Włoskie przystawki
-
Sałatka caprese
Sałatka caprese to bardzo dobry pomysł na szybką przekąskę. Możemy ją również zabrać ze sobą do szkoły czy pracy. Włoska …
15 min łatwy 2 253 kcal -
Carpaccio wołowe
Carpaccio wołowe to wspaniała przystawka, która doskonale sprawdzi się na wszelkiego rodzaju przyjęcia. Jest niezwykle smaczna i prosta w przygotowaniu. …
15 min łatwy 4 146 kcal -
Bruschetta z mozzarellą
Bruschetta z mozzarellą to prosty przepis na pyszne i szybkie bagietki, które podać można jako przystawkę lub przekąskę na drugie …
10 + 15 min łatwy 6
Włoskie przystawki - przepisy
-
Foccacia z rozmarynem
Pyszna focaccia z rozmarynem to doskonały pomysł na włoskie przekąski z piekarnika, które idealnie sprawdzą się na imprezę czy spotkanie …
150 + 20 min łatwy 6 392 kcal -
Papryczki czereśniowe
Papryczki czereśniowe nadziewane ziołowym farszem z sera feta to idealna przekąska zamknięta w słoiku. To pyszne papryczki idealnie sprawdzą się …
40 + 30 min łatwy 5 1110 kcal -
Antipasti
Antipasti to tradycyjna włoska przekąska, która doskonale sprawdzi się jako na spotkanie ze znajomymi, imprezę czy spotkanie tematyczne. Przepis jest …
30 + 10 min łatwy 20 131 kcal -
Prosciutto crudo
Prosciutto crudo możesz łatwo zrobić w swoich domowych warunkach. To pyszna składowa potraw i przekąsek. Sprawdź jak zrobić prosciutto crudo. …
20 min średni 10 143 kcal -
Carpaccio z łososia
Carpaccio z łososia to niezwykle ciekawa i aromatyczna przystawka, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom ryb. Jej przygotowanie …
15 min łatwy 4 150 kcal -
Panzanella
Domowa panzella to bardzo dobry pomysł na pyszny posiłek. Sałatka toskańska świetnie sprawdzi się jako samodzielny posiłek lub dodatek do …
10 min łatwy 6 423 kcal
-
Focaccia z oliwkami
Focaccia z oliwkami to pomysł na posiłek we włoskim stylu. Choć prosta smakuje wyśmienicie. Może być osobnym daniem lub dodatkiem. …
45 + 40 min łatwy 6 383 kcal -
Bruschetta z szynką parmeńską
Bruschetta z szynka parmeńską, pomidorami, rukolą i serem mozzarella to doskonały pomysł na przekąskę na spotkanie ze znajomymi, imprezę czy …
25 + 10 min łatwy 13 120 kcal -
Panserotti
Włoskie pierogi panserotti z dosłownego tłumaczenia znaczą „brzuch”. Wynikać to może z tego, że te półksiężyce wyglądają jak dobrze napełniony …
200 + 15 min łatwy 20 -
Pancetta
Pancetta to włoski przysmak, który dzięki pysznemu smakowi podbija serca wszystkich. To rodzaj wędliny, niezwykle aromatycznej. Ten włoski boczek świetnie …
20 min łatwy 10 589 kcal -
Bruschetta z pesto
Bruschetta z pesto to bardzo dobry pomysł na pyszne domowe grzanki na imprezę. Można je podać na sylwestra, urodziny, a …
15 + 15 min łatwy 4
-
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą to doskonała opcja na pyszne danie, które nie tylko jest proste, ale też …
20 + 60 min łatwy 4 -
Crostini
Crostini to mini kanapeczki, które świetnie sprawdzają się jako przekąski lub przystawka na imprezę. Całość jest naprawdę łatwa w przygotowaniu, …
10 + 3 min łatwy 4 222 kcal -
Focaccia z pomidorami
Focaccia z pomidorami to niezwykle smaczna opcja, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom włoskich smaków, gdyż to stamtąd …
40 + 25 min łatwy 10 195 kcal -
Bruschetta z łososiem
Bruschetta z łososiem to bardzo dobry pomysł na pyszne grzanki na imprezę. Bruschetty to Włoskiego pochodzenia przystawka. Podaje się je …
10 + 10 min łatwy 6 715 kcal -
Panzerotto
Panzerotto to tradycyjne włoskie danie, które serwowane jest jako fast food. Panzerotto to doskonały pomysł na domowe danie obiadowe lub …
0 min średni 4 1592 kcal -
Bruschetta
Bruschetta to najpopularniejsza przystawka wywodząca się z kuchni włoskiej. Składa się z grzanki polanej oliwą z oliwek oraz natartej czosnkiem, …
15 + 5 min łatwy 2 312 kcal
-
Focaccia z serem
Focaccia z serem to pyszna włoska przekąska, która sprawdzi się na imprezę w gronie rodziny lub przyjaciół. Domowa, dobra focaccia …
30 + 25 min średni 4 738 kcal -
Papryczki nadziewane serem
Papryczki nadziewane serem to pyszna i bardzo prosta do przygotowania przystawka, która świetnie sprawdzi się na wszelkie imprezy i spotkania …
0 min średni 10 225 kcal -
Carpaccio z kaczki
Carpaccio to popularne, smaczne danie kuchni włoskiej, przygotowywane najczęściej z surowej, bardzo schłodzonej polędwicy wołowej. Obecnie można je także przygotować …
15 + 60 min średni 2 254 kcal -
Bruschetta pomidorowa
Bruschetta pomidorowa to wspaniały pomysł na szybkie grzanki z warzywami. Bruschetty domowe można przygotować z pieczywa pszennego lub razowego. Do …
10 + 20 min łatwy 6 521 kcal -
Bycze jądra
Bycze jądra to potrawa, która jest popularna we włoskiej kuchni. Włosi uważają, że danie jest pyszne i smaczne. Przepis na …
15 + 15 min średni 2 286 kcal
-
Tiramisu włoskie
Tiramisu to popularny deser wywodzący się z Włoch. Jego nazwa w dosłownym tłumaczeniu oznacza „popraw mi humor”. Składa się on …
320 min łatwy 10 334 kcal -
Ciasto francuskie z szynką parmeńską
Ten prosty przepis na ciasto francuskie z szynką parmeńską i cukinią to idealna przekąska na imprezę. Wykonasz ją w zaledwie …
20 + 20 min łatwy 15 176 kcal -
Focaccia z suszonymi pomidorami
Focaccia z suszonymi pomidorami to jedna z najpyszniejszych i najpopularniejszych przystawek charakterystycznych dla kuchni włoskiej. Idealnie sprawdzi się na wszelki …
20 + 20 min średni 0 -
Focaccia
Focaccia to pyszne włoskie danie, które robi się na bazie ciasta drożdżowego z dużą ilością oliwy. Jest to smaczny i …
30 + 25 min średni 6 262 kcal -
Sałatka z mozzarellą
Przepis na sałatkę z mozzarellą jest szybki i smaczny. Ta letnia sałatka będzie z pomidorami, oczywiście z serem mozzarella, kiełkami …
10 min łatwy 2 268 kcal -
Pizzerinki
Pizzerinki to świetny i sprawdzony sposób na szybką przekąskę dla małych i dużych. Są pyszne, do tego zawsze się udają. …
25 + 15 min łatwy 6 214 kcal
-
Sałatka ze szparagami
Sałatka ze szparagami to bardzo szybki, prosty i smaczny sposób na wykorzystywanie tych warzyw. Sezon na szparagi trwa dość krótko, …
20 min łatwy 1 151 kcal -
Panzerotti
Panzerotti to pyszne włoskie danie, charakterystyczne w szczególności dla kuchni toskańskiej. To chrupiące pierożki z ciasta chlebowego, tradycyjnie wypełnione mozzarellą …
20 + 15 min średni 10 300 kcal -
Mozzarella z pomidorami
Mozzarella z pomidorami to wspaniała opcja dla wszystkich miłośników prostej, włoskiej kuchni. To sałatka, którą robi się w kilka minut, …
15 min łatwy 2 -
Bruschetta z pomidorami
Bruschetta z pomidorami to jedno z najpopularniejszych dań wywodzących się z kuchni włoskiej. Choć najczęściej serwowna jest jako przystawka, to …
20 min łatwy 3 253 kcal -
Paluchy pizzowe
Paluchy pizzowe to pyszne rozwiązanie na szybką przekąskę. Ten prosty przepis wykonasz z ciasta francuskiego w piekarniku. Aby wykonać przepis …
10 + 30 min łatwy 12 211 kcal -
Bottarga
Bottarga to jeden z tych przysmaków, które, choć nie brzmią zbyt dobrze, najpierw należy ich spróbować w odpowiednim daniu. Bottarga …
20 min łatwy 4 113 kcal -
Chleb z suszonymi pomidorami
Domowy chleb z suszonymi pomidorami to chrupiące pieczywo. Chleb na bazie drożdży może dojrzewać w lodówce do 3 dni, dlatego …
40 + 60 min łatwy 6 326 kcal -
Mini pizze z ciasta francuskiego
Mini pizze z ciasta francuskiego to fantastyczny pomysł na pyszne, a jednocześnie proste i szybkie w przygotowaniu przekąski, dobre na …
20 + 15 min łatwy 12 -
Tosty z pieczarkami
Tostem nazywamy kromkę pieczywa (zazwyczaj pszennego), która została podpieczona w tosterze; jest to rodzaj grzanki. Idealnie nadają się na śniadanie, …
15 + 5 min łatwy 1 465 kcal -
Fit pizza z patelni
Pyszna fit pizza z patelni to prosty przepis na smaczną przekąskę. W zależności od wybranych składników może być dietetyczna i …
45 + 10 min łatwy 2 566 kcal -
Muffinki pizzowe
Pojawienie się pierwszej pizzy we Włoszech datuje się na około 500 rok, swoją nazwę zyskała w 997 roku. Była najpierw …
90 + 20 min łatwy 12 186 kcal -
Ciasteczka amaretti
Ciasta znane są już od czasów starożytnych. Pierwsze ciasta oraz ciasteczka pojawiły się od momentu, kiedy człowiek nauczył się wykorzystywać …
15 + 20 min łatwy 40 88 kcal -
Focaccia Thermomix
Focaccia to dobra, tradycyjna potrawa kuchni włoskiej. To rodzaj pieczywa, które świetnie sprawdzi się jako pyszna, włoska przekąska do grilla. …
250 + 50 min łatwy 1 1924 kcal -
Pieróg Calzone
Pieróg Calzone to idealne połączenie pieroga i pizzy w jednym. To pyszne danie kuchni włoskiej koniecznie musicie spróbować. Pizza jest …
90 + 20 min łatwy 4 858 kcal -
Pizza rolls
Pizza rolls to świetny pomysł na pyszną przekąskę, czy imprezowe danie. Są niesamowicie łatwe, a wspaniale smakują. To idealny przepis …
15 + 20 min łatwy 5 463 kcal -
Tatar z suszonych pomidorów
Tatar z suszonych pomidorów to potrawa, obok której ciężko jest przejść obojętnie. Do jego przygotowania wystarczy kilka chwil. Całość można …
10 + 10 min łatwy 4 137 kcal -
Bruschetta z pomidorami i mozzarellą
Bruschetta to rodzaj kanapki na ciepło, jeśli znudziły Ci się tradycyjne kanapki, koniecznie poznaj mój przepis na bruschettę z pomidorami …
20 + 10 min łatwy 2 356 kcal -
Carpaccio z buraka z kozim serem
Carpaccio z buraka z kozim serem to szybka i prosta w przygotowaniu przekąska, idealna na imprezę lub przystawkę przed daniem …
20 min łatwy 2 334 kcal -
Roladki z szynki parmeńskiej
Roladki z szynki parmeńskiej to idealna przekąska. Jeśli potrzebny Ci pomysł na szybkie, smaczne przystawki to jesteś w idealnym miejscu. …
10 min łatwy 15 77 kcal -
Cykoria zapiekana
Cykoria zapiekana to danie kuchni Włoskiej, które zyskało popularność również w Polsce. Zapiekana z szynką cykoria świetnie sprawdza się jako …
5 + 20 min łatwy 6 273 kcal -
Błyskawiczna fit pizza ze szpinakiem, serem mozzarella i awokado
Najszybsza do wykonania fit pizza ze szpinakiem, serem mozzarella i awokado. Idealny posiłek na diecie ograniczającej podaż węglowodanów. Zdrowa, prosta …
20 min łatwy 2 635 kcal -
Pomidory z mozzarellą
Pomidory z mozzarellą to pomysł na włoską przystawkę, która pięknie się prezentuje, a przy okazji wspaniale smakuje. Całość można przygotować …
10 min łatwy 2 291 kcal -
Tosty z mozzarellą
Tosty z mozzarellą to świetny pomysł na niezwykle szybką i pyszną przekąskę. Te tosty w stylu śródziemnomorskim są świetną alternatywą …
10 + 10 min łatwy 4 726 kcal -
Bruschetta z pieczarkami
Bruschetta z pieczarkami to pomysł na idealną przekąskę na szybko, a także wspaniała opcja na imprezę. Jest niezwykle aromatyczna, a …
15 + 15 min łatwy 4 210 kcal
Włoskie przystawki - co to jest?
Włosi stworzyli kulinarną tradycję pod nazwą antipasti, czyli małe przystawki podawane przed głównym posiłkiem, który w regionie śródziemnomorskim jest celebrowany w gronie rodziny i przyjaciół. Startery w stylu włoskim są pyszne, łatwe do zrobienia, pięknie się prezentują na stole. Dlatego też idealnie nadają się na dania imprezowe. Do klasycznych włoskich antipasti należy sałatka caprese, carpaccio, bruschetta, nadziewane papryki, szynka prosciutto, czy po prostu oliwki i pomidory. Jako przegryzka dla gości lub dla siebie świetnie sprawdzi się również sycylijskie arancini.
Często zadawane pytania
Włoskie przystawki - pomysły na wyśmienite przystawki w stylu włoskim
Włoskie menu nie może się obyć bez przystawek i starterów, które podaje się przed głównym posiłkiem dla zaostrzenia apetytu. Są to małe przekąski, łatwe do zrobienia i niebywale smaczne. Dlatego też właśnie z Włoch można zaczerpnąć przepisy na pyszne dania na imprezę. Doradzamy jakie włoskie przystawki mogą wzbogacić imprezowe menu. Pokazujemy jak szybko i łatwo stworzyć małe przekąski na imprezę i na co dzień i przedstawiamy najciekawsze przepisy.
Jak skomponować włoskie przystawki i zakąski na imprezę
Przystawki i przekąski rodem z Włoch
Z Włoch wywodzi się idea antipasti, czyli małych przekąsek na zimno, które podaje się przed głównym posiłkiem. We Włoszech, jak w większości kuchni śródziemnomorskich, główny posiłek jada się wieczorem. Jest on dość obfity i jadany nie tylko w gronie rodziny, lecz także w większym gronie gości. Wieczorny posiłek celebruje się i jest on okazją do biesiadowania i miłego spędzania czasu w większym gronie. Posiłek trwa dość długo, dlatego ważną rolę odgrywają startery i przystawki. Dlatego też włoskie przystawki idealnie nadają się na dania imprezowe, zarówno na klasycznych przyjęciach, jak i nowoczesnych imprezach typu barowego.
Antipasti składają się z małych porcji, najczęściej jadanych na zimno. Jako klasyczne, włoskie antipasti służą najczęściej pomidory koktajlowe lub suszone, oliwki, sery, szynka parmeńska, itp.
Klasyczne przepisy na włoskie przystawki:
- sałatka caprese,
- bruschetta,
- carpaccio,
- prosciutto con melone,
- oliwki.
Włoskie przekąski mają wiele zalet. Są smaczne, lecz przede wszystkim lekkie i nietuczące. Zostały tak zaprojektowane, aby ładnie się prezentować. Dlatego też idealnie wpisują się w menu na imprezę, gdyż zdobią stół lub bufet. Sprawdzają się także jako zakąski do wina na spotkanie w małym gronie. Doskonale nadają się także na przegryzki w zaciszu domowy, gdyż są łatwe i szybkie do zrobienia. Świetnie pasują na chwilę relaksu, kiedy chcemy odpocząć i zrelaksować się przy lampce wina i zjeść małą przekąskę. Możemy tu zastosować klasyczne, włoskie antipasti, lub poeksperymentować i stworzyć własny pomysł na przegryzki i startery w stylu włoskim.
Najlepsze przepisy na włoskie przystawki na imprezę, które można łatwo zrobić w Polsce
Przepisy na klasyczne zakąski rodem z Włoch
Klasyczną przystawką z Włoch jest bruschetta, czyli po prostu rodzaj grzanki z warzywami. Najpierw robimy rodzaj sałatki z pokrojonych pomidorów koktajlowych, mozzarelli, oliwek i liści bazylii. Ciabattę opiekany i smarujemy czosnkiem. Na ciepłe pieczywo układamy warzywa. Bruschetta stanowi idealny starter imprezowy na ciepło. Możemy również opiec w piekarniku pomidory, dodać grillowanego bakłażana i całość ułożyć na grzance. Całość skrapiamy octem balsamicznym, dekorujemy liśćmi bazylii i tartym parmezanem.
Do klasyki włoskich antipasti należy carpaccio, czyli surowa polędwica wołowa z sosem, posypana tartym parmezanem. Aby pokroić polędwicę wołową na bardzo cienkie plasterki należy ją najpierw lekko zamrozić. Sos robimy ze śmietany, majonezu i musztardy. Możemy również dodać sos tabasco lub sos Worchester. Całość posypujemy parmezanem i rukolą lub przekładamy plastry mięsa, plastrami parmezanu. Do carpaccio pasuje również klasyczny sos winegret z oliwy z oliwek, lub po prostu oliwa z oliwek i sok z cytryny.
Włoskie carpaccio weszło na dobre do światowej sztuki kulinarnej i doczekało się różnych wariantów. Robi się je także z cienkich plastrów łososia lub tuńczyka, cienko pokrojonych wędlin. Wersję wegetariańską można zrobić z cienkich plasterków upieczonego buraka.
Klasyczna, włoska sałatka caprese składa się z plastrów pomidora i plastrów mozzarelli, przekładanych liśćmi bazylii i polanych octem balsamicznym i oliwą z oliwek. Sałatka pięknie wygląda tworząc kolory flagi włoskiej. Na imprezę możemy ją ułożyć w różnych sposób, aby ładnie prezentowała się na stole.
Startery i przystawki imprezowe na zimno i na ciepło
Świetną przystawką na zimno na imprezę są wszelkiego rodzaju nadziewane papryki. Specjał ten można zakupić w sklepach włoskich lub greckich. Lecz nic nie stoi na przeszkodzie, aby zrobić tę przystawkę samodzielnie. Potrzebna będzie marynowana papryka i farsz. Farsz robimy z sera, posiekanych oliwek, czosnku, oliwy z oliwek i przypraw. Farsz zawijamy kawałkami papryki. Najlepiej wstawić całość na godzinę do lodówki, aby stężało.
Klasycznym antipasti są roladki zrobione z szynki parmeńskiej zawinięte wokół kawałka melona. W tym samym stylu możemy zrobić najróżniejsze roladki z wędliny z różnym farszem, na przykład z sera. Roladki w stylu włoskim możemy zrobić również z plastrów grillowanego bakłażana lub cukinii. Natomiast farsz robimy z serka, oliwek, kaparów, suszonych pomidorów, itp. Świetnie nadaje się serek kozi lub serek ricotta. Plastry bakłażana lub cukinii musimy zgrillować lub opiec w piekarniku, dlatego też będzie to wersja na ciepło.
Ciekawym pomysłem na przegryzki w stylu włoskim są sycylijskie arancini, czyli ryżowe kulki nadziewane mięsem lub farszem wegetariańskim. Aby zrobić arancini, należy wymieszać ugotowany ryż z jajkiem i szafranem. Z ryżu tworzymy kulki nadziewane farszem. Następnie obtaczamy je w mące, potem w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na głębokim oleju.