Przepis na carpaccio z buraka z fetą krok po kroku

Składniki
  • Burak 180 g
  • Rukola 50 g
  • Ser Feta 30 g
  • Orzechy włoskie 40 g
  • Oliwa z oliwek 20 ml
  • Syrop z agawy 12 g
Przyprawy
pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, mandolina do warzyw

Buraka gotuj przez około 50 minut, aż będzie miękki.

Po ugotowaniu ostudź buraka.

Rukolę połóż na talerzu.

Buraka obierz i pokrój w bardzo cienkie plasterki.

Ułóż buraka na rukoli, posyp szczyptą pieprzu oraz fetą i orzechami.

Oliwę wymieszaj z syropem i polej sosem sałatkę.

Talerz z carpacio z buraka z fetą na drewnianym stole.
carpaccio z buraka z fetą
Koszt przygotowania dania
9.45 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
322 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
63

Carpaccio z buraka z fetą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o carpaccio z buraka z fetą

Buraki najczęściej w Polsce kojarzą się z barszczem czerwonym lub surówką ze startych buraków, ale tym razem zrobimy z nich lekką sałatkę. Carpaccio z buraka z fetą to pyszna i lekka sałatka o niskim indeksie glikemicznym, dzięki czemu świetnie się sprawdzi u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, czy cierpiących na choroby, w których występuje stan zapalny. Produkty o wysokim indeksie glikemicznym, czy też zawierające dużo nasyconych kwasów tłuszczowych nasilają stan zapalny w organizmie, co jest niekorzystnym działaniem dla każdego, nawet dla zdrowych osób. Odwrotnie działają produkty o niskim indeksie glikemicznym i o niskiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych. Takie warunki spełnia ta sałatka, dzięki czemu można uznać ją za danie przeciwzapalne. Ugotowany burak mimo średniego indeksu glikemicznego jest tutaj odpowiedni, ponieważ jemy go rukolą, która ma niski indeks glikemiczny i innymi dodatkami, w tym orzechami, czy serem feta. Dodatkowo do sałatki warto dodać rybę, na przykład łososia, który dodatkowo jest źródłem przeciwzapalnych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 oraz białka, które pozytywnie wpływa na uczucie sytości, dzięki czemu dłużej jesteś najedzona. Przepis na carpaccio z buraka z fetą jest też bardzo prosty.

Zacznijmy od tego, jak zrobić carpaccio z buraka. Na początek bierzemy się za ugotowanie buraka i przestudzenia go. Chłodnego buraka obieramy i kroimy na najcieńsze plasterki, jakie tylko jesteśmy w stanie zrobić. Świetnie sprawdzi się do tego mandolina, czyli szatkownica do warzyw. Na talerzu z rukolą wykładamy plasterki buraka. Na wierzch kładziemy kawałki orzechów włoskich i pokruszoną fetę. Jeżeli chcesz, żeby sałatka była samodzielnym i zbilansowanym posiłkiem to dodaj do niej też źródło białka, czyli rybę, mięso, tofu, jajko itp. Pyszne carpaccio jest już prawie gotowe, zostało już tylko zabrać się za sos do carpaccio z buraka. Świetnie sprawdzi się lekko słodki sos zrobiony na bazie oliwy i syropu z agawy. Sałatkę wystarczy już tylko polać sosem i gotowe.

Takie carpaccio jest dobre na grilla czy inne przyjęcie ze znajomymi i rodziną.

Wartości odżywcze carpaccio z buraka z fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (166g)
Energia (kalorie)
194.28 kcal
322.50 kcal
Białko
4.38 g
7.27 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w carpaccio z buraka z fetą

Na 100g
Na porcję (166g)
Węglowodany
10.49 g
17.42 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
7.92 g
13.15 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (166g)
Tłuszcz
16.03 g
26.61 g
Tłuszcze nasycone
3.66 g
6.08 g
Tłuszcze nienasycone
12.37 g
20.53 g
Brak danych dla: syrop z agawy.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
5.91 g
9.82 g
Brak danych dla: syrop z agawy.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
6.45 g
10.71 g
Brak danych dla: syrop z agawy.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na carpaccio z buraka z fetą

Na 100g
Na porcję (166g)
Witamina A
30.71 µg (mcg)
50.98 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina B6
0.16 mg
0.27 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Witamina E
1.07 mg
1.78 mg
Brak danych dla: syrop z agawy.
czytaj dalej
Tiamina
0.08 mg
0.13 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.14 mg
0.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
0.47 mg
0.79 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
89.49 µg (mcg)
148.55 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Beta karoten
230.42 µg (mcg)
382.49 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na carpaccio z buraka z fetą

Na 100g
Na porcję (166g)
Sód
149.87 mg
248.79 mg
Potas
290.72 mg
482.59 mg
Wapń
89.22 mg
148.11 mg
Fosfor
101.69 mg
168.81 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
40.34 mg
66.96 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.10 mg
1.83 mg
Cynk
0.89 mg
1.48 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.25 mg
0.42 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Mangan
0.64 mg
1.06 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z buraka z fetą 63
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w carpaccio z buraka z fetą

Lista alergenów dla carpaccio z buraka z fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. pieprz.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania carpaccio z buraka z fetą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Ser Feta
30 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 30 g
Orzechy włoskie
40 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.67
Za 40 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Syrop z agawy
12 g
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 12 g
Liczba porcji:
Razem
60.50
Łączny koszt
9.45
Jak oceniasz przepis na carpaccio z buraka z fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób