Przepis na carpaccio z cukinii krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny
To będzie niezbędne
tarka, półmisek

Cukinie umyj, dokładnie osusz i pokrój przy pomocy obieraczki na cienkie plastry.

Plastry ułóż warstwami na półmisku i każdą warstwę skrop sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek.

Na koniec plastry cukinii dopraw solą oraz pieprzem.

Parmezan zetrzyj na cienkie wiórki (możesz zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach) i posyp nim cukinię.

Carpaccio wstaw na 2 godziny do lodówki.

Gotowe carpaccio podawaj na zimno.

Carpaccio z cukinii podane na białym talerzu.
Carpaccio z cukinii
Koszt przygotowania dania
33.73 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
273 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Carpaccio z cukinii - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o carpaccio z cukinii

Carpaccio z cukinii świetnie sprawdzi się jako przystawka, którą możesz podać podczas spotkań rodzinnych lub ze znajomymi. Najlepsze, wegetariańskie danie na bazie cukinii to również doskonała przekąska, gdy nie masz czasu na długie przygotowywanie posiłku. Przepis na carpaccio z cukinii jest bardzo prosty, nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania przepisu potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cukinia, parmezan, oliwa z oliwek, sok z cytryny, sól oraz pieprz.

A jak zrobić carpaccio z cukinii? Cukinie umyj, dokładnie osusz i pokrój przy pomocy obieraczki na cienkie plastry. Plastry ułóż warstwami na półmisku i każdą warstwę skrop sokiem z cytryny oraz oliwą z oliwek. Na koniec plastry cukinii dopraw solą oraz pieprzem. Parmezan zetrzyj na cienkie wiórki (możesz zetrzeć na tarce jarzynowej o małych oczkach) i posyp nim cukinię. Carpaccio wstaw na 2 godziny do lodówki. Gotowe carpaccio podawaj na zimno.

Cukinie zaliczamy do warzyw lekkostrawnych. Cukinia stanowi źródło witaminy C, witaminy K, niektórych witamin z grupy B oraz beta-karotenu, który stanowi prekursor do witaminy A. Dodatkowo znajdziemy w nim również składniki mineralne, do których możemy zaliczyć potas, żelazo oraz magnez. Witamina C oraz A zaliczane są do przeciwutleniaczy, które pomagają zmniejszyć produkcję wolnych rodników. Witaminy te wpływają zatem pozytywnie na zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych oraz spowalniają procesy starzenia się skóry. Dostarczenie witaminy C z cukinii może wpływać na poprawę funkcjonowania naszego układu odpornościowego. Jest to szczególnie ważne w okresie wzmożonej zachorowalności, czyli przeważnie w okresie jesienno-zimowym.

Podsumowując: wiesz już jak przygotować smaczne danie bez mięsa. Najlepsza potrawa z cukinii jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu, jednak warto schłodzić je w lodówce. Cukinia stanowi doskonałe źródło wielu składników odżywczych, które korzystanie wpływają na nasz organizm. Carpaccio warto podać jako szybką przekąskę lub przystawkę podczas spotkań ze znajomymi.

Wartości odżywcze carpaccio z cukinii

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kalorie)
136.83 kcal
273.66 kcal
Białko
7.67 g
15.34 g
Fenyloalanina
0.39 mg
0.78 mg

Węglowodany w carpaccio z cukinii

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany
2.95 g
5.91 g
Węglowodany przyswajalne
2.20 g
4.40 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.75 g
1.51 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz
10.62 g
21.24 g
Tłuszcze nasycone
4.28 g
8.57 g
Tłuszcze nienasycone
6.33 g
12.67 g
Tłuszcze jednonasycone
5.56 g
11.12 g
Tłuszcze wielonasycone
0.78 g
1.55 g
Cholesterol
12.83 mg
25.66 mg

Witaminy w przepisie na carpaccio z cukinii

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A
46.60 µg (mcg)
93.21 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.28 mg
Witamina B12
0.23 µg (mcg)
0.45 µg (mcg)
Witamina C
13.51 mg
27.02 mg
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina E
0.95 mg
1.89 mg
Retinol
37.92 µg (mcg)
75.85 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.13 mg
0.26 mg
Niacyna
0.39 mg
0.78 mg
Foliany
19.43 µg (mcg)
38.87 µg (mcg)
Beta karoten
103.02 µg (mcg)
206.04 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na carpaccio z cukinii

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód
228.79 mg
457.58 mg
Potas
214.40 mg
428.79 mg
Wapń
234.77 mg
469.55 mg
Fosfor
159.62 mg
319.25 mg
Magnez
21.89 mg
43.77 mg
Żelazo
0.47 mg
0.93 mg
Cynk
0.76 mg
1.52 mg
Miedź
0.04 mg
0.09 mg
Mangan
0.14 mg
0.28 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z cukinii 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w carpaccio z cukinii

Lista alergenów dla carpaccio z cukinii przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania carpaccio z cukinii

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukinia
800 g
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 3
5.33
Za 800 g
Oliwa z oliwek
60 ml
6 łyżek
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 ml
Ser parmezan
200 g
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 4
26.00
Za 200 g
Koszt składników
52.00
Jak oceniasz przepis na carpaccio z cukinii
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób