Prosta sałatka z buraków gotowanych

Opublikowano: 26.09.2023 r., 14:54 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Prosta sałatka z buraków gotowanych podana na białym talerzu.
Prosta sałatka z buraków gotowanych
Prosta sałatka z buraków gotowanych świetnie sprawdzi się jako fit sałatka na kolację. Koniecznie wypróbuj nasz przepis na pyszną sałatkę z buraków, sera fety oraz rukoli.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 60 min
471 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Burak - 4 średnie sztuki (600 g)
  • Ser Feta (100 g)
  • Orzechy pinii (30 g)
  • Rukola (40 g)
  • Oliwa z oliwek - 2 łyżki stołowe (20 ml)
  • Miód (10 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet balsamiczny
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, salaterka

Przepis na prostą sałatkę z buraków gotowanych krok po kroku

Buraki umieść w garnku i wlej wodę, aby były całkowicie zakryte.

Buraki gotuj przez 50-60 minut do miękkości w zależności od wielkości warzywa.

Buraki wystudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.

Ser fetę pokrój w kostkę.

Na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu upraż orzeszki pinii.

W miseczce wymieszaj oliwę, miód, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, szczyptę soli oraz pieprzu.

W misce wymieszaj buraki, rukolę, fetę oraz orzeszki pinii. Sałatkę polej wcześniej przygotowanym sosem.

Gotową sałatkę podawaj na kolację lub jako przystawkę.

Jak oceniasz przepis na prostą sałatkę z buraków gotowanych
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,5% osób
Zobacz inne pomysły na sałatki z buraków

Więcej informacji na temat prostej sałatki z buraków gotowanych

Prosta sałatka z buraków gotowanych to doskonała propozycja na kolację. Smaczna fit sałatka z buraków i fety świetnie sprawdzi się również jako przekąska podana podczas spotkań ze znajomymi. Sprawdzony przepis na prostą sałatkę z buraków gotowanych nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: buraki, ser feta, orzeszki pinii, rukola, oliwa z oliwek, miód, sól, pieprz oraz ocet balsamiczny.

A jak zrobić sałatkę z buraków czerwonych? Buraki umieść w garnku i wlej wodę, aby były całkowicie zakryte. Buraki gotuj przez 50-60 minut do miękkości w zależności od wielkości warzywa. Buraki wystudź, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Ser fetę pokrój w kostkę. Na dobrze rozgrzanej patelni bez tłuszczu upraż orzeszki pinii. W miseczce wymieszaj oliwę, miód, 1 łyżeczkę octu balsamicznego, szczyptę soli oraz pieprzu. W misce wymieszaj buraki, rukolę, fetę oraz orzeszki pinii. Sałatkę polej wcześniej przygotowanym sosem.

Buraki są bardzo dobrym warzywem, które dostarcza wielu składników mineralnych i witamin. Znajdziemy w nim duże ilości żelaza, które pozytywnie wpływa na procesy krwiotwórcze w naszym organizmie - mogą przyczyniać się do zmniejszenia ryzyka rozwoju anemii. Barwniki zawarte w buraku uznawane są za silne przeciwutleniacze, które zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki naszego organizmu. Dodatkowo w burakach znajdziemy kwas foliowy, który odgrywa istotną rolę w żywieniu kobiet w ciąży, ponieważ zapobiega rozwojowi wad cewy nerwowej płodu. Buraki zawierają również spore ilości witaminy C, która wspomaga nasz układ immunologiczny, dlatego warto je spożywać w okresie wzmożonej zachorowalności.

Podsumowując: szybka w przygotowaniu sałatka z buraków gotowanych świetnie sprawdzi się jako przystawka lub kolacja. Pyszna sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Do wykonania sałatki możesz wykorzystać również ugotowane już buraki, które można zakupić w sklepie. Produkty niezbędne do jej wykonania dostępne są w większości sklepów spożywczych.

Alergeny w prostej sałatce z buraków gotowanych

Lista alergenów dla prostej sałatki z buraków gotowanych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • orzechy pinii

Wartości odżywcze prostej sałatki z buraków gotowanych

na 100g gotowej potrawy

Prosta sałatka z buraków gotowanych doskonała propozycja na smaczną kolację. Warzywa wykorzystane do przygotowania sałatki to skarbnica składników odżywczych, dlatego warto włączyć się do codziennego jadłospisu.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
117.76
471.05
Białko (g)
3.63
14.51

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
9.36
37.43
Węglowodany przyswajalne (g)
7.04
28.15
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.32
9.28

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
7.91
31.65
Tłuszcze nasycone (g)
3.11
12.42
Tłuszcze nienasycone (g)
4.81
19.22
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.13
12.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.67
6.70
Cholesterol (mg)
11.12
44.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina A (µg (mcg))
23.11
92.45
Witamina B6 (mg)
0.11
0.45
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
4.46
17.84
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.09
Witamina E (mg)
0.81
3.25
Retinol (µg (mcg))
15.62
62.50
Tiamina (mg)
0.06
0.23
Ryboflawina (mg)
0.15
0.59
Niacyna (mg)
0.55
2.21
Foliany (µg (mcg))
91.90
367.60
Beta karoten (µg (mcg))
87.21
348.85

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
202.53
810.10
Potas (mg)
293.01
1172.05
Wapń (mg)
82.33
329.30
Fosfor (mg)
96.34
385.35
Magnez (mg)
31.41
125.65
Żelazo (mg)
0.98
3.92
Cynk (mg)
0.89
3.56
Miedź (mg)
0.12
0.47
Szacunkowy indeks glikemiczny prostej sałatki z buraków gotowanych 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania prostej sałatki z buraków gotowanych

Koszt składników
77.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
600 g
4 średnie sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 600 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Orzechy pinii
30 g
22.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
6.60
Za 30 g
Rukola
40 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Miód
10 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.43
Za 10 g
Koszt składników
77.00