Sałatka z wątróbką

Opublikowano: 20.06.2023 r., 0:40 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
sałatka z wątróbką
Sałatka z wątróbką
Sałatka z wątróbką to dobry pomysł na włączenie podrobów do naszej diety. Warto jednak pamiętać, że nie powinny być one spożywane częściej niż raz w tygodniu.
Przygotowanie 30 min
Smażenie 20 min
271 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
50
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Wątróbka drobiowa (250 g)
  • Rukola 1 szklanka (120 g)
  • Ogórek 1 sztuka (100 g)
  • Papryka czerwona 1 sztuka (120 g)
  • Jajko (2 szt.)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (30 ml)
  • Ocet balsamiczny 1 łyżki (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na sałatkę z wątróbką krok po kroku

Na patelni usmaż wątróbkę. Dodaj wątróbkę na rozgrzaną patelnię i smaż ją przez około 2-3 minuty z każdej strony, aż będzie dobrze przypieczona. Dopraw solą i pieprzem.

Na drugiej patelni na niewielkiej ilości oleju przesmaż pokrojoną w kostkę cebulę na złoty kolor.

Ugotuj jajka na twardo, ostudź i pokrój je w ósemki.

Sałatę umyj, osusz i pokrój na mniejsze kawałki. Ogórka umyj i pokrój w plasterki.

Przygotuj sos do sałatki, mieszając 2 łyżki oliwy z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz w miseczce.

W dużym naczyniu wymieszaj sałatę, ogórki, cebulę, wątróbkę. Skrop całość przygotowanym sosem i delikatnie wymieszaj.

Na koniec udekoruj sałatkę kawałkami jajek.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z wątróbką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki z wątróbką

Sałatki to szybka i prosta propozycja na lunch lub drugie śniadanie, które doda Ci energii i sytości do końca dnia.

Sałatka z wątróbką idealnie sprawdzi się na lunch lub obiad w ciągu dnia, który z łatwością przeniesiesz w dowolne miejsce.

Jajka to doskonały pomysł na posiłek lub dodatek do niego, ponieważ są źródłem pełnowartościowego białka, które jest łatwo przyswajalne i zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie, których nasz organizm nie umie syntetyzować, sami musimy dostarczać je z pożywienia. Dodatkowo dadzą Ci one poczucie sytości, dostarczając wielu witamin i składników mineralnych.

Dlatego warto je dodawać do swoich posiłków.

Oprócz jajek w moim przepisie znajduje się wątróbka, która należy do podrobów.

Bardzo często osoby, które lubią wątróbkę, nie lubią jej przygotowywać, ponieważ „strzela”.

Jak usmażyć wątróbkę z cebulką? Wątróbka jest pełna wody, dlatego po kontakcie z gorącym olejem zaczyna pryskać, a w kuchni robi się nie przyjemnie. Wystarczy, że nakłujesz ją widelcem i nożem, a następnie ponownie osuszysz. W ten sposób smażenie będzie bardziej przyjemne.

Sałatkę robi się ekspresowo, nie zajmie Ci ona więcej czasu niż ten, który poświęcisz na gotowanie jajka i przygotowanie wątróbki. Sałatka jest szybka w przygotowaniu i tania. Na składniki nie wydasz więcej niż 20 złotych.

Zyskuję czas, ponieważ idealnie sprawdza się tutaj tuńczyk z puszki, który zdecydowanie przyśpiesza przygotowanie dania.

Cały mój przepis na sałatkę z wątróbką przedstawiam nieco niżej.

Nie zapominaj o przyprawach na samym końcu, warto postawić na podstawowe, czyli sól i pieprz. Możesz też posypać sałatkę posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem.

Sam widzisz jak łatwa i szybka w przygotowaniu jest moja smaczna sałatka.

Będzie to idealna propozycja nie tylko na kolację, ale też na imprezę w gronie znajomych.

Koniecznie wykorzystaj mój sprawdzony przepis i zaskocz swoich znajomych podczas przyjęcia. Dokładnie jak zrobić sałatkę z wątróbką opisuję nieco niżej, będzie ona dobra na kolację, ale też na przekąskę imprezową. Koniecznie przekonaj się, jaka jest pyszna.

Alergeny w sałatce z wątróbką

Lista alergenów dla sałatki z wątróbką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze sałatki z wątróbką

na 100g gotowej potrawy

Do sałatki możesz dodać swoje ulubione dodatki, idealnie będzie też pasować gotowane jajko lub tańczyk.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
108.78
271.96
Białko (g)
8.25
20.62

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
2.64
6.61
Węglowodany przyswajalne (g)
1.98
4.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.67
1.67
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
7.27
18.18
Tłuszcze nasycone (g)
2.10
5.25
Tłuszcze nienasycone (g)
5.17
12.93
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.94
9.84
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.23
3.09
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.06
Brak danych dla: jajko, oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
171.85
429.63

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
1184.08
2960.20
Witamina B6 (mg)
0.38
0.94
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
5.74
14.35
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
29.57
73.92
Witamina D (µg (mcg))
0.30
0.74
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.31
3.27
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1135.27
2838.18
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.32
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.70
1.76
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.52
8.80
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
229.77
574.43
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
520.76
1301.89
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
50.78
126.96
Potas (mg)
213.69
534.22
Wapń (mg)
37.97
94.93
Fosfor (mg)
145.92
364.80
Magnez (mg)
19.69
49.22
Żelazo (mg)
3.67
9.19
Cynk (mg)
1.24
3.10
Miedź (mg)
0.20
0.49
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z wątróbką 50
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z wątróbką

Koszt składników
56.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Wątróbka drobiowa
250 g
6.00
Za 450,0 g
Liczba opakowań 1
3.33
Za 250 g
Rukola
120 g
1 szklanka
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 120 g
Ogórek
100 g
1 sztuka
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Papryka czerwona
120 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.16
Za 120 g
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ocet balsamiczny
10 ml
1 łyżki
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 10 ml
Koszt składników
56.50