Przepis na sałatkę z camembertem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, zioła prowansalskie
To będzie niezbędne
miska

W miseczce wymieszaj oliwę z łyżeczką ziół prowansalskich, połową łyżeczki soli, szczyptą pieprzu.

Pomidora, ogórka i rukolę umyj. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki.

Pomidora pokrój na ćwiartki, a ogórka w półplasterki.

Ser camembert pokrój na 8 trójkątów.

W misce umieść rukolę. Ułóż na niej pozostałe warzywa.

Na wierzchu ułóż camembert i pole sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.

Sałatka z camembertem w szarej miseczce
Sałatka z camembertem
Koszt przygotowania dania
10.81 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
300 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
15

Sałatka z camembertem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z camembertem

Przepis na sałatkę z camembertem to szybki i smaczny sposób na obiad lub kolację. Taka pyszna sałatka z camembertem to również świetny pomysł na przystawkę na przyjęcie rodzinne.

Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić sałatkę z camembertem to już pokazuje nasz sprawdzony przepis. Na początku przygotuj sos: w miseczce wymieszaj oliwę z łyżeczką ziół prowansalskich, połową łyżeczki soli, szczyptą pieprzu. Pomidora, ogórka i rukolę umyj. Cebulę obierz i pokrój w półplasterki. Pomidora pokrój na ćwiartki, a ogórka w półplasterki. Ser camembert pokrój na 8 trójkątów. W misce umieść rukolę. Ułóż na niej pozostałe warzywa. Na wierzchu ułóż camembert i pole sałatkę przygotowanym wcześniej sosem.

Ser camembert jest miękkim serem pleśniowym. Jego nazwa pochodzi od nazwy miejscowości, gdzie opracowano jego recepturę. Produkuje się go z niepasteryzowanego mleka krowiego. W procesie dojrzewania wykorzystywane są grzyby pleśniowe z gatunku Penicillium camemberti. Te grzyby powodują, że ser pokrywa biała, charakterystyczna kołderka z pleśni. Odpowiednio przygotowany ser powinien być sprężysty z kremowym środkiem bez mocnego zapachu. Ale wśród konsumentów pojawiają się również fani mocno przejrzałego camemberta z ostrym zapachem zgnilizny i żółtym środkiem i właśnie taki uznają za naprawdę smaczny. Jest produktem wysokokalorycznym, również bogatym w witaminy z grupy B.

Ze względu na obecność wielu warzyw takich jak cebula, pomidor, ogórek i papryka sałatka ta jest nie tylko smaczna, ale również bogata w witaminy i składniki mineralne. Dodatek sosu na bazie oliwy zwiększa również wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Witaminy A, D, E i K obecne w warzywach i serze pleśniowym są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sałatki z warzyw to dobre rozwiązanie dla osób, które chciałyby wzbogacić swoją dietę w witaminy i składniki odżywcze. Odpowiednio zbilansowana, dobra dieta, która dostarcza, przynajmniej 400 g warzyw dziennie przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego.

Wartości odżywcze sałatki z camembertem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(280g)
Energia (kalorie)
107.38 kcal
300.67 kcal
Białko
4.78 g
13.39 g

Węglowodany w sałatce z camembertem

Na 100g
Na porcję
(280g)
Węglowodany
3.20 g
8.95 g
Węglowodany przyswajalne
2.47 g
6.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.72 g
2.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(280g)
Tłuszcz
8.68 g
24.29 g
Tłuszcze nasycone
4.09 g
11.46 g
Tłuszcze nienasycone
4.58 g
12.83 g
Tłuszcze jednonasycone
4.02 g
11.25 g
Tłuszcze wielonasycone
0.56 g
1.58 g
Cholesterol
15.03 mg
42.07 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z camembertem

Na 100g
Na porcję
(280g)
Witamina A
70.18 µg (mcg)
196.51 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6
0.09 mg
0.25 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12
0.27 µg (mcg)
0.76 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C
6.17 mg
17.29 mg
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E
0.74 mg
2.08 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol
50.30 µg (mcg)
140.83 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina
0.03 mg
0.08 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.12 mg
0.34 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna
0.36 mg
1.02 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany
24.04 µg (mcg)
67.32 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten
222.50 µg (mcg)
623.01 µg (mcg)
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z camembertem

Na 100g
Na porcję
(280g)
Sód
179.16 mg
501.64 mg
Potas
175.31 mg
490.88 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń
97.32 mg
272.50 mg
Fosfor
89.70 mg
251.17 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez
13.73 mg
38.45 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo
0.32 mg
0.91 mg
Cynk
0.63 mg
1.77 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź
0.04 mg
0.11 mg
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z camembertem 15
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z camembertem

Lista alergenów dla sałatki z camembertem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser camembert

Cena przygotowania sałatki z camembertem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser camembert
120 g
4.00
Za 120.0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 120 g
Ogórek
180 g
3.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Cebula czerwona
50 g
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Pomidor
180 g
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
2.40
Za 180 g
Rukola
25 g
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
1.56
Za 25 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Koszt składników
37.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z camembertem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób