Buraki do obiadu

buraki do obiadu

Buraki do obiadu podawane są w wielu polskich domach. Niektórzy uważają, że przetwory z buraków najlepiej smakują do ziemniaków i mięsa, dlatego serwują je w rozmaitej formie. Nie tylko kochamy smak, ale i właściwości zdrowotne buraczków. Buraki między innymi wspomagają oczyszczanie organizmu z toksyn, a także pozytywnie wpływają na poprawę krążenia krwi. Doskonale sprawdzają się jako wartościowy dodatek do dań obiadowych, a także główny składnik wielu z nich.

Buraki do obiadu – proste przepisy na dodatki do obiadu z buraków

Buraki do obiadu cieszą się ogromnym powodzeniem na polskich stołach. Zasmażane czy gotowane buraczki najczęściej towarzyszą ziemniaczkom i potrawom mięsnym. Można serwować je zarówno na zimno, jak i na gorąco. Tarte buraczki są pyszne i zdrowe, dlatego warto nauczyć się przyrządzać z nich proste przepisy. Jak zrobić buraczki do obiadu? Jak doprawić buraki czerwone, aby były naprawdę dobre w smaku? Dlaczego warto jeść buraczki w formie przetworów? Przeczytaj.

Pyszne buraki do obiadu – sprawdź, jak przyrządzić buraki czerwone

Dlaczego warto jeść buraki do obiadu? Czy są zdrowe?

Polacy chętnie przygotowują proste przepisy z buraków. Niektórzy wolą jeść je na gorąco, inni na zimno. Jednym bardziej smakują tarte buraki z chrzanem, innym zasmażane z cebulą. Niezależnie od rodzaju przetworu z buraczków, wszystkie są bardzo smaczne i łatwe do zrobienia. Mogą być zarówno słone, jak i słodkie. Wszystko dzięki specyficznemu smakowi buraków – przez to pasują do prawie każdego dania obiadowego (mięsnego, rybnego czy wegetariańskiego). Buraki doskonale komponują się z kaszą lub ryżem. Mogą pełnić również smaczny i wartościowy dodatek do kanapek lub sałatek, a także zup. Kulinarne właściwości nie są jedyną zaletą buraków. Warto podkreślić, że jedząc buraki do obiadu, można lepiej zadbać o swoje zdrowie. Znajduje się w nich bowiem mnóstwo błonnika kluczowego dla prawidłowej pracy układu trawiennego. W burakach jest także spora ilość witaminy C, B6 i kwasu foliowego. Właśnie dlatego warto włączyć ich jedzenie do obiadu.

Jedzenie buraków ma dobry wpływ na układ krążenia. Wszystko dlatego, że buraki są nieocenionym źródłem naturalnych azotanów. W organizmie azotany przekształcają się w tlenek azotu, który rozszerza naczynia krwionośne i obniża ciśnienie krwi, poprawiając jednocześnie jej przepływ. Systematyczne spożywanie buraków może więc zminimalizować ryzyko miażdżycy albo udaru mózgu. Nie można również zapominać o tym, że buraki mają właściwości oczyszczające. Regularnie jedząc buraki, można usuwać toksyny i metale ciężkie z organizmu. Poza tym jedzenie buraków pozwala oczyścić wątrobę, a także zapobiega jej dalszym uszkodzeniom.

Przepis na buraki z cebulą – sprawdź, jak przyrządzić

Zastanawiasz się, z czym podać obiad dla gości lub dla najbliższych? Zawsze warto zaserwować im surówkę z buraków i cebuli. Poza tym tego typu dodatek można zapasteryzować w słoikach, aby starczyły na więcej tygodni, a nawet miesięcy. Do przygotowania surówki do obiadu potrzebujesz: buraków, cebuli, oleju rzepakowego, soli, pieprzu, cukru i octu jabłkowego.

Najpierw ugotuj buraki do miękkości w garnku. Następnie obierz ze skórki wystudzone buraki i zetrzyj je na tarce. Obierz cebulę z łupin i posiekaj w kostkę. Rozgrzej olej rzepakowy na patelni i podsmaż cebulę. Po chwili dodaj buraki i dopraw całość pieprzem, cukrem oraz octem. Smaż wszystko przez ok. 3 minuty. Buraczki zaserwuj jeszcze ciepłe do obiadu.

Zasmażane buraczki do obiadu – idealne do mięsa i ziemniaków

Jeśli masz ochotę na naprawdę smaczne buraczki do ziemniaków z koperkiem i kotletów mielonych, koniecznie przygotuj je w wersji zasmażanej. Przepis na buraczki zasmażane jest prosty, a buraki naprawdę dobre. Jeśli tylko wiesz, jak doprawić warzywa, możesz przyrządzić smaczny i wartościowy dodatek do obiadu. Do przygotowania potrzebujesz buraków, cebuli, mąki pszennej typ 1850, cukru, oleju rzepakowego, soku z cytryny, pieprzu i soli.

Umyj buraki, a do garnka wlej wodę. Ugotuj buraki do miękkości – zwykle trwa to do godziny. Wyjmij buraki z wody i odstaw, aby się wystudziły. Obierz warzywa ze skórki, po czym zetrzyj na tarce. Obierz cebulę i posiekaj na kawałki. Podsmaż ją na rozgrzanej patelni. Dodaj mąkę i wymieszaj. Dodaj również starte buraczki, a całość dopraw pieprzem i solą. Dodaj sok z cytryny i cukier, po czym wymieszaj buraki. Tak przygotowane buraczki na pewno posmakują domownikom lub gościom.

Jak zrobić buraczki do obiadu? Ciekawe pomysły

W jakiej formie warto podawać buraki do obiadu?

Buraki mają specyficzny, dość intensywny smak. Nie każdemu on odpowiada. Wystarczy jednak odpowiednio doprawić buraki, aby zaczęły zupełnie inaczej smakować. Warto spróbować, zwłaszcza że wykazują sporo cennych właściwości zdrowotnych. Oto kilka propozycji na przetwory z buraków, które możesz podać do klasycznego mięsnego obiadu:

  • Buraki marynowane – świetnie pasują do kanapek lub sałatek. Aby zrobić tego typu buraki, ugotuj buraki, obierz je ze skórki i pokrój w plastry. Następnie należy je zamarynować w zalewie z octu, soli, cukru, gorczycy i innych ziołach – mogą być ulubione.
  • Buraki w occie – pyszne, mocno octowe przetwory z buraków, które idealnie podkreślają smak sera, mięsa lub ryby. Buraczki należy w tym przypadku zalać wrzącym octem, aby nabrały wyrazistego, intensywnego smaku. Buraki w occie mogą stać się też świetnym pomysłem na zimowe weki.
  • Buraczki konserwowe – aby je przygotować, powinieneś najpierw ugotować buraki, po czym obrać je ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzuć buraki do słoików i dodaj marynatę z soli, cukru, octu i ziół. Zapasteryzuj całość. Buraczki konserwowe najlepiej smakują z mięsem i ziemniakami. To świetny pomysł na smaczny i pożywny dodatek do obiadu.
  • Kwas chlebowy z buraków – to smaczny, ale fermentowany napój o prozdrowotnych właściwościach. Aby go przygotować, umyj, obierz i zetrzyj buraki na tarce. Sok porządnie wymieszaj z wodą, po czym wrzuć kawałek chleba na zakwasie i zostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. W tak przygotowanym kwasie są cenne probiotyki dla organizmu, które doskonale wpływają na układ odpornościowy.

Buraczki z chrzanem – wybornie smakują z mięsem

Chcesz postawić na stole naprawdę dobry dodatek do mięsa? Jeśli pragniesz zaskoczyć najbliższych, spróbuj zrobić buraczki z chrzanem. Pasują niemal do każdego mięsa, zwłaszcza do kurczaka lub schabu z piekarnika. Buraczki z chrzanem to dobry wybór szczególnie na zimę, ponieważ doskonale rozgrzewają organizm. Aby je zrobić, potrzebujesz następujących składników: chrzan, buraki ćwikłowe, ocet winny, cukier, sól, przyprawy do smaku.

Umyj buraki, ale ich nie obieraj – zostaw korzonki. Do garnka włóż buraki, następnie zalej wodą.  Gotuj do miękkości przez ok. 90 minut. Buraki po ugotowaniu powinny być jak najbardziej miękkie, aby można je było łatwo ostudzić i obrać. Zetrzyj buraki na tarce o grubych oczkach – przełóż do miski. Obierz i zetrzyj na tarce chrzan. Następnie zalej go wrzątkiem na sitku, zwłaszcza jeśli chrzan ma się zrobić mniej ostry. Włóż go do miski, po czym dodaj cukier, sól i ocet. Wymieszaj całość i dopraw do smaku, jeśli będzie trzeba. Do buraczków dodaj tak przygotowany chrzan i porządnie zamieszaj. Przełóż buraki z chrzanem do czystych, uprzednio wyparzonych i suchych słojów. Zakręć i zapasteryzuj – powinno to trwać ok. 20-30 minut.

Prosty przepis na kiszone buraczki do obiadu

Kiszone buraki to zdrowy i bardzo smaczny dodatek do dań obiadowych. Są pyszne i proste do zrobienia – nawet amator kulinarny powinien świetnie poradzić sobie z przyrządzeniem kiszonych buraków. Mogą one okazać się również znakomitym rozwiązaniem na zimę – podasz je niemal do każdego głównego dania. Buraki są bardzo zdrowe – nie dość, że wzmocnią działanie układu odpornościowego, to w dodatku sprawdzają się podczas leczenia anemii i mogą pomóc w obniżeniu poziomu cholesterolu. Trzeba jednak podkreślić, że na kiszone buraki uważać powinny osoby zmagające się z insulinoopornością lub walczące z cukrzycą. W przetworach znajduje się duża ilość cukru, przez co kiszone buraki nie są im polecane. Aby je przygotować, potrzebujesz następujących składników: buraki, pieprz, sól, liście laurowe i czosnek.

Pokrój ugotowane buraki na mniejsze części. Jeśli kupiłeś surowe, musisz je wcześniej ugotować do miękkości, następnie obrać i pokroić. Kawałki warzywa umieść w słoiku (lub w kilku słojach, jeśli chcesz je zawekować). Dodaj czosnek, pieprz czarny, sól i liść laurowy. Zalej buraczki wodą ponad ich poziomem, następnie szczelnie zamknij. Odstaw na kilka dni do miejsca o temperaturze pokojowej – na górze słoików musi zebrać się piana. Gdy to nastąpi, słoik odstaw na kilka dni do możliwie chłodnego miejsca. Po tym czasie kiszone buraczki będzie można otworzyć i zaserwować do obiadu.

Buraki do obiadu - przepisy

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto