Przepis na carpaccio z buraka z kozim serem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duży talerz

Ocet wymieszaj z miodem i oliwą z oliwek.

Buraki pokrój w cienkie plastry i ułóż na talerzu.

Dodaj rukolę i pokruszony ser kozi.

Polej carpaccio przygotowanym dressingiem i posyp owocami granatu.

carpaccio z buraka z kozim serem
Carpaccio z buraka z kozim serem
Koszt przygotowania dania
20.14 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
334 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
40

Carpaccio z buraka z kozim serem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o carpaccio z buraka z kozim serem

Carpaccio z buraka z kozim serem to szybka i prosta w przygotowaniu przekąska, idealna na imprezę lub przystawkę przed daniem głównym.

Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.

Nasz przepis na carpaccio z buraka z kozim serem powstanie dosłownie z kilku składników takich jak: buraki, rukola, owoce granatu, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód i kozi ser.

Zatem, jak zrobić carpaccio z buraka z kozim serem?

W pierwszej kolejności ocet wymieszaj z miodem i oliwą z oliwek. Buraki pokrój w cienkie plastry i ułóż na talerzu. Dodaj rukolę i pokruszony ser kozi. Na końcu polej carpaccio przygotowanym dressingiem i posyp owocami granatu.

Nasz prosty przepis jest gotowy do spożycia, koniecznie wypróbuj go w swoim domu i przekonaj się sam. Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

Carpaccio możesz na końcu udekorować posiekanymi orzechami włoskimi, są one źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie są najlepszym źródłem kwasu α-linolenowego – prekursora kwasów omega-3 (PUFA).

Wartości odżywcze carpaccio z buraka z kozim serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
167.31 kcal
334.62 kcal
Białko
6.30 g
12.59 g

Węglowodany w carpaccio z buraka z kozim serem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
11.82 g
23.64 g
Węglowodany przyswajalne
10.07 g
20.14 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.75 g
3.50 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
11.08 g
22.16 g
Tłuszcze nasycone
5.40 g
10.80 g
Tłuszcze nienasycone
5.68 g
11.36 g
Tłuszcze jednonasycone
4.96 g
9.92 g
Tłuszcze wielonasycone
0.72 g
1.44 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser kozi twardy, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol
17.21 mg
34.43 mg

Witaminy w przepisie na carpaccio z buraka z kozim serem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
88.46 µg (mcg)
176.92 µg (mcg)
Witamina B6
0.07 mg
0.13 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12
0.02 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C
4.44 mg
8.89 mg
Witamina D
0.11 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E
0.81 mg
1.61 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol
78.36 µg (mcg)
156.72 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.23 mg
0.46 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna
0.63 mg
1.26 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany
52.66 µg (mcg)
105.31 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten
118.62 µg (mcg)
237.25 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na carpaccio z buraka z kozim serem

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
110.46 mg
220.92 mg
Potas
226.18 mg
452.36 mg
Wapń
167.85 mg
335.70 mg
Fosfor
148.26 mg
296.52 mg
Magnez
25.84 mg
51.67 mg
Żelazo
0.91 mg
1.81 mg
Cynk
0.53 mg
1.06 mg
Miedź
0.17 mg
0.34 mg
Mangan
0.25 mg
0.50 mg
Brak danych dla: miód.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z buraka z kozim serem 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w carpaccio z buraka z kozim serem

Lista alergenów dla carpaccio z buraka z kozim serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser kozi twardy

Cena przygotowania carpaccio z buraka z kozim serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
300 g
3 sztuki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Rukola
40 g
1 garść
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Ser kozi twardy
100 g
2 plastry
10.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Miód
20 g
2 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Ocet balsamiczny
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.56
Za 20 ml
Granat
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Koszt składników
66.50
Jak oceniasz przepis na carpaccio z buraka z kozim serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób