Wędzona pierś z kurczaka

Opublikowano: 28.09.2022 r., 21:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wędzona pierś z kurczaka
Wędzona pierś z kurczaka
Domowa wędzona pierś z kurczaka to świetny dodatek do sałatki lub na pieczywo. Koniecznie poznaj mój prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
Wędzenie 120 min
194 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi kurczaka bez skóry 1 szuka (200 g)
  • Rukola 1 garść (40 g)
  • Pomidor 1 sztuka (120 g)
  • Ogórek 1 sztuka (100 g)
  • Cebula czerwona 1 sztuka (100 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Musztarda 2 łyżki (20 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na wędzoną piersią z kurczaka krok po kroku

Mięso umyj i oczyść, natrzyj przyprawami.

Odstaw mięso do lodówki na całą noc, włóż mięso do siatki do wędzenia.

Mięso wędź przez 2 godziny.

Rukolę przełóż do miski, dodaj pokrojone warzywa.

Oliwę z oliwek wymieszaj z musztardą i polej sałatkę.

Dodaj kawałki piersi z kurczaka.

Jak oceniasz przepis na wędzoną piersią z kurczaka
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,7% osób

Więcej informacji na temat wędzonej piersi z kurczaka

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na wędzoną pierś z kurczaka, która będzie pysznym i pożywnym dodatkiem do sałatki. Dzięki dodatkowej porcji białka zapewni Ci ona uczucie sytości na dłuższy czas.

Drób należy do chudych mięs, jest to źródło łatwo przyswajalnego, pełnowartościowego białka. Mięso drobiowe dostarczy do naszego organizmu dodatkowo spore ilości witamin z grupy B, witaminę A, D, E.

Zatem, jak uwędzić pierś z kurczaka?

Będzie potrzebny Ci filet z kurczaka, sól, pieprz, rukola, pomidor, ogórek, oliwa z oliwek i musztarda.

W pierwszej kolejności mięso umyj i oczyść, natrzyj przyprawami. Odstaw mięso do lodówki na całą noc, włóż mięso do siatki do wędzenia. Mięso wędź przez 2 godziny. Rukolę przełóż do miski, dodaj pokrojone warzywa. Oliwę z oliwek wymieszaj z musztardą i polej sałatkę. Dodaj kawałki piersi z kurczaka.

Wędzona pierś z kurczaka może być dodatkiem do sałatki postaw na sporą ilość warzyw takich jak pomidory, ogórki, czerwona cebula, roszponka lub rukola. Idealnie sprawdzi się też domowy dip. Idealnie się też sprawdzi jako domowa wędlina. Długa obróbka termiczna sprawi, że mięso będzie kruche i pyszne. Warto stawiać na wędliny własnej roboty, ponieważ unikamy spożywania niepotrzebnych i szkodliwych dodatków do żywności, nadmiaru soli, barwników i konserwantów. W warunkach domowych mamy pewność, jak mięso zostało przygotowane, natomiast te kupne wersje bardzo często mają nie najlepszy skład, nie wiemy także, jak długo dana wędlina leży w ladzie sklepowej. Dlatego bardzo zachęcam do samodzielnego przygotowania wędlin i mięs, szczególnie teraz, gdy wiesz, jak długo wędzić pierś z kurczaka, która zawsze wychodzi bardzo dobra.

Wybierz swoją ulubioną wersję i przygotuj moją dzisiejszą propozycję.

Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!

Alergeny w wędzonej piersi z kurczaka

Lista alergenów dla wędzonej piersi z kurczaka przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda

Wartości odżywcze wędzonej piersi z kurczaka

na 100g gotowej potrawy

Wędzona pierś z kurczaka będzie też dobrym pomysłem na obkład na pieczywo.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
97.38
194.75
Białko (g)
8.08
16.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
2.88
5.76
Węglowodany przyswajalne (g)
2.09
4.18
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.79
1.59

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
5.99
11.98
Tłuszcze nasycone (g)
1.47
2.93
Tłuszcze nienasycone (g)
4.52
9.05
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.83
7.65
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
1.39
Brak danych dla: musztarda.
czytaj dalej
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: oliwa z oliwek, musztarda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
23.93
47.87

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
19.97
39.93
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.29
0.59
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.07
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.82
9.65
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.04
2.09
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
2.95
5.90
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.15
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.32
6.64
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
13.64
27.28
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
191.90
383.80
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
54.00
108.00
Potas (mg)
209.39
418.79
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
21.13
42.26
Fosfor (mg)
85.44
170.89
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
18.13
36.26
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.40
0.79
Cynk (mg)
0.34
0.68
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny wędzonej piersi z kurczaka 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wędzonej piersi z kurczaka

Koszt składników
49.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
1 szuka
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Rukola
40 g
1 garść
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Pomidor
120 g
1 sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 120 g
Ogórek
100 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Cebula czerwona
100 g
1 sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Musztarda
20 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Koszt składników
49.00