Włoskie przystawki

włoskie przystawki

Włosi stworzyli kulinarną tradycję pod nazwą antipasti, czyli małe przystawki podawane przed głównym posiłkiem, który w regionie śródziemnomorskim jest celebrowany w gronie rodziny i przyjaciół. Startery w stylu włoskim są pyszne, łatwe do zrobienia, pięknie się prezentują na stole. Dlatego też idealnie nadają się na dania imprezowe. Do klasycznych włoskich antipasti należy sałatka caprese, carpaccio, bruschetta, nadziewane papryki, szynka prosciutto, czy po prostu oliwki i pomidory. Jako przegryzka dla gości lub dla siebie świetnie sprawdzi się również sycylijskie arancini.

Włoskie przystawki - polecane przepisy

Włoskie przystawki - pozostałe przepisy

Włoskie przystawki - pomysły na wyśmienite przystawki w stylu włoskim

Włoskie menu nie może się obyć bez przystawek i starterów, które podaje się przed głównym posiłkiem dla zaostrzenia apetytu. Są to małe przekąski, łatwe do zrobienia i niebywale smaczne. Dlatego też właśnie z Włoch można zaczerpnąć przepisy na pyszne dania na imprezę. Doradzamy jakie włoskie przystawki mogą wzbogacić imprezowe menu. Pokazujemy jak szybko i łatwo stworzyć małe przekąski na imprezę i na co dzień i przedstawiamy najciekawsze przepisy.

Jak skomponować włoskie przystawki i zakąski na imprezę

Przystawki i przekąski rodem z Włoch

Z Włoch wywodzi się idea antipasti, czyli małych przekąsek na zimno, które podaje się przed głównym posiłkiem. We Włoszech, jak w większości kuchni śródziemnomorskich, główny posiłek jada się wieczorem. Jest on dość obfity i jadany nie tylko w gronie rodziny, lecz także w większym gronie gości. Wieczorny posiłek celebruje się i jest on okazją do biesiadowania i miłego spędzania czasu w większym gronie. Posiłek trwa dość długo, dlatego ważną rolę odgrywają startery i przystawki. Dlatego też włoskie przystawki idealnie nadają się na dania imprezowe, zarówno na klasycznych przyjęciach, jak i nowoczesnych imprezach typu barowego.

Antipasti składają się z małych porcji, najczęściej jadanych na zimno. Jako klasyczne, włoskie antipasti służą najczęściej pomidory koktajlowe lub suszone, oliwki, sery, szynka parmeńska, itp.

Klasyczne przepisy na włoskie przystawki:

  • sałatka caprese,
  • bruschetta,
  • carpaccio,
  • prosciutto con melone,
  • oliwki.

Włoskie przekąski mają wiele zalet. Są smaczne, lecz przede wszystkim lekkie i nietuczące. Zostały tak zaprojektowane, aby ładnie się prezentować. Dlatego też idealnie wpisują się w menu na imprezę, gdyż zdobią stół lub bufet. Sprawdzają się także jako zakąski do wina na spotkanie w małym gronie. Doskonale nadają się także na przegryzki w zaciszu domowy, gdyż są łatwe i szybkie do zrobienia. Świetnie pasują na chwilę relaksu, kiedy chcemy odpocząć i zrelaksować się przy lampce wina i zjeść małą przekąskę. Możemy tu zastosować klasyczne, włoskie antipasti, lub poeksperymentować i stworzyć własny pomysł na przegryzki i startery w stylu włoskim.

Najlepsze przepisy na włoskie przystawki na imprezę, które można łatwo zrobić w Polsce

Przepisy na klasyczne zakąski rodem z Włoch

Klasyczną przystawką z Włoch jest bruschetta, czyli po prostu rodzaj grzanki z warzywami. Najpierw robimy rodzaj sałatki z pokrojonych pomidorów koktajlowych, mozzarelli, oliwek i liści bazylii. Ciabattę opiekany i smarujemy czosnkiem. Na ciepłe pieczywo układamy warzywa. Bruschetta stanowi idealny starter imprezowy na ciepło. Możemy również opiec w piekarniku pomidory, dodać grillowanego bakłażana i całość ułożyć na grzance. Całość skrapiamy octem balsamicznym, dekorujemy liśćmi bazylii i tartym parmezanem.

Do klasyki włoskich antipasti należy carpaccio, czyli surowa polędwica wołowa z sosem, posypana tartym parmezanem. Aby pokroić polędwicę wołową na bardzo cienkie plasterki należy ją najpierw lekko zamrozić. Sos robimy ze śmietany, majonezu i musztardy. Możemy również dodać sos tabasco lub sos Worchester. Całość posypujemy parmezanem i rukolą lub przekładamy plastry mięsa, plastrami parmezanu. Do carpaccio pasuje również klasyczny sos winegret z oliwy z oliwek, lub po prostu oliwa z oliwek i sok z cytryny.

Włoskie carpaccio weszło na dobre do światowej sztuki kulinarnej i doczekało się różnych wariantów. Robi się je także z cienkich plastrów łososia lub tuńczyka, cienko pokrojonych wędlin. Wersję wegetariańską można zrobić z cienkich plasterków upieczonego buraka.

Klasyczna, włoska sałatka caprese składa się z plastrów pomidora i plastrów mozzarelli, przekładanych liśćmi bazylii i polanych octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Sałatka pięknie wygląda tworząc kolory flagi włoskiej. Na imprezę możemy ją ułożyć w różnych sposób, aby ładnie prezentowała się na stole.

Startery i przystawki imprezowe na zimno i na ciepło

Świetną przystawką na zimno na imprezę są wszelkiego rodzaju nadziewane papryki. Specjał ten można zakupić w sklepach włoskich lub greckich. Lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić tę przystawkę samodzielnie. Potrzebna będzie marynowana papryka i farsz. Farsz robimy z sera, posiekanych oliwek, czosnku, oliwy z oliwek i przypraw. Farsz zawijamy kawałkami papryki. Najlepiej wstawić całość na godzinę do lodówki, aby stężało.

Klasycznym antipasti są roladki zrobione z szynki parmeńskiej zawinięte wokół kawałka melona. W tym samym stylu możemy zrobić najróżniejsze roladki z wędliny z różnym farszem, na przykład z sera. Roladki w stylu włoskim możemy zrobić również z plastrów grillowanego bakłażana lub cukinii. Natomiast farsz robimy z serka, oliwek, kaparów, suszonych pomidorów, itp. Świetnie nadaje się serek kozi lub serek ricotta. Plastry bakłażana lub cukinii musimy zgrillować lub opiec w piekarniku, dlatego też będzie to wersja na ciepło.

Ciekawym pomysłem na przegryzki w stylu włoskim są sycylijskie arancini, czyli ryżowe kulki nadziewane mięsem lub farszem wegetariańskim. Aby zrobić arancini, należy wymieszać ugotowany ryż z jajkiem i szafranem. Z ryżu tworzymy kulki nadziewane farszem. Następnie obtaczamy je w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju.

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto