Burak gotowany - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
buraki gotowane 64 5
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w gotowanym buraku oraz jakie alergie mogą powodować.
Burak gotowany - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego gotowanego buraka

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak buraki gotowane indeks glikemiczny wynosi 64, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z gotowanym burakiem
Burak, Buraki kiszone, Kapusta gotowana, Botwina

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla gotowanego buraka

Buraki gotowane
Kategoria produktu Warzywa
Kalorie Sprawdź kalorie w gotowanym buraku
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 64
(średni)

Przepisy z gotowanym burakiem

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto