Carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym

Opublikowano: 03.05.2022 r., 12:27 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym podane na talerzyku.
Carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym
Carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym jest doskonałym pomysłem na lekką, ale jakże interesującą przystawkę. Całość jest prosta, smaczna i niezwykle zdrowa.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
669 kcal
Kcal w porcji
113 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Burak (1 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Musztarda (10 g)
  • Miód (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym krok po kroku

Buraki ugotuj w dużym garnku do miękkości ok.1 godzinę. Następnie ostudź je i obierz.

Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż je na talerzu.

W małej miseczce zmieszaj ze sobą olej, miód i musztardę.

Sosem polej carpaccio.

Na koniec obficie przypraw pieprzem i solą.

Jak oceniasz przepis na carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 95,1% osób

Więcej informacji na temat carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym

Carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym jest doskonałym pomysłem na lekką, ale jakże interesującą przystawkę. Całość jest prosta, smaczna i niezwykle zdrowa. Przypadnie do gustu zwłaszcza fanom słodko — ostrych połączeń.

Przepis na carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym to doskonały pomysł na danie, które wspaniale sprawdzi się na imprezę. To zapewne najlepsza i najszybsza warzywna sałatka, o cudownym smaku i wspaniałym, niebanalnym sposobie podania. Idealnie nadaje się na wykwintne przyjęcia, czy imprezy rodzinne. Wygląda bardzo elegancko i dekoracyjnie. Buraki dostarczają sporo witamin, a także pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak wapń, miedź, molibden czy lit. Swój piękny kolor zawdzięczają antyoksydantom, które chronią organizm przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, w tym przed nowotworami. Buraki mają również bardzo dobry wpływ na układ krwionośny. Substancje zawarte w buraku mają również pozytywne działanie na procesy tworzenia czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego warto by to warzywo gościło w codziennej diecie jak najczęściej. Carpaccio można też podać z mozzarellą, czy z kozim serem. Każda wersja nada burakom innego smaku i aromatu. Wszystkie są naprawdę pyszne.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym, by było pyszne i dobre dla zdrowia, to ten przepis sprawdzi się idealnie. To przystawka, idealna, pełna smaku i aromatu, a przy tym dobra dla zdrowia. W dodatku robi się ją tak prosto, że poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharze. Zawsze się udaje i zachwyca wszystkich swoim niepowtarzalnym aromatem. Ten przepis na carpaccio z buraka jest bardzo łatwy, całe danie można przygotować w ekspresowym tempie. Najlepiej korzystać z buraka gotowanego, jednak gdy chce się przyspieszyć cały proces, dobrze jest użyć już ugotowanych warzyw, które można dostać w każdym markecie. Całość pięknie dopełnia aromatyczny sos, który podkreśla wszystkie nuty smakowe tego dania.

Alergeny w carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym

Lista alergenów dla carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(113g)
Energia (kcal)
592.41
669.43
Białko (g)
0.92
1.04

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(113g)
Węglowodany (g)
17.38
19.64
Węglowodany przyswajalne (g)
16.45
18.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.94
1.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(113g)
Tłuszcz (g)
59.49
67.22
Tłuszcze nasycone (g)
10.37
11.72
Tłuszcze nienasycone (g)
49.12
55.50
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
42.94
48.52
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
6.18
6.98
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(113g)
Witamina A (µg (mcg))
0.82
0.93
Witamina B6 (mg)
0.02
0.02
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
0.27
0.31
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
8.54
9.65
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.04
Ryboflawina (mg)
0.02
0.03
Niacyna (mg)
0.14
0.16
Foliany (µg (mcg))
3.90
4.41
Beta karoten (µg (mcg))
6.47
7.31

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(113g)
Sód (mg)
219.18
247.67
Potas (mg)
46.57
52.62
Wapń (mg)
14.43
16.31
Fosfor (mg)
22.75
25.70
Magnez (mg)
10.25
11.59
Żelazo (mg)
0.74
0.84
Cynk (mg)
0.18
0.20
Miedź (mg)
0.02
0.03
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carpaccio z buraka z sosem musztardowo miodowym

Koszt składników
40.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
1 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
10 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.11
Za 10 g
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Koszt składników
40.00