Hamburger wołowy

Opublikowano: 12.10.2022 r., 11:08 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Hamburger wołowy podany na desce do krojenia.
Hamburger wołowy
Hamburger wołowy to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Domowy fast food jest znacznie zdrowszy niż dania kupowane w restauracjach. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na danie.
Przygotowanie 15 min
Grillowanie i Mieszanie i łączenie 15 min
953 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Mięso mielone wołowe (1000 g)
  • Cebula czerwona 1 średnia sztuka (100 g)
  • Pomidor 1 średnia sztuka (200 g)
  • Bułka brioszka (400 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Majonez (100 g)
  • Ogórki konserwowe 4 średnie sztuki (300 g)
  • Ketchup (100 g)
  • Rukola (80 g)
  • Woda gazowana pół szklanki (120 ml)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, kumin, czosnek, płatki chilli
Sprzęt kuchenny
kuchenka, patelnia grillowa

Przepis na hamburger wołowy krok po kroku

Mięso mielone umieść w misce.

Dopraw solą, pieprzem, płatkami chilli i słodką papryką.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną w drobną kostkę cebulę.

Wlej wodę gazowaną, olej rzepakowy i dodaj jajko.

Wyrób pokładanie masę na kotlety.

Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotlety przez 4 minuty z jednej strony.

Bułkę przekrój na pół i z grilluj.

Pomidora pokrój w plastry.

Ogórka pokrój w plasterki.

Bułkę posmaruj ketchupem i majonezem.

Ułóż na bułce rukolę, kotlet wołowy, pomidora i ogórka.

Złóż burgera.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na hamburger wołowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,5% osób

Więcej informacji na temat hamburgera wołowego

Hamburger wołowy to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Wołowe mięso podane w bułce typu brioszka świetnie sprawdzi się jako domowy fast food. Domowe danie zawiera tylko dobrej jakości składniki. Przepis na hamburgery wołowe jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mięso mielone wołowe, cebula czerwona, pomidor malinowy, bułka brioszka, jajko, majonez, ogórki w occie, ketchup, rukola, kumin, papryka słodka, czosnek, płatki chilli, sól, pieprz, woda gazowana, olej rzepakowy.

Jak zrobić hamburgery wołowe? Mięso mielone umieść w misce. Dopraw solą, pieprzem, płatkami chilli i słodką papryką. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną w drobną kostkę cebulę. Wlej wodę gazowaną, olej rzepakowy i dodaj jajko. Wyrób pokładanie masę na kotlety. Rozgrzej patelnię grillową i smaż kotlety przez 4 minuty z jednej strony. Bułkę przekrój na pół i z grilluj. Pomidora pokrój w plastry. Ogórka pokrój w plasterki. Bułkę posmaruj ketchupem i majonezem. Ułóż rukolę, kotlet wołowy, pomidora i ogórka. Podawaj na dużym talerzu.

Rukola nie jest sałatą, pochodzi z rodziny kapustnych, bliżej jej więc do brokułu czy jarmużu. Ma lekko pikantny smak, dlatego często jest dodatkiem do dań mięsnych. Rukola bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, witaminę C, a także magnez. Rukola zawiera ponadto karotenoidy, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku. Rukola jest nisko kaloryczna i zawiera sporo błonnika pokarmowego. Mięso wołowe bogate jest w witaminy z grupy B oraz żelazo. Witamina B jest odpowiedzialna za przemiany energii w naszym organizmie. Mięso wołowe dzięki wysokiej zawartości żelaza polecane jest osobom chorującym na anemię. Żelazo bierze udział w transporcie tlenu do komórek naszego ciała.

Podsumowując domowe burgery będą idealne na obiad dla całej rodziny. Najlepsze burgery są idealne na imprezę w gronie znajomych. Pyszne burgery podać można także z dodatkiem słodkiego sosu mango. Burgery są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Można je przechowywać w temperaturze pokojowej przez kilka godzin.

Alergeny w hamburgerze wołowym

Lista alergenów dla hamburgera wołowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
    • Ogórki konserwowe

W przepisie na hamburger wołowy nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • płatki chilli
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze hamburgera wołowego

na 100g gotowej potrawy

Hamburger wołowy to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Mięso wołowe zawiera dużą ilość witamin i składników mineralnych. Mięso jest także dobrym źródłem żelaza oraz witamin z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
190.72
953.60
Białko (g)
9.14
45.70

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
9.46
47.28
Węglowodany przyswajalne (g)
1.72
8.62
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.33
1.65
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
12.61
63.06
Tłuszcze nasycone (g)
5.27
26.36
Tłuszcze nienasycone (g)
7.34
36.70
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.95
24.73
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.39
11.97
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
45.72
228.58
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
17.69
88.43
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.16
0.78
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.89
4.45
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
2.12
10.61
Brak danych dla: bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.13
0.67
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.31
1.56
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
9.09
45.47
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.14
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.49
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.83
9.13
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
10.52
52.62
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
98.20
490.98
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
189.61
948.07
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Potas (mg)
169.21
846.06
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
23.25
116.26
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
77.65
388.27
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
11.03
55.16
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.97
4.84
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.78
8.88
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.21
Brak danych dla: cebula czerwona, bułka brioszka, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny hamburgera wołowego 65
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania hamburgera wołowego

Koszt składników
77.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mięso mielone wołowe
1000 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 3
27.50
Za 1000 g
Cebula czerwona
100 g
1 średnia sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Pomidor
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 200 g
Bułka brioszka
400 g
1.30
Za 100,0 g
Liczba opakowań 4
5.20
Za 400 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Ogórki konserwowe
300 g
4 średnie sztuki
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
2.09
Za 300 g
Ketchup
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Rukola
80 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 80 g
Woda gazowana
120 ml
pół szklanki
1.50
Za 1500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.12
Za 120 ml
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koszt składników
77.70