Sałatka z camembertem

Opublikowano: 13.02.2023 r., 19:49 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z camembertem w szarej miseczce
Sałatka z camembertem
Przepis na sałatkę z camembertem to szybki i smaczny sposób na obiad lub kolację. Taka pyszna sałatka to również świetny pomysł na przystawkę na przyjęcie rodzinne.
Przygotowanie 20 min
300 kcal
Kcal w porcji
280 g
Wielkość porcji
15
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser camembert (120 g)
  • Ogórek (180 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Pomidor (180 g)
  • Rukola (25 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę z camembertem krok po kroku

W miseczce wymieszaj oliwę z łyżeczką ziół prowansalskich, połową łyżeczki soli, szczyptą pieprzu.

Pomidora, ogórka i rukolę umyj. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.

Pomidora pokrój na ćwiartki, a ogórka w półplasterki.

Ser camembert pokrój na 8 trójkątów.

W misce umieść rukolę. Ułóż na niej pozostałe warzywa.

Na wierzchu ułóż camembert i pole sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z camembertem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,2% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z camembertem

Przepis na sałatkę z camembertem to szybki i smaczny sposób na obiad lub kolację. Taka pyszna sałatka z camembertem to również świetny pomysł na przystawkę na przyjęcie rodzinne.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sałatkę z camembertem to już pokazuje nasz sprawdzony przepis. Na początku przygotuj sos: w miseczce wymieszaj oliwę z łyżeczką ziół prowansalskich, połową łyżeczki soli, szczyptą pieprzu. Pomidora, ogórka i rukolę umyj. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Pomidora pokrój na ćwiartki, a ogórka w półplasterki. Ser camembert pokrój na 8 trójkątów. W misce umieść rukolę. Ułóż na niej pozostałe warzywa. Na wierzchu ułóż camembert i pole sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.

Ser camembert jest miękkim serem pleśniowym. Jego nazwa pochodzi od nazwy miejscowości, gdzie opracowano jego recepturę. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania wykorzystywane są grzyby pleśniowe z gatunku Penicillium camemberti. Te grzyby powodują, że ser pokrywa biała, charakterystyczna kołderka z pleśni. Odpowiednio przygotowany ser powinien być sprężysty z kremowym środkiem bez mocnego zapachu. Ale wśród konsumentów pojawiają się również fani mocno przejrzałego camemberta z ostrym zapachem zgnilizny i żółtym środkiem i właśnie taki uznają za naprawdę smaczny. Jest produktem wysokokalorycznym, również bogatym w witaminy z grupy B.

Ze względu na obecność wielu warzyw takich jak cebula, pomidor, ogórek i papryka sałatka ta jest nie tylko smaczna, ale również bogata w witaminy i składniki mineralne. Dodatek sosu na bazie oliwy zwiększa również wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witaminy A, D, E i K obecne w warzywach i serze pleśniowym są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sałatki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana, dobra dieta, która dostarcza, przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.

Alergeny w sałatce z camembertem

Lista alergenów dla sałatki z camembertem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser camembert

Wartości odżywcze sałatki z camembertem

na 100g gotowej potrawy

Ser camembert jest produktem wysokokalorycznym, również bogatym w witaminy z grupy B.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kcal)
107.38
300.67
Białko (g)
4.78
13.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany (g)
3.20
8.95
Węglowodany przyswajalne (g)
2.47
6.92
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.72
2.03

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz (g)
8.68
24.29
Tłuszcze nasycone (g)
4.09
11.46
Tłuszcze nienasycone (g)
4.58
12.83
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.02
11.25
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.56
1.58
Cholesterol (mg)
15.03
42.07

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A (µg (mcg))
70.18
196.51
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.27
0.76
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
6.17
17.29
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.23
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.74
2.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
50.30
140.83
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.34
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.36
1.02
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.04
67.32
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
222.50
623.01
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód (mg)
179.16
501.64
Potas (mg)
175.31
490.88
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
97.32
272.50
Fosfor (mg)
89.70
251.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
13.73
38.45
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.32
0.91
Cynk (mg)
0.63
1.77
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.04
0.11
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z camembertem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z camembertem

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser camembert
120 g
4.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Ogórek
180 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Pomidor
180 g
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Rukola
25 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 25 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
37.00