Wytrawne babeczki

Opublikowano: 08.03.2024 r., 9:15 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
wytrawne muffiny
Wytrawne muffiny
Poznaj przepis na pyszne wytrawne muffiny, które świetnie sprawdzą się na śniadanie.
Przygotowanie 0 min
322 kcal
Kcal w porcji
200 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Składniki dla 3 porcji
  • Jajko (6 szt.)
  • Mleko 2% (60 ml)
  • Ser Mozzarella (80 g)
  • Suszone pomidory w oleju 3 sztuki (60 g)
  • Rukola 1 garść (20 g)
  • Szynka wieprzowa 6 plastrów (120 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, tarka, trzepaczka do jajek, forma na muffiny

Przepis na wytrawne babeczki krok po kroku

Przygotuj formy do muffin i każą z nich wyłóż plastrem szynki.

Ser zetrzyj na tarce, rukolę i suszone pomidory drobno posiekaj.

Jajka wymieszaj z mlekiem, przyprawami i roztrzep trzepaczką.

Dodaj wcześniej przygotowane składniki i ponownie wymieszaj.

Tak przygotowaną masę przelej do form na muffiny i piecz ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Jak oceniasz przepis na wytrawne babeczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat wytrawnym babeczkom

Poznaj przepis na wytrawne babeczki, które są nie tylko smaczne, ale też bardzo sycące, zdrowe i pełne wartości odżywczych. Na tym nie kończą się ich zalety. Są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu i na pewno poradzisz sobie z nimi, nawet jeśli na co dzień nie gotujesz. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, danie wielkanocne oraz na święta. Jak zrobić wytrawne babeczki? Koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz pomysł na ich zdrową, pożywną i bardzo smaczną wersję, którą możesz przygotować dla całej rodziny. Sprawdzą się zarówno na śniadanie w domu, jak i również na wynos do pracy lub szkoły. Składniki, które będą Ci niezbędne to wędlina, mleko, jajka i ulubione dodatki – my proponujemy rukolę, mozzarellę i suszone pomidory. Tak naprawdę jednak przepis na wytrawne babeczki możesz dowolnie modyfikować i dodawać do nich warzywa i sery, które lubisz najbardziej lub które po prostu aktualnie zalegają Ci w lodówce. Samo wykonanie jest bardzo proste. Formy na mufiiny wyłóż wędliną, jajka roztrzep trzepaczką z mlekiem i drobno posiekanymi dodatkami. Masa na muffiny gotowa, wystarczy teraz przelać ją do foremek i piec niecałe 30 minut w piekarniku. Muffiny wytrawne charakteryzują się wysoką zawartością białka, żelaza, witamin z grupy B oraz cynku. Są niskowęglowodanowe i mają niski indeks glikemiczny, dlatego sprawdzą się również dla osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowo-insulinowej takimi jak insulinooporność czy cukrzyca. Śmiało można włączać je również do diety dzieci i kobiet w ciąży. Przepis na wytrawne muffiny to zdecydowanie przepis, który warto znać. Koniecznie go wypróbuj.

Alergeny w wytrawnych babeczkach

Lista alergenów dla wytrawnym babeczkom przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze wytrawnym babeczkom

na 100g gotowej potrawy

Wytrawne muffiny charakteryzują się wysoką zawartością białka i niskim indeksem glikemicznym.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(200g)
Energia (kcal)
161.24
322.48
Białko (g)
13.66
27.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(200g)
Węglowodany (g)
3.33
6.67
Węglowodany przyswajalne (g)
2.77
5.53
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.57
1.13

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(200g)
Tłuszcz (g)
10.26
20.53
Tłuszcze nasycone (g)
4.74
9.47
Tłuszcze nienasycone (g)
5.53
11.06
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.12
8.23
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.41
2.83
Cholesterol (mg)
203.76
407.52

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(200g)
Witamina A (µg (mcg))
116.90
233.79
Witamina B6 (mg)
0.18
0.37
Witamina B12 (µg (mcg))
0.88
1.77
Witamina C (mg)
9.58
19.16
Witamina D (µg (mcg))
1.27
2.55
Witamina E (mg)
0.61
1.21
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
107.01
214.03
Tiamina (mg)
0.18
0.36
Ryboflawina (mg)
0.36
0.73
Niacyna (mg)
1.42
2.85
Foliany (µg (mcg))
29.66
59.31
Beta karoten (µg (mcg))
55.31
110.63

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(200g)
Sód (mg)
329.64
659.28
Potas (mg)
311.58
623.16
Wapń (mg)
109.58
219.16
Fosfor (mg)
210.48
420.96
Magnez (mg)
21.79
43.58
Żelazo (mg)
1.44
2.89
Cynk (mg)
1.56
3.13
Miedź (mg)
0.10
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny wytrawnym babeczkom 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wytrawnym babeczkom

Koszt składników
36.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mleko 2%
60 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.15
Za 60 ml
Ser Mozzarella
80 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 80 g
Suszone pomidory w oleju
60 g
3 sztuki
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 60 g
Rukola
20 g
1 garść
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Szynka wieprzowa
120 g
6 plastrów
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.20
Za 120 g
Koszt składników
36.00