Bułka brioszka - indeks glikemiczny

Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
bułka brioszka 92 43
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).
Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w bułce brioszce oraz jakie alergie mogą powodować.
Bułka brioszka - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wskaźnik indeksu glikemicznego bułki brioszki

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak bułka brioszka indeks glikemiczny wynosi 92, czyli mamy do czynienia z wysokim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z bułką brioszką
Kajzerka, Bułka tarta, Bułka pszenna, Bułka grahamka

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla bułki brioszki

Bułka brioszka
Kategoria produktu Produkty zbożowe
Kalorie Sprawdź kalorie w bułce brioszce
Alergie* Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne, Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą)
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 92
(wysoki)

Przepisy z bułką brioszką

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto