Burgery z halloumi

Opublikowano: 18.01.2023 r., 11:59 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Burgery z halloumi podane na kawałku papieru pieczeniowego.
Burgery z halloumi
Burgery z halloumi to wspaniała propozycja na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne burgery z grillowanym serem sprawdzą się podane podczas spotkania z rodziną i znajomymi.
Przygotowanie 20 min
Grillowanie 10 min
848 kcal
Kcal w porcji
400 g
Wielkość porcji
64
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Ser halloumi (200 g)
  • Bułka brioszka (200 g)
  • Rukola (40 g)
  • Pomidor 1 mała sztuka (100 g)
  • Cebula czerwona 1 mała sztuka (60 g)
  • Ogórek konserwowy (100 g)
  • Majonez (50 g)
  • Musztarda (40 g)
  • Ketchup (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, cukier
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na burgery z halloumi krok po kroku

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w krążki.

Cebulę umieść w misce, wlej ocet i dodaj cukier.

Marynuj przez 20 minut.

Bułkę przekrój na pół i grilluj na patelni przez 2-3 minuty.

Ser pokrój na plastry grubości 2 cm.

Ser umieść na rozgrzanej patelni i grilluj na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Pomidora pokrój w plastry.

Ogórka pokrój w plastry.

Bułkę posmaruj majonezem i musztardą. Ułóż na bułce rukolę, warzywa i ser.

Całość polej ketchupem i przykryj drugą połową bułki.

Podawaj na dużym talerzu.

Jak oceniasz przepis na burgery z halloumi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat burgerów z halloumi

Burgery z halloumi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne burgery bez mięsa sprawdzą się idealnie dla osób na diecie wegetariańskiej. Najlepsze burgery przygotujesz z dodatkiem świeżych warzyw oraz pszennej bułki typu brioszka. Przepis na burgery z halloumi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia burgerów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser halloumi, bułka brioszka, rukola, pomidor, cebula czerwona, ogórek konserwowy, majonez, musztarda, ketchup, sól, ocet, cukier.

Jak zrobić burgery z halloumi? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w krążki. Cebulę umieść w misce, wlej ocet i dodaj cukier. Marynuj przez 20 minut. Bułkę przekrój na pół i grilluj na patelni przez 2-3 minuty. Ser pokrój na plastry grubości 2 cm. Ser umieść na rozgrzanej patelni i grilluj na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Pomidora pokrój w plastry. Ogórka pokrój w plastry. Bułkę posmaruj majonezem i musztardą. Ułóż na bułce rukolę, warzywa i ser. Całość polej ketchupem i przykryj drugą połową bułki. Podawaj na dużym talerzu.

Rukola nie jest sałatą, pochodzi z rodziny kapustnych, bliżej jej więc do brokułu czy jarmużu. Ma lekko pikantny smak, dlatego często jest dodatkiem do dań mięsnych. Rukola bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, witaminę C, a także magnez. Rukola zawiera ponadto karotenoidy, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku. Rukola jest nisko kaloryczna i zawiera sporo błonnika pokarmowego. Halloumi to Greckiego pochodzenia ser idealnie nadający się do smażenia i grillowania. Ser pod wpływem ciepła nie topi się, lecz nabiera cudownego aromatu. Ser świetnie zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej.

Podsumowując: wegetariańskie burgery z serem będą idealne na obiad dla całej rodziny. Domowe burgery można podawać także podczas spotkania ze znajomymi. Świetnym dodatkiem do burgerów z serem halloumi będą także pieczone buraki lub bataty. Burgery są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Najlepsze są na ciepło.

Alergeny w burgerach z halloumi

Lista alergenów dla burgerów z halloumi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser halloumi
    • Bułka brioszka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Majonez
    • Musztarda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze burgerów z halloumi

na 100g gotowej potrawy

Burgery z halloumi to bardzo dobre źródło białka pochodzenia zwierzęcego. Burgery świetnie sprawdzą się w diecie wegetariańskiej. Burgery zawierają sporą ilość składników mineralnych i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kcal)
212.01
848.05
Białko (g)
8.75
35.00

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany (g)
14.46
57.86
Węglowodany przyswajalne (g)
2.61
10.45
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.66
2.64
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz (g)
13.10
52.38
Tłuszcze nasycone (g)
9.38
37.53
Cholesterol (mg)
23.69
94.76
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina C (mg)
3.15
12.60
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód (mg)
539.86
2159.43
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
233.23
932.90
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.24
0.95
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgerów z halloumi 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania burgerów z halloumi

Koszt składników
37.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser halloumi
200 g
10.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Bułka brioszka
200 g
1.30
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 200 g
Rukola
40 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Pomidor
100 g
1 mała sztuka
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Cebula czerwona
60 g
1 mała sztuka
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Ogórek konserwowy
100 g
6.00
Za 860,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Musztarda
40 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Ketchup
50 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Koszt składników
37.60