Carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Opublikowano: 03.05.2022 r., 12:12 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą podane na małym talerzyku.
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą
Carpaccio z buraka z fetą i rukolą to doskonała opcja na pyszne danie, które nie tylko jest proste, ale też niezwykle smaczne. Całość pięknie udekoruje stół.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
158 kcal
Kcal w porcji
99 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Burak (210 g)
  • Ocet winny (15 ml)
  • Rukola (40 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Ser Feta (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na carpaccio z buraka z fetą i rukolą krok po kroku

Buraki ugotuj w dużym garnku do miękkości ok.1 godzinę. Następnie ostudź je i obierz.

Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż je na talerzu.

Ser feta pokrój w małą kostkę i rozrzuć na buraki.

Rukolę opłucz i ułóż na środku talerza z burakami.

W małej miseczce zmieszaj ze sobą olej i ocet balsamiczny.

Sosem polej carpaccio.

Na koniec obficie przypraw pieprzem i solą.

Jak oceniasz przepis na carpaccio z buraka z fetą i rukolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Carpaccio z buraka z fetą i rukolą to doskonała opcja na pyszne danie, które nie tylko jest proste, ale też niezwykle smaczne. Całość pięknie udekoruje stół. W dodatku robi się ją tak prosto, że poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz. Zawsze się udaje i zachwyca wszystkich swoim niepowtarzalnym aromatem.

Przepis na carpaccio z buraka z fetą i rukolą to pomysł na wspaniałe danie, które świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę. Ta wersja przygotowana jest ze słonego sera fety, który idealnie komponuje się ze smakiem słodkawego buraka. Jednak można wykorzystać również inne typy. Carpaccio można też podać z mozzarellą, czy z kozim serem. Każda wersja nada burakom innego smaku i aromatu. Wszystkie są naprawdę pyszne. Buraki dostarczają sporo witamin, a także pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak wapń, miedź, molibden czy lit. Swój piękny kolor zawdzięczają antyoksydantom, które chronią organizm przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, w tym przed nowotworami. Buraki mają również bardzo dobry wpływ na układ krwionośny. Substancje zawarte w buraku mają również pozytywne działanie na procesy tworzenia czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego warto by to warzywo gościło w codziennej diecie jak najczęściej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić carpaccio z buraka z fetą i rukolą, by było pyszne, a przy tym łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To danie tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Buraka w tej wersji łączy się z rukolą, która jest niezwykle smaczna. W dodatku świeża rukola jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Zawiera bardzo dużo witaminy K, która wpływa pozytywnie na układ krwionośny, a także kwasu foliowego, którego duży udział w diecie jest zalecany każdej kobiecie w wieku rozrodczym. Rukola ma również sporo błonnika i świetnie zwiększa sytość całej potrawy. Ze szpinakiem wyjątkowo dobrze łączą się gotowane lub pieczone buraczki z serem feta i orzechami. To połączenie jest tak dobre, że nie sposób przejść obok tej sałatki obojętnie.

Alergeny w carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Lista alergenów dla carpaccio z buraka z fetą i rukolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze carpaccio z buraka z fetą i rukolą

na 100g gotowej potrawy

To opcja pełna witamin i błonnika, więc może pojawiać się w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(99g)
Energia (kcal)
160.42
158.81
Białko (g)
4.71
4.67
Fenyloalanina (mg)
0.20
0.20
Brak danych dla: rukola.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(99g)
Węglowodany (g)
6.47
6.41
Węglowodany przyswajalne (g)
4.82
4.77
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.65
1.63

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(99g)
Tłuszcz (g)
13.20
13.06
Tłuszcze nasycone (g)
5.45
5.39
Tłuszcze nienasycone (g)
7.75
7.67
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.73
6.67
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.01
1.00
Cholesterol (mg)
22.53
22.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(99g)
Witamina A (µg (mcg))
44.76
44.31
Witamina B6 (mg)
0.15
0.15
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.12
4.08
Witamina D (µg (mcg))
0.05
0.05
Witamina E (mg)
1.26
1.25
Retinol (µg (mcg))
31.65
31.33
Tiamina (mg)
0.06
0.06
Ryboflawina (mg)
0.24
0.24
Niacyna (mg)
0.46
0.45
Foliany (µg (mcg))
75.87
75.11
Beta karoten (µg (mcg))
155.59
154.04

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(99g)
Sód (mg)
333.15
329.82
Potas (mg)
228.70
226.41
Wapń (mg)
149.86
148.36
Fosfor (mg)
112.15
111.03
Magnez (mg)
21.99
21.77
Żelazo (mg)
0.79
0.78
Cynk (mg)
0.96
0.95
Miedź (mg)
0.06
0.06
Mangan (mg)
0.22
0.21
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z buraka z fetą i rukolą 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Koszt składników
46.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Ocet winny
15 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Rukola
40 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
46.00