Przystawki na sylwestra

przystawki na sylwestra

Sylwester jest szczególnym dniem, na który wielu ludzi czeka cały rok. Wieczór poprzedzający nowy rok to czas zabawy i świętowania. Właśnie wtedy ludzie strzelają fajerwerkami, tańczą, biesiadują i spędzają czas z rodziną lub przyjaciółmi. Z kolei o północy wznoszony jest toast – oficjalnie żegnamy się wówczas z nowym rokiem. Sylwester to również doskonały moment, aby wypróbować różne smaczne przekąski i potrawy. Warto dowiedzieć się, jak przygotować łatwe i tanie przystawki na ciepło.

Przystawki na sylwestra – łatwe i tanie przystawki na ciepło

Przystawki na sylwestra popularne są na całym świecie. Najlepsze na zabawę sylwestrową są proste przepisy. Przygotowując domówkę, warto zrobić przekąski zarówno na zimno, jak i na ciepło. Pomysły na przystawki nie są skomplikowane. Nawet amator gotowania powinien świetnie sobie z nimi poradzić. Najważniejsze, aby przystawki sylwestrowe były tanie, łatwe i szybkie do zrobienia. Sprawdź, jak zrobić najlepsze przystawki na imprezę sylwestrową.

Najlepsze przystawki na sylwestra – szybkie i łatwe przepisy

Roladki z kurczaka – mięsna przekąska na ciepło

Roladki z kurczaka to świetna przekąska, która idealnie pasuje na zabawę sylwestrową. Robi się je szybko i łatwo, dzięki czemu nawet laik w kuchni nie powinien mieć większego problemu z ich przyrządzeniem. Roladki z kurczaka są pożywne i smaczne. Warto podkreślić, że mają też miękką konsystencję. Aby zrobić roladki, koniecznie zaopatrz się w kilka produktów spożywczych: piersi z kurczaka, serek śmietankowy, masło, ser feta, szpinak i przyprawy do smaku – curry, czosnek, pieprz i sól. Przekrój kurczaka w pół i zostaw od końca ok. 1 cm. Dopraw przyprawami do smaku. Następnie rozgrzej masło na patelni. Podsmaż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj świeży lub mrożony szpinak na patelnię. Smaż do momentu, aż szpinak się rozpadnie. Dopraw wszystko pieprzem i solą, a następnie dodaj serek śmietankowy.

Wymieszaj wszystko, po czym zdejmij z ognia. Dodaj fetę i zamieszaj. Wyłóż farsz na kurczaka, następnie zwiń w roladki – pospinaj wszystko wykałaczkami. Rozgrzej patelnię olejem rzepakowym i obsmaż roladki ze wszystkich stron. Tak przygotowaną przekąskę włóż do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C. Piecz ok. 15 minut. Postaraj się podać przekąskę gościom od razu, gdy roladki są jeszcze ciepłe. To naprawdę smaczna, pożywna i łatwa w przygotowaniu przekąska sylwestrowa. Roladki są też stosunkowo tanie do zrobienia, co na pewno przemawia na korzyść przekąsek. Przepis będzie idealny zarówno jako przystawka na sylwester, jak i przekąska na każdą inną imprezę. W mięsnych roladkach znajduje się wiele wartościowych składników, które korzystnie działają na nasz organizm. Szpinak jest niskokaloryczny – ma wiele witamin i składników mineralnych. Ser feta to zaś źródło pełnowartościowego białka. Roladki z kurczaka przyrządza się bardzo szybko. Warto więc zrobić je jako przystawkę sylwestrową i zachwycić gości.

Corndogi – sprawdź, jak zrobić krok po kroku

Pomysły na przystawki mogą być bardzo różnorodne. Wśród najsmaczniejszych wyróżniają się corndogi – parówki w cieście kukurydzianym. Są pyszne i co najważniejsze tanie w przygotowaniu. Robi się je bardzo szybko, więc bez problemu możesz zrobić je w trakcie imprezy sylwestrowej lub bezpośrednio przed nią. Aby zrobić corndogi, koniecznie zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: jajka, mleko 2%, mąka pszenna i kukurydziana, proszek do pieczenia, cukier, parówki, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – najważniejsza będzie oczywiście sól. Przepis jest tak prosty, że nawet amator gotowania powinien sobie bez problemu z nim poradzić.

Najpierw dodaj obie mąki do dużej i wysokiej miski. Następnie dodaj do niej proszek do pieczenia, cukier, jajko, pół łyżeczki soli i mleko. Zmiksuj mikserem, aby uzyskać jednolitą masę bez grudek. Rozgrzej olej na patelni, aby na jego dnie można było umieścić parówki razem z wykałaczkami. Nabij parówki wzdłuż na wykałaczki. Najlepiej, aby zostało ok. 5 cm luźnej wykałaczki – będzie to idealne miejsce do trzymania corndogów. Namocz parówki w cieście – muszą być zamoczone w całości. Następnie wkładaj je kolejno do rozgrzanego oleju – powinien być bardzo gorący. Smaż corndogi na złoto przez ok. 3-4 minuty. Wyłóż corndogi na talerz przykryty papierowym ręcznikiem. Podawaj gościom przystawkę na gorąco. Na pewno będą zaskoczeni tą pyszną przekąską.

Muffinki z nadzieniem serowym – smaczna przekąska na słodko

Sylwester to wyjątkowy czas, kiedy to możemy spędzić wesołe chwile ze znajomymi czy rodziną. Warto zastawić stół przekąskami, które umilą wspólne oczekiwanie nowego roku. Poza słonymi przystawkami warto zadbać o to, aby pojawiły się też słodkie przekąski. Jednymi z najsmaczniejszych są muffinki z nadzieniem serowym. Świetnie sprawdzają się jako słodkie przekąski sylwestrowe, zwłaszcza że są naprawdę proste do upieczenia. Nawet amator gotowania bez większego problemu sobie z nimi poradzi. Aby zrobić muffinki, zaopatrz się w następujące produkty spożywcze: mąka pszenna typ 500, ekstrakt waniliowy, maślanka 2%, proszek do pieczenia, ser twarogowy chudy, cukier, olej rzepakowy i kakao 16% w proszku.

Przełóż twaróg do miski. Dodaj łyżkę mąki i odrobinę cukru, po czym zmiksuj wszystko na jednolitą i gładką masę. Dodaj jajko do twarogu, następnie połącz składniki. Przesiej resztę mąki przez sitko. Wsyp kakao i ekstrakt waniliowy. Wlej maślankę z olejem, następnie wymieszaj rózgą. Na dno foremek wylej ciasto na muffinki. Dodaj nieco przyrządzonego twarogu, po czym dołóż kolejną porcję ciasta. Piecz muffinki przez ok. 20 minut w 180 st. C. Sprawdź, czy ciasto przypadkiem nie jest surowe – możesz to zrobić np. przy użyciu drewnianego patyczka. Muffinki doskonale smakują na ciepło. Warto zadbać również o różnorodność na stole – aby pojawiły się na nim nie tylko słodkie, ale i słone dania. Właśnie dlatego muffinki z nadzieniem serowym są świetnym pomysłem.

Chrupiące nuggetsy z kurczaka – przepis na łatwą przekąskę

Jeśli chcesz przygotować coś naprawdę pysznego z okazji sylwestra, postaw na chrupiące nuggetsy z kurczaka. Możesz przygotować je w piekarniku. Najlepiej smakują doprawione. Mięso na nuggetsy powinno być możliwie soczyste. Dzięki temu będzie wręcz idealną przekąską lub nawet daniem głównym. Aby przygotować nuggetsy, należy zaopatrzyć się w następujące składniki: piersi z kurczaka bez skóry, płatki kukurydziane słodzone, kefir, mąka pszenna typ 450 (tortowa), jajka, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – papryka ostra i słodka, oregano, pieprz oraz sól.

Najpierw wymieszaj w niewielkiej misce płatki kukurydziane z mąką pszenną, kefirem i jajkiem. Dodaj ostrą i słodką paprykę, sól oraz pieprz. Umyj pierś z kurczaka, po czym pokrój w równe kawałki ok. 3 cm długości każdy. Przełóż kawałki kurczaka do kefiru. Możesz również lekko rozdrobnić płatki kukurydziane w moździerzu czy torebce foliowej. Możliwe jest także delikatne pokruszenie go w dłoniach. Wyłóż blaszkę do pieczenia papierem. Następnie obtocz kawałki kurczaka w płatkach i kolejno rozłóż na blaszce. Posmaruj wierzch mięsnych kawałków olejem. Piecz nuggetsy w piekarniku rozgrzanym do 2000 st. C przez ok. 15 minut. Mięsna przekąska na pewno posmakuje wszystkim gościom – zwłaszcza tym, którzy uwielbiają mięsne przysmaki.

Proste przepisy na sylwestra – sprawdź, jak zrobić na imprezę

Cukinia faszerowana – pyszna i ciepła przekąska sylwestrowa

Jedną z najpyszniejszych przystawek sylwestrowych jest cukinia faszerowana. Jeśli masz ochotę, możesz przygotować ją z dowolnymi dodatkami, np. kaszą jaglaną. W ten sposób cukinia może stać się nie tylko smaczną przekąską, ale przede wszystkim ciekawym pomysłem na obiad czy kolację. Jeśli chcesz zmniejszyć ilość mięsa w diecie, warto zainteresować się przepisem. Do przyrządzenia przystawki sylwestrowej należy zaopatrzyć się w następujące składniki spożywcze: seler korzeniowy, cukinia, papryka czerwona, marchewka, pomidory w puszce, cebula, tofu, ser parmezan, kasza jaglana, olej rzepakowy i przyprawy do smaku – papryka słodka, pieprz i sól.

Najpierw przekrój cukinię na pół. Następnie pozbądź się miąższu z pestkami. Posmaruj olejem, po czym przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz przez maksymalnie 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Pokrój pozostałe warzywa, gdy cukinia będzie się piec. Wrzuć warzywa na rozgrzaną olejem patelnię. Smaż przez chwilę, następnie dodaj pomidory z puszki. Gdy tylko sok z pomidorów zacznie się gotować, wsyp kaszę jaglaną. Gotuj całość na małym ogniu, aż woda odparuje. Warzywa powinny zmięknąć – nie mogą się jednak rozgotować. Przypraw sos tak, jak lubisz. Nadziewaj upieczone cukinie gotowym farszem i pokrojonym w kostkę tofu. Posyp całość parmezanem. Faszerowane cukinie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Piecz przez ok. 30 minut.

Zawijańce z ciasta francuskiego – smaczna przekąska na sylwestra

Jeśli chcesz przygotować dobre danie na ciepło na domówkę, zrób zawijańce z ciasta francuskiego. Przekąski są pyszne i szybkie do przygotowania. Znakomicie pasują niemal do każdego napoju. Można zjeść je tylko kilkoma kęsami, więc zawijańce to naprawdę świetna przekąska sylwestrowa. Jeśli goście na imprezie uwielbiają jeść pizzę, na pewno posmakuje im ta przystawka. Zawijańce, zwłaszcza gdy dodasz do nich ketchup i ser, powinny im zasmakować. Aby przygotować zawijańce, zaopatrz się w kilka produktów spożywczych: ser gouda, szynka z indyka, bazylia, oregano, ketchup i ciasto francuskie.

Przepis jest łatwy, więc amatorzy gotowania powinni świetnie sobie z nim poradzić. Nagrzej piekarnik do 180 st. C. Rozłóż ciasto francuskie i posmaruj ketchupem po całości. Posyp bazylią i oregano. Ułóż na wierzchu ser goudę i plasterki szynki. Zwiń w rulon, po czym pokrój na 1 cm kawałki. Wyjmij blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia – ułóż na niej zawijańce, zachowując 2 cm odstępu. Piecz całość do zarumienienia przez ok. 20 minut. Na koniec zdejmij zawijańce z blaszki i ostrożnie rozłóż na ozdobnym talerzu. Możesz podawać je na ciepło, ale też ostudzić i dopiero wtedy zaserwować gościom. Tak pyszne i aromatyczne przystawki na sylwestra z pewnością posmakują uczestnikom imprezy.

Krewetki w tempurze – jak zrobić, krok po kroku

Pragniesz zaskoczyć gości naprawdę wyjątkowym daniem? Jeśli masz ochotę popisać się przystawką, przygotuj pyszne krewetki w tempurze. Aby zrobić smaczną przekąskę sylwestrową, zaopatrz się w kilka składników: krewetki, sos sojowy, jajko, olej sezamowy, mąka pszenna typ 500 i proszek do pieczenia. Przyda się też oczywiście sól.

Wymieszaj jajko z lodowatą wodą, sosem sojowym, olejem sezamowym, solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dosypuj mąkę. Włóż miskę do lodówki na ok. 20 minut. Następnie oczyść krewetki, usuwając z nich ogonki. Osusz owoce morza. Do głębokiego garnka wlej olej roślinny i podgrzewaj do wrzenia. Każdą krewetkę zamocz w cieście i wrzucaj kolejno na rozgrzany olej. Krewetki należy smażyć w tempurze przez ok. 2-3 minuty. Przekąska najlepiej smakuje na ciepło. Możesz podawać krewetki np. z majonezem lub sosem wasabi.

Przystawki na sylwestra - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto