Burak gotowany - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w gotowanym buraku oraz jakie alergie mogą powodować.
Burak gotowany - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
buraki gotowane 64 5
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego gotowanego buraka

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak buraki gotowane indeks glikemiczny wynosi 64, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z gotowanym burakiem
Burak, Buraki kiszone, Kapusta gotowana, Botwina

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla gotowanego buraka

Buraki gotowane
Kategoria produktu Warzywa
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 64
(średni)

Przepisy z gotowanym burakiem

Sprawdź liczbę kalorii w potrawach z gotowanym burakiem

barszcz czerwony kcal
Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto