Przepis na klasyczne carpaccio krok po kroku

Składniki dla 3 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
piekarnik, obieraczka, blaszka do pieczenia, folia aluminiowa, rękawiczki, półmisek

Surową polędwicę wołową włóż do zamrażarki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągnij ją z zamrażarki i pokrój na cienkie plastry.

Parmezan pokrój przy pomocy obieraczki do warzyw na cienkie plastry.

Plastry wołowiny ułóż na talerzu.

Na środek mięsa połóż umytą i osuszoną rukolę.

Całość skrop sokiem z cytryny oraz dopraw do smaku solą, oraz pieprzem.

Na koniec carpaccio posyp płatkami parmezanu.

Carpaccio wstaw do lodówki na około 2 godziny.

Gotowe carpaccio podawaj na zimno.

Klasyczne carpaccio podane na talerzu.
Klasyczne carpaccio
Koszt przygotowania dania
31.88 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
200 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
24

Klasyczne carpaccio - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o klasycznym carpaccio

Klasyczne carpaccio to doskonały pomysł na pyszną przystawkę. Najlepsze carpaccio z polędwicy wołowej jest bardzo smaczne i świetnie sprawdzi się podczas spotkań ze znajomymi. Tradycyjne carpaccio przygotuje się z cienko pokrojonych plastrów wołowiny, mięso najczęściej polewa się oliwą z oliwek lub sokiem z cytryny. Smaczne carpaccio podaje się często z różnymi dodatkami, np z kaparami, parmezanem czy rukolą. Sprawdzony przepis na klasyczne carpaccio jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: polędwica wołowa, oliwa z oliwek, parmezan, rukola, sól, pieprz oraz sok z cytryny.

A jak zrobić klasyczne carpaccio? Surową polędwicę wołową włóż do zamrażarki na około 30 minut. Po tym czasie wyciągnij ją z zamrażarki i pokrój na cienkie plastry. Parmezan pokrój przy pomocy obieraczki do warzyw na cienkie plastry. Plastry wołowiny ułóż na talerzu. Na środek mięsa połóż umytą i osuszoną rukolę. Całość skrop sokiem z cytryny oraz dopraw do smaku solą, oraz pieprzem. Na koniec carpaccio posyp płatkami parmezanu. Carpaccio wstaw do lodówki na około 2 godziny. Gotowe carpaccio podawaj na zimno.

Świeże mięso wołowe charakteryzuje się jasnoczerwoną barwą, która uzależniona jest od ilości mioglobiny, czyli barwnika hemowego. Wołowina stanowi doskonałe źródło białka oraz tłuszczu. Znajdziemy w nim również składniki mineralne oraz niektóre witaminy. Wołowina stanowi dobre źródło witaminy A, E, D oraz niektórych witamin z grupy B. Znajdziemy w niej również składniki mineralne, do których zaliczyć możemy żelazo, które jest dobrze przyswajalne. Mięso wołowe zawiera spore ilości nasyconych kwasów tłuszczowych, które nie są wskazane szczególnie dla osób z problemami związanymi z układem sercowo-naczyniowym.

Podsumowując: najlepszy przepis na carpaccio świetnie sprawdzi się podany jako przekąska lub przystawka. Smaczne carpaccio można przygotować również z dodatkiem prażonych orzechów. Orzechy zamienić można na prażone pestki słonecznika lub dyni. Carpaccio jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i można je przechowywać w lodówce przez 1 dzień.

Wartości odżywcze klasycznego carpaccio

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(90g)
Energia (kalorie)
222.45 kcal
200.20 kcal
Białko
18.38 g
16.54 g
Fenyloalanina
0.80 mg
0.72 mg
Brak danych dla: rukola.
czytaj dalej

Węglowodany w klasycznym carpaccio

Na 100g
Na porcję
(90g)
Węglowodany
0.82 g
0.74 g
Węglowodany przyswajalne
0.66 g
0.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.17 g
0.15 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(90g)
Tłuszcz
15.80 g
14.22 g
Tłuszcze nasycone
6.43 g
5.79 g
Tłuszcze nienasycone
9.37 g
8.43 g
Tłuszcze jednonasycone
8.17 g
7.36 g
Tłuszcze wielonasycone
1.19 g
1.07 g
Cholesterol
63.17 mg
56.86 mg

Witaminy w przepisie na klasyczne carpaccio

Na 100g
Na porcję
(90g)
Witamina A
40.86 µg (mcg)
36.78 µg (mcg)
Witamina B6
0.36 mg
0.32 mg
Witamina B12
1.04 µg (mcg)
0.94 µg (mcg)
Witamina C
1.55 mg
1.40 mg
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Witamina E
1.24 mg
1.12 mg
Retinol
27.72 µg (mcg)
24.95 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.26 mg
0.24 mg
Niacyna
5.89 mg
5.30 mg
Foliany
19.97 µg (mcg)
17.97 µg (mcg)
Beta karoten
156.41 µg (mcg)
140.77 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na klasyczne carpaccio

Na 100g
Na porcję
(90g)
Sód
218.10 mg
196.29 mg
Potas
277.83 mg
250.04 mg
Wapń
186.97 mg
168.27 mg
Fosfor
245.24 mg
220.72 mg
Magnez
27.48 mg
24.73 mg
Żelazo
0.84 mg
0.76 mg
Cynk
2.19 mg
1.97 mg
Miedź
0.09 mg
0.08 mg
Mangan
0.06 mg
0.05 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny klasycznego carpaccio 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w klasycznym carpaccio

Lista alergenów dla klasycznego carpaccio przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania klasycznego carpaccio

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Polędwica wołowa
200 g
60.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
24.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Ser parmezan
40 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
5.20
Za 40 g
Rukola
30 g
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 30 g
Koszt składników
91.50
Jak oceniasz przepis na klasyczne carpaccio
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób