Przepis na carpaccio z buraka z sosem balsamicznym krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
duży talerz

Buraki pokrój w cienkie plastry i ułóż na talerzu.

Dodaj rukolę i owoce granatu.

Całość posyp pokruszonym serem feta i posiekanymi orzechami.

Polej octem balsamicznym.

carpaccio z buraka z sosem balsamicznym
Carpaccio z buraka z sosem balsamicznym
Koszt przygotowania dania
10.90 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
170 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
40

Carpaccio z buraka z sosem balsamicznym - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o carpaccio z buraka z sosem balsamicznym

Carpaccio z buraka z sosem balsamicznym to szybkie i łatwe w przygotowaniu danie, idealne na imprezę lub przystawkę przed daniem głównym.

Wielu z nas nie używa na co dzień buraków i nie włącza ich przetworów do swojego codziennego jadłospisu, a to duży błąd. Buraki to cenne warzywa, które są bardzo zdrowe i korzystnie wpływają na nasz organizm. Swoje właściwości zdrowotne zawdzięcza betalainom. Dzięki nim nasza odporność staje się lepsza, wolniej łapiemy infekcje, dodatkowo wyganiają wolne rodniki z naszego organizmu, co zapobiega tworzeniu się procesom kancerogennym i mutagennym. Już jedna szklanka soku z buraków potrafi uchronić nas przed katarem, uwolni nas od zgagi, a także obniży ciśnienie krwi. Dlatego zaleca się spożywanie soku z buraków sportowcom i osobom aktywnym fizycznie, ponieważ są w stanie poprawić wydolność organizmu.

Nasz , przepis na carpaccio z buraka z sosem balsamicznym powstanie dosłownie z kilku składników takich jak: buraki, rukola, owoce granatu, oliwa z oliwek, ocet balsamiczny, miód i kozi ser.

Zatem, jak zrobić carpaccio z buraka z sosem balsamicznym?

W pierwszej kolejności buraki pokrój w cienkie plastry i ułóż na talerzu. Dodaj rukolę i owoce granatu. Całość posyp pokruszonym serem feta i posiekanymi orzechami. Polej octem balsamicznym. Zamiast sosu balsamicznego możesz skorzystać z domowego dressingu na bazie oliwy z oliwek i miodu.

Nasz prosty przepis jest gotowy do spożycia, koniecznie wypróbuj go w swoim domu i przekonaj się sam. Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.

Carpaccio możesz na końcu udekorować posiekanymi orzechami włoskimi, są one źródłem jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Orzechy włoskie są najlepszym źródłem kwasu α-linolenowego – prekursora kwasów omega-3 (PUFA).

Wartości odżywcze carpaccio z buraka z sosem balsamicznym

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
85.33 kcal
170.67 kcal
Białko
2.70 g
5.40 g

Węglowodany w carpaccio z buraka z sosem balsamicznym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
11.50 g
23.01 g
Węglowodany przyswajalne
9.15 g
18.31 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.35 g
4.70 g
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
3.79 g
7.57 g
Tłuszcze nasycone
1.26 g
2.52 g
Tłuszcze nienasycone
2.53 g
5.05 g
Tłuszcze jednonasycone
0.58 g
1.15 g
Tłuszcze wielonasycone
1.95 g
3.90 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: ser feta.
czytaj dalej
Cholesterol
3.49 mg
6.98 mg

Witaminy w przepisie na carpaccio z buraka z sosem balsamicznym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
15.45 µg (mcg)
30.90 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12
0.00 µg (mcg)
0.00 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C
5.35 mg
10.69 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.01 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E
0.10 mg
0.20 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol
4.90 µg (mcg)
9.80 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.16 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna
0.36 mg
0.72 mg
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany
67.22 µg (mcg)
134.43 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten
124.63 µg (mcg)
249.25 µg (mcg)
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na carpaccio z buraka z sosem balsamicznym

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
94.14 mg
188.27 mg
Potas
280.94 mg
561.88 mg
Wapń
48.69 mg
97.37 mg
Fosfor
61.39 mg
122.78 mg
Magnez
27.41 mg
54.82 mg
Żelazo
0.82 mg
1.64 mg
Cynk
0.55 mg
1.10 mg
Miedź
0.14 mg
0.29 mg
Mangan
0.39 mg
0.77 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z buraka z sosem balsamicznym 40
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w carpaccio z buraka z sosem balsamicznym

Lista alergenów dla carpaccio z buraka z sosem balsamicznym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania carpaccio z buraka z sosem balsamicznym

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki gotowane
300 g
3 sztuki
3.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
2.62
Za 300 g
Rukola
40 g
1 garść
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Granat
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Ser Feta
20 g
1 kawałek
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Ocet balsamiczny
30 ml
3 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 30 ml
Orzechy włoskie
20 g
2 łyżki
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Koszt składników
43.50
Jak oceniasz przepis na carpaccio z buraka z sosem balsamicznym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób