Ser kozi - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w kozim serze oraz jakie alergie mogą powodować.
Ser kozi - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
ser kozi twardy 0 0
ser kozi miękki 0 0
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego koziego sera

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak ser kozi twardy indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.
  • W przypadku produktu takiego jak ser kozi miękki indeks glikemiczny wynosi 0, czyli mamy do czynienia z niskim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z kozim serem
Ser żółty, Ser feta, Ser pleśniowy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla koziego sera

ser kozi twardy Ser kozi miękki
Kategoria produktu Mleko i przetwory mleczne Mleko i przetwory mleczne
Alergie* Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Dieta wegańska Nie Nie
Dieta wegetariańska Tak Tak
Indeks glikemiczny 0
(niski)
0
(niski)

Przepisy z kozim serem

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto