Carpaccio z kaczki

Opublikowano: 30.09.2022 r., 22:24 | Autor: Martyna Bednarczyk
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
carpaccio z kaczki
Carpaccio z kaczki
Dzisiaj podrzucam pomysł na bardzo dobre carpaccio z kaczki, który można zrobić na kolację lub podwieczorek. Danie bardzo ładnie się prezentuje i jest bardzo smaczne. Swoim wyglądem zachwyci z pewnością każdego. Najlepiej smakuje z grzankami lub opiekaną bagietką.
Przygotowanie 15 min
Gotowanie 60 min
254 kcal
Kcal w porcji
130 g
Wielkość porcji
44
Indeks glikemiczny
Składniki dla 2 porcji
  • Piersi z kaczki bez skóry 1 sztuka (200 g)
  • Ser parmezan (50 g)
  • Rukola 2 garście (50 g)
  • Oliwa z oliwek 1 łyżki (20 ml)
  • Miód 1,5 łyżki (30 g)
  • Musztarda francuska 1 łyżka (20 g)
  • Ocet balsamiczny (5 ml)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Sól (1 g)
  • Tymianek suszony (1 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, tymianek, miód
Sprzęt kuchenny
duży talerz

Przepis na carpaccio z kaczki krok po kroku

Mięso z piersi kaczki natrzyj solą, tymiankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oliwą i octem balsamicznym.

Włóż mięso do zamrażarki na minimum godzinę, a najlepiej na całą noc.

W tym czasie przygotuj sos. Wymieszaj: oliwę, tymianek, ocet balsamiczny, miód, musztardę.

Mięso po wyjęciu z zamrażarki pokrój na bardzo cienkie plasterki.

Ułóż na talerzu plastry mięsa.

Posyp parmezanem i rukolą.

Całość polej dressingiem.

Jak oceniasz przepis na carpaccio z kaczki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat carpaccio z kaczki

Carpaccio to popularne, smaczne danie kuchni włoskiej, przygotowywane najczęściej z surowej, bardzo schłodzonej polędwicy wołowej. Obecnie można je także przygotować z cielęciny, łososia lub tuńczyka. Tym razem postanowiłam przygotować je z piersi z kaczki. Delikatna mięso z kaczki to także znakomity składnik carpaccio. Carpaccio świetnie sprawdzi się jako smaczna przystawka na wyjątkowe okazje. Najlepiej smakuje w towarzystwie grzanek lub opiekanej bagietki.

Bardzo ważny jest tutaj dressing na bazie miodu, który idealnie podbija smak.

Przygotowanie tego dania nie jest trudne, jedynie trochę czasochłonne ze względu na czas marynowania mięsa.

Jak zrobić dobre carpaccio z kaczki? Mam nadzieję, że spodoba Ci się ten pomysł na to danie.

Poniżej przedstawiam prosty przepis na najlepsze carpaccio z drobiu.

Pierś z kaczki należy natrzeć solą gruboziarnistą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Przyprawiamy dodatkowo tymiankiem. Następnie skrapiamy oliwą i octem balsamicznym. Wstawiamy na całą noc do zamrażarki. Po wyjęciu mięsa należy jej pokroić na bardzo cienkie plasterki.

Przygotowujemy jeszcze sos, w skład którego wchodzi musztarda francuska, oliwa, sok z cytryny, sól i miód. Mieszamy wszystkie składniki i odkładamy do lodówki.

Na talerzu układamy najpierw pierś z kaczki, następnie posypujemy startym parmezanem. Na wierzchu układamy rukolę. Całość polewamy octem balsamicznym oraz przygotowanym wcześniej sosem miodowym.

Potrawa jest niskokaloryczna, idealna dla osób dbających o sylwetkę. Natomiast danie jest bogate w wapń za sprawą parmezanu oraz antyoksydanty, dzięki obecności rukoli. Ponadto, mięso z piersi kaczki dostarcza sporych ilości żelaza, witamin z grupy B oraz białka.

Wersji carpaccio z kaczką jest bardzo wiele. Można dodatkowo dodać awokado, orzechy, suszone pomidory, oliwki czy pomidorki koktajlowe. Ja postawiłam tym razem na klasykę i minimalizm.

Obecnie istnieją również wegetariańskie wersje carpaccio. Najpopularniejszą jest chyba carpaccio z cienko pokrojonych buraków, z dodatkiem sera feta i orzechów włoskich. Z owocowych wersji, bardzo popularne jest carpaccio z gruszką.

Alergeny w carpaccio z kaczki

Lista alergenów dla Carpaccio z kaczki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska

W przepisie na Carpaccio z kaczki nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • miód
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze carpaccio z kaczki

na 100g gotowej potrawy

Smaczna i zdrowa przystawka.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(130g)
Energia (kcal)
195.55
254.21
Białko (g)
15.63
20.32

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(130g)
Węglowodany (g)
8.79
11.43
Węglowodany przyswajalne (g)
8.20
10.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.59
0.77
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(130g)
Tłuszcz (g)
10.89
14.15
Tłuszcze nasycone (g)
4.54
5.90
Tłuszcze nienasycone (g)
6.35
8.25
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.38
6.99
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
1.26
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
48.58
63.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(130g)
Witamina A (µg (mcg))
51.09
66.41
Witamina B6 (mg)
0.38
0.50
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.55
0.71
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.14
7.98
Retinol (µg (mcg))
34.24
44.51
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.24
0.32
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.23
0.29
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.92
2.50
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
27.66
35.96
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(130g)
Sód (mg)
343.80
446.94
Potas (mg)
223.83
290.98
Wapń (mg)
188.42
244.95
Fosfor (mg)
203.12
264.05
Magnez (mg)
27.13
35.27
Żelazo (mg)
3.14
4.09
Cynk (mg)
0.90
1.16
Miedź (mg)
0.20
0.26
Mangan (mg)
0.12
0.16
Brak danych dla: miód, musztarda francuska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny carpaccio z kaczki 44
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania carpaccio z kaczki

Koszt składników
102.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Piersi z kaczki bez skóry
200 g
1 sztuka
42.00
Za 800,0 g
Liczba opakowań 1
10.50
Za 200 g
Ser parmezan
50 g
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
6.50
Za 50 g
Rukola
50 g
2 garście
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Oliwa z oliwek
20 ml
1 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Miód
30 g
1,5 łyżki
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
1.29
Za 30 g
Musztarda francuska
20 g
1 łyżka
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.22
Za 20 g
Ocet balsamiczny
5 ml
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 5 ml
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Sól
1 g
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Tymianek suszony
1 g
1.00
Za 10,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 1 g
Koszt składników
102.50