellą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
195.24 kcal
488.10 kcal
Białko
6.56 g
16.39 g

Węglowodany w carpaccio z buraka z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
7.91 g
19.77 g
Węglowodany przyswajalne
5.24 g
13.11 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.66 g
6.66 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
16.05 g
40.14 g
Tłuszcze nasycone
4.54 g
11.34 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
11.25 g
28.12 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
8.39 g
20.97 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
2.86 g
7.14 g
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol
12.64 mg
31.60 mg

Witaminy w przepisie na carpaccio z buraka z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
35.08 µg (mcg)
87.70 µg (mcg)
Witamina B6
0.16 mg
0.40 mg
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
0.91 µg (mcg)
Witamina C
3.49 mg
8.72 mg
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.16 µg (mcg)
Witamina E
1.25 mg
3.13 mg
Retinol
27.84 µg (mcg)
69.60 µg (mcg)
Tiamina
0.16 mg
0.39 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.26 mg
Niacyna
0.93 mg
2.31 mg
Foliany
84.76 µg (mcg)
211.90 µg (mcg)
Beta karoten
82.16 µg (mcg)
205.40 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na carpaccio z buraka z mozzarellą

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
211.40 mg
528.50 mg
Potas
272.60 mg
681.50 mg
Wapń
107.52 mg
268.80 mg
Fosfor
142.56 mg
356.40 mg
Magnez
47.80 mg
119.50 mg
Żelazo
1.17 mg
2.92 mg
Cynk
1.13 mg
2.83 mg
Miedź
0.20 mg
0.50 mg
Mangan
0.36 mg
0.90 mg
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z buraka z mozzarellą 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w carpaccio z buraka z mozzarellą

Lista alergenów dla carpaccio z buraka z mozzarellą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

W przepisie na carpaccio z buraka z mozzarellą nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • sos balsamiczny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Cena przygotowania carpaccio z buraka z mozzarellą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
700 g
3 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.10
Za 700 g
Ser Mozzarella
200 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 200 g
Musztarda
100 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 100 g
Oliwa z oliwek
100 ml
niepełne pół szklanki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 ml
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Nasiona słonecznika
100 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 100 g
Koszt składników
42.00
Jak oceniasz przepis na carpaccio z buraka z mozzarellą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób