Sałatka z burakami i serem pleśniowym

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:22 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z burakami i serem pleśniowym podana w ozdobnej misce.
Sałatka z burakami i serem pleśniowym
Sałatka z burakami i serem pleśniowym to wspaniała opcja na naprawdę szybki i odżywczy posiłek. Doskonale łączą się w niej nuty smakowe buraka i sera pleśniowego.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 50 min
495 kcal
Kcal w porcji
248 g
Wielkość porcji
67
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Rukola (90 g)
  • Burak (240 g)
  • Ser pleśniowy niebieski (65 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Orzechy pekan (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Ocet balsamiczny (15 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, duża miska, praska do czosnku

Przepis na sałatkę z burakami i serem pleśniowym krok po kroku

Buraki ugotuj w dużym garnku do miękkości, przez około 60 minut. Gotowe buraki ostudź i obierz. Pokrój je w kostkę, dodaj do miski.

Rukolę umyj i wrzuć do dużej miski.

Ser pleśniowy pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałych składników.

Orzechy drobno posiekaj i posyp sałatkę.

W małej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę, ocet balsamiczny, pieprz, sól, przeciśnięty przez praskę czosnek i łyżeczkę ziół.

Tak powstałym sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z burakami i serem pleśniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,1% osób

Więcej informacji na temat sałatki z burakami i serem pleśniowym

Sałatka z burakami i serem pleśniowym to wspaniała opcja na naprawdę szybki i odżywczy posiłek. Doskonale łączą się w niej nuty smakowe buraka i sera pleśniowego.

Przepis na sałatkę z burakami i serem pleśniowym to doskonały pomysł na sałatkę, która jest nie tylko pyszna, ale również zdrowa. Smakuje obłędnie dzięki połączeniu ostrego sosu ze słodkimi burakami. Duża ilość warzyw powoduje, że jest to idealny posiłek dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, a także dla tych, którzy chcą jeść bardziej zdrowe i naturalne posiłki. Burak, który gra w tej sałatce pierwsze skrzypce to skarbnica witamin i składników odżywczych. Wspiera układ krwionośny, a także pracę wątroby. Będzie idealnym wyborem dla osób cierpiących z powodu anemii. Ta sałatka to świetny i naprawdę pyszny sposób, by zwiększyć udział tego bardzo zdrowego warzywa w diecie. W dodatku robi się ją tak prosto, że poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz. Zawsze się udaje i zachwyca wszystkich swoim niepowtarzalnym aromatem. Jest tak pyszna, że znika z talerzy w ekspresowym tempie dlatego najlepiej zrobić od razu większą ilość. Można ją spokojnie wziąć na wynos do pojemnika. Smakuje wspaniale i syci na długi czas ze względu na obecność błonnika, białka pochodzącego z sera i zdrowych tłuszczów z oliwy z oliwek. Świetnie sprawdzi się w tym wypadku, świetnie sprawdzi się ser pleśniowy niebieski. Wspaniale współgra on ze słodkimi owocami, w tym wypadku gruszkami. Można również użyć sera camembert. Sery pleśniowe cieszą coraz większą popularnością ze względu na charakterystyczny, głęboki smak. Nadają sałatce większej elegancji.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z burakami i serem pleśniowym, by była dobra dla zdrowia i w przygotowaniu, to ten prosty przepis to najlepsza opcja. Sprawdzi się zarówno na drugie śniadanie, jak i na lunch do pracy. Najlepiej zrobić ją z burakami gotowanymi, choć można sięgnąć również po pieczone. Przypadnie do gustu zwłaszcza fanom słodko - ostrych połączeń. Słodkawy burak świetnie komponuje się z serem. Najlepiej wybierać ten jak najbardziej sypki, by pokruszyć go na sałatce. Całość pięknie się prezentuje i przyciąga wzrok.

Alergeny w sałatce z burakami i serem pleśniowym

Lista alergenów dla sałatki z burakami i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pekan

Wartości odżywcze sałatki z burakami i serem pleśniowym

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(248g)
Energia (kcal)
199.67
495.17
Białko (g)
4.76
11.80
Fenyloalanina (mg)
0.21
0.52
Brak danych dla: rukola, ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(248g)
Węglowodany (g)
7.63
18.93
Węglowodany przyswajalne (g)
5.36
13.29
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.27
5.64
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(248g)
Tłuszcz (g)
17.44
43.24
Tłuszcze nasycone (g)
4.82
11.95
Tłuszcze nienasycone (g)
12.62
31.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.15
25.18
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.46
6.10
Cholesterol (mg)
9.85
24.42

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(248g)
Witamina A (µg (mcg))
48.79
120.99
Witamina B6 (mg)
0.11
0.26
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.16
0.40
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.80
14.38
Witamina D (µg (mcg))
0.07
0.16
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.49
3.70
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
25.21
62.53
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.24
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.44
1.08
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
76.61
189.98
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
280.18
694.85
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(248g)
Sód (mg)
194.96
483.50
Potas (mg)
294.72
730.90
Wapń (mg)
114.99
285.17
Fosfor (mg)
100.12
248.30
Magnez (mg)
30.92
76.68
Żelazo (mg)
0.95
2.37
Cynk (mg)
0.90
2.24
Miedź (mg)
0.14
0.34
Mangan (mg)
0.53
1.31
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z burakami i serem pleśniowym 67
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z burakami i serem pleśniowym

Koszt składników
71.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
90 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
5.62
Za 90 g
Burak
240 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.72
Za 240 g
Ser pleśniowy niebieski
65 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.60
Za 65 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Orzechy pekan
30 g
8.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 30 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Ocet balsamiczny
15 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 15 ml
Koszt składników
71.00