Przepis na carpaccio z buraka z fetą i rukolą krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek

Buraki ugotuj w dużym garnku do miękkości ok.1 godzinę. Następnie ostudź je i obierz.

Buraki pokrój w cienkie plasterki i ułóż je na talerzu.

Ser feta pokrój w małą kostkę i rozrzuć na buraki.

Rukolę opłucz i ułóż na środku talerza z burakami.

W małej miseczce zmieszaj ze sobą olej i ocet balsamiczny.

Sosem polej carpaccio.

Na koniec obficie przypraw pieprzem i solą.

Carpaccio z buraka z fetą i rukolą podane na małym talerzyku.
carpaccio z buraka z fetą i rukolą
Koszt przygotowania dania
10.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
158 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
67

Carpaccio z buraka z fetą i rukolą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Carpaccio z buraka z fetą i rukolą to doskonała opcja na pyszne danie, które nie tylko jest proste, ale też niezwykle smaczne. Całość pięknie udekoruje stół. W dodatku robi się ją tak prosto, że poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz. Zawsze się udaje i zachwyca wszystkich swoim niepowtarzalnym aromatem.

Przepis na carpaccio z buraka z fetą i rukolą to pomysł na wspaniałe danie, które świetnie sprawdzi się jako przystawka na imprezę. Ta wersja przygotowana jest ze słonego sera fety, który idealnie komponuje się ze smakiem słodkawego buraka. Jednak można wykorzystać również inne typy. Carpaccio można też podać z mozzarellą, czy z kozim serem. Każda wersja nada burakom innego smaku i aromatu. Wszystkie są naprawdę pyszne. Buraki dostarczają sporo witamin, a także pierwiastków, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, takich jak wapń, miedź, molibden czy lit. Swój piękny kolor zawdzięczają antyoksydantom, które chronią organizm przed negatywnymi konsekwencjami stresu oksydacyjnego, w tym przed nowotworami. Buraki mają również bardzo dobry wpływ na układ krwionośny. Substancje zawarte w buraku mają również pozytywne działanie na procesy tworzenia czerwonych krwinek w organizmie. Dlatego warto by to warzywo gościło w codziennej diecie jak najczęściej.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić carpaccio z buraka z fetą i rukolą, by było pyszne, a przy tym łatwe, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. To danie tak pyszne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. Buraka w tej wersji łączy się z rukolą, która jest niezwykle smaczna. W dodatku świeża rukola jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna. Zawiera bardzo dużo witaminy K, która wpływa pozytywnie na układ krwionośny, a także kwasu foliowego, którego duży udział w diecie jest zalecany każdej kobiecie w wieku rozrodczym. Rukola ma również sporo błonnika i świetnie zwiększa sytość całej potrawy. Ze szpinakiem wyjątkowo dobrze łączą się gotowane lub pieczone buraczki z serem feta i orzechami. To połączenie jest tak dobre, że nie sposób przejść obok tej sałatki obojętnie.

Wartości odżywcze carpaccio z buraka z fetą i rukolą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(99g)
Energia (kalorie)
160.42 kcal
158.81 kcal
Białko
4.71 g
4.67 g
Fenyloalanina
0.20 mg
0.20 mg
Brak danych dla: rukola.
czytaj dalej

Węglowodany w carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Na 100g
Na porcję
(99g)
Węglowodany
6.47 g
6.41 g
Węglowodany przyswajalne
4.82 g
4.77 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.65 g
1.63 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(99g)
Tłuszcz
13.20 g
13.06 g
Tłuszcze nasycone
5.45 g
5.39 g
Tłuszcze nienasycone
7.75 g
7.67 g
Tłuszcze jednonasycone
6.73 g
6.67 g
Tłuszcze wielonasycone
1.01 g
1.00 g
Cholesterol
22.53 mg
22.31 mg

Witaminy w przepisie na carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Na 100g
Na porcję
(99g)
Witamina A
44.76 µg (mcg)
44.31 µg (mcg)
Witamina B6
0.15 mg
0.15 mg
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Witamina C
4.12 mg
4.08 mg
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.05 µg (mcg)
Witamina E
1.26 mg
1.25 mg
Retinol
31.65 µg (mcg)
31.33 µg (mcg)
Tiamina
0.06 mg
0.06 mg
Ryboflawina
0.24 mg
0.24 mg
Niacyna
0.46 mg
0.45 mg
Foliany
75.87 µg (mcg)
75.11 µg (mcg)
Beta karoten
155.59 µg (mcg)
154.04 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Na 100g
Na porcję
(99g)
Sód
333.15 mg
329.82 mg
Potas
228.70 mg
226.41 mg
Wapń
149.86 mg
148.36 mg
Fosfor
112.15 mg
111.03 mg
Magnez
21.99 mg
21.77 mg
Żelazo
0.79 mg
0.78 mg
Cynk
0.96 mg
0.95 mg
Miedź
0.06 mg
0.06 mg
Mangan
0.22 mg
0.21 mg
Brak danych dla: ocet winny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z buraka z fetą i rukolą 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Lista alergenów dla carpaccio z buraka z fetą i rukolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Ocet winny
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Cena przygotowania carpaccio z buraka z fetą i rukolą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
210 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Ocet winny
15 ml
6.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 15 ml
Rukola
40 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
46.00
Jak oceniasz przepis na carpaccio z buraka z fetą i rukolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób