Przepis na rollsy z szynką i serem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:

Placek tortilli posmaruj ketchupem.

Ułóż na tortilli plasterki sera.

Następnie ułóż plasterki szynki.

Pomidora pokrój w plastry i ułóż na szynce.

Całość posyp rukolą.

Zwiń tortillę w rulon.

Rollsy z szynką i serem na białym talerzu
Rollsy z szynką i serem
Koszt przygotowania dania
8.15 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
226 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
85

Rollsy z szynką i serem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o rollsach z szynką i serem

Rollsy z szynką i serem to świetny pomysł w każdej sytuacji. Mogą zostać świetnym drugim śniadaniem, ciekawą przystawką na imprezę lub szybką przekąską.

Przepis na rollsy z szynką i serem wykonasz w kilka chwil. Potrzebne składniki to tortilla, ser żółty, szynka i dowolne warzywa. Ja polecam dodatek rukoli i pomidora. Na początek placek tortilli posmaruj ketchupem. Ułóż na tortilli plasterki sera. Następnie ułóż plasterki szynki. Pomidora pokrój w plastry i ułóż na szynce. Całość posyp rukolą. Zwiń tortillę w rulon. Proszę bardzo, wiesz już jak zrobić rollsy z szynką i serem.

Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak. Co nadaje im fantazyjny kolor oraz ciekawy smak.

Tortilla wykorzystywana jest często do dań na ciepło, np. w formie wrapów, tacos lub quesadilla, gdzie ciepły farsz zostaje zawinięty w podgrzany placek tortilli. Podczas podgrzewania placek zmienia swoją konsystencję na bardziej miękką i kruchą. Mimo to bardzo często spożywana jest również w formie przekąski na zimno na imprezę, np. na sylwestra, gdzie użyte dodatki są zimne, a całość zostaje pokrojona na mniejsze kawałki idealne do dzielenia się z bliskimi.

Placek tortilli pełnoziarnistej dostarcza więcej białka i węglowodanów niż 2 kromki chleba pszennego, dlatego może stanowić dobry zamiennik pieczywa dla osób, które go nie lubią.

Te pyszne rollsy z szynką i serem żółtym to również dobry pomysł na szybkie śniadanie lub kolację dla osób zabieganych, które chcą zadbać o swoje zdrowie i nie tracić pieniędzy jedząc na mieście. Jest to naprawdę tanie rozwiązanie. Przepis na rollsy jest o tyle prosty, że nawet dzieci będą w stanie sobie z nim poradzić. Przygotowanie jest bardzo łatwe, dzięki czemu takie wspólne przyrządzanie może być też świetną rozrywką dla dzieci na imprezie np. urodzinowej.

Tortilla pełnoziarnista to dobre rozwiązanie dla osób chcących zadbać o swoje zdrowie i masę ciała. Dzięki użyciu mąki pełnoziarnistej dostarczymy do organizmu większej ilości błonnika i witamin, które mogą zostać utracone w wyniku oczyszczania ziaren.

Dodatki takie jak rukola i pomidor wzbogacają całe danie o smak, kolor i objętość, dzięki czemu daje ono sytość na dłużej oraz cieszy zmysły smaku, węchu i wzroku.

Wartości odżywcze rollsów z szynką i serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(180g)
Energia (kalorie)
126.09 kcal
226.96 kcal
Białko
7.54 g
13.58 g

Węglowodany w rollsach z szynką i serem

Na 100g
Na porcję
(180g)
Węglowodany
11.79 g
21.22 g
Węglowodany przyswajalne
9.50 g
17.10 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.29 g
4.12 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(180g)
Tłuszcz
5.71 g
10.27 g
Tłuszcze nasycone
3.72 g
6.69 g
Tłuszcze nienasycone
1.99 g
3.57 g
Tłuszcze jednonasycone
1.55 g
2.79 g
Tłuszcze wielonasycone
0.44 g
0.79 g
Cholesterol
21.60 mg
38.89 mg

Witaminy w przepisie na rollsy z szynką i serem

Na 100g
Na porcję
(180g)
Witamina A
47.79 µg (mcg)
86.01 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.25 mg
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.39 µg (mcg)
Witamina C
7.61 mg
13.70 mg
Witamina D
0.06 µg (mcg)
0.11 µg (mcg)
Witamina E
0.36 mg
0.64 mg
Retinol
19.58 µg (mcg)
35.24 µg (mcg)
Tiamina
0.17 mg
0.30 mg
Ryboflawina
0.14 mg
0.26 mg
Niacyna
1.63 mg
2.93 mg
Foliany
38.82 µg (mcg)
69.88 µg (mcg)
Beta karoten
312.56 µg (mcg)
562.61 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na rollsy z szynką i serem

Na 100g
Na porcję
(180g)
Sód
387.33 mg
697.20 mg
Potas
244.59 mg
440.26 mg
Wapń
138.54 mg
249.36 mg
Fosfor
174.30 mg
313.74 mg
Magnez
28.44 mg
51.18 mg
Żelazo
0.85 mg
1.53 mg
Cynk
1.18 mg
2.12 mg
Miedź
0.10 mg
0.18 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny rollsów z szynką i serem 85
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w rollsach z szynką i serem

Lista alergenów dla rollsów z szynką i serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Cena przygotowania rollsów z szynką i serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ketchup
25 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 25 g
Tortilla pełnoziarnista
62 g
4.80
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
1.19
Za 62 g
Szynka delikatesowa
45 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 g
Ser gouda
45 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.26
Za 45 g
Pomidor
180 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Rukola
20 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Koszt składników
27.00
Jak oceniasz przepis na rollsy z szynką i serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób