Sałatka z serem pleśniowym i winogronami

Opublikowano: 22.05.2023 r., 7:20 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z serem pleśniowym i winogronami podana na eleganckim talerzu.
Sałatka z serem pleśniowym i winogronami
Sałatka z serem pleśniowym i winogronami to wprost doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale niezwykle ciekawych połączeń. Jest smaczna i szybka.
Przygotowanie 15 min
375 kcal
Kcal w porcji
134 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Rukola (80 g)
  • Winogrona czerwone (60 g)
  • Orzechy pekan (30 g)
  • Ser pleśniowy niebieski (60 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Cytryna (7 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, tymianek, bazylia
Sprzęt kuchenny
duża miska, miseczka

Przepis na sałatkę z serem pleśniowym i winogronami krok po kroku

Rukolę umyj i włóż do dużej miski.

Winogrona opłucz i podziel na mniejsze kawałki. Możesz usunąć pestki ze środka. Dodaj do rukoli.

Ser pokrusz na małe kawałki i poukładaj na wierzchu sałatki.

Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Dodaj na wierzch sałatki.

W małej miseczce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, chili, bazylię, tymianek i sok z cytryny. Gotowym sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z serem pleśniowym i winogronami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z serem pleśniowym i winogronami

Sałatka z serem pleśniowym i winogronami to wprost doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, ale niezwykle ciekawych połączeń. Jest smaczna i szybka.

Przepis na sałatkę z serem pleśniowym i winogronami to doskonały pomysł na potrawę, która jest pyszna i lekka. Głównym składnikiem są oczywiście winogrona. To właśnie one nadają całości doskonałego smaku i soczystości. Winogrona są bogate w witaminy. Zawierają witaminy: C, A, E, K oraz witaminy z grupy B, a także szereg minerałów: miedź, chrom, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, mangan, selen i fluor. Badania wykazały, że czerwone winogrona mają działanie przeciwzapalne oraz chroniące przed problemami z cholesterolem. Winogrona mają działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwzakrzepowe i antynowotworowe. Warto jest więc po nie sięgać na co dzień.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z serem pleśniowym i winogronami, by była dobra dla zdrowia, a przy okazji smaczna, to ten prosty przepis będzie doskonałym wyborem. W dodatku wszystkie składniki bez problemu znajdziesz w każdym większym sklepie. Głównym jest oczywiście winogron. Możesz sięgnąć zarówno po winogron biały, jak i ciemny. Sałatka z winogronem i serem pleśniowym jest niebanalnym pomysłem na pyszną kolację, a także na smaczną imprezową przekąskę. Łączy w sobie słodycz winogron z ostrością czerwonej cebuli, a także orzeźwiającym smakiem sosu. Jej dopełnieniem jest ser, który zachwyca charakterystycznym smakiem i ostrością. Taka kompozycja smakowa doskonale się sprawdza. Przepis na sałatkę jest dość łatwy, a wykonanie całego dania nie zabierze ci zbyt dużo czasu. Dlatego będzie idealnym rozwiązaniem, gdy potrzebujesz szybkiego i pysznego dania. Ta sałatka jest naprawdę szybka, w mniej niż pół godziny przygotujesz całe danie. Całą sałatkę posypujemy orzechami, które poprzez swą chrupkość zapewniają większą przyjemność jedzenia. Orzechy są też świetnym źródłem magnezu, który jest jednym z najbardziej niedoborowych pierwiastków, dlatego warto zadbać o jego właściwą podaż w diecie. Wspierają również zdrowie mikrobioty.

Alergeny w sałatce z serem pleśniowym i winogronami

Lista alergenów dla sałatki z serem pleśniowym i winogronami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pekan
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski

Wartości odżywcze sałatki z serem pleśniowym i winogronami

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która może gościć w menu często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(134g)
Energia (kcal)
280.05
375.27
Białko (g)
6.80
9.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(134g)
Węglowodany (g)
7.49
10.04
Węglowodany przyswajalne (g)
5.66
7.58
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.83
2.46

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(134g)
Tłuszcz (g)
26.02
34.86
Tłuszcze nasycone (g)
7.57
10.14
Tłuszcze nienasycone (g)
18.45
24.72
Tłuszcze jednonasycone (g)
14.55
19.50
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.90
5.22
Cholesterol (mg)
16.85
22.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(134g)
Witamina A (µg (mcg))
81.19
108.79
Witamina B6 (mg)
0.11
0.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.37
Witamina C (mg)
6.73
9.01
Witamina D (µg (mcg))
0.11
0.15
Witamina E (mg)
1.95
2.61
Retinol (µg (mcg))
43.15
57.82
Tiamina (mg)
0.11
0.15
Ryboflawina (mg)
0.14
0.19
Niacyna (mg)
0.50
0.67
Foliany (µg (mcg))
40.36
54.09
Beta karoten (µg (mcg))
455.40
610.23

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(134g)
Sód (mg)
267.24
358.11
Potas (mg)
260.81
349.48
Wapń (mg)
177.50
237.85
Fosfor (mg)
138.58
185.70
Magnez (mg)
34.63
46.40
Żelazo (mg)
0.94
1.26
Cynk (mg)
1.26
1.69
Miedź (mg)
0.20
0.27
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z serem pleśniowym i winogronami 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z serem pleśniowym i winogronami

Koszt składników
62.30
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
80 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 80 g
Winogrona czerwone
60 g
8.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.96
Za 60 g
Orzechy pekan
30 g
8.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 3
24.00
Za 30 g
Ser pleśniowy niebieski
60 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 60 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Cytryna
7 g
1.30
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 7 g
Koszt składników
62.30