Przepis na burgery z halloumi krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ocet spirytusowy, cukier
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w krążki.

Cebulę umieść w misce, wlej ocet i dodaj cukier.

Marynuj przez 20 minut.

Bułkę przekrój na pół i grilluj na patelni przez 2-3 minuty.

Ser pokrój na plastry grubości 2 cm.

Ser umieść na rozgrzanej patelni i grilluj na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.

Pomidora pokrój w plastry.

Ogórka pokrój w plastry.

Bułkę posmaruj majonezem i musztardą. Ułóż na bułce rukolę, warzywa i ser.

Całość polej ketchupem i przykryj drugą połową bułki.

Podawaj na dużym talerzu.

Burgery z halloumi podane na kawałku papieru pieczeniowego.
Burgery z halloumi
Koszt przygotowania dania
19.12 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
848 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
64

Burgery z halloumi - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o burgerach z halloumi

Burgery z halloumi to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Smaczne burgery bez mięsa sprawdzą się idealnie dla osób na diecie wegetariańskiej. Najlepsze burgery przygotujesz z dodatkiem świeżych warzyw oraz pszennej bułki typu brioszka. Przepis na burgery z halloumi jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je przygotować. Do zrobienia burgerów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ser halloumi, bułka brioszka, rukola, pomidor, cebula czerwona, ogórek konserwowy, majonez, musztarda, ketchup, sól, ocet, cukier.

Jak zrobić burgery z halloumi? Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w krążki. Cebulę umieść w misce, wlej ocet i dodaj cukier. Marynuj przez 20 minut. Bułkę przekrój na pół i grilluj na patelni przez 2-3 minuty. Ser pokrój na plastry grubości 2 cm. Ser umieść na rozgrzanej patelni i grilluj na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony. Pomidora pokrój w plastry. Ogórka pokrój w plastry. Bułkę posmaruj majonezem i musztardą. Ułóż na bułce rukolę, warzywa i ser. Całość polej ketchupem i przykryj drugą połową bułki. Podawaj na dużym talerzu.

Rukola nie jest sałatą, pochodzi z rodziny kapustnych, bliżej jej więc do brokułu czy jarmużu. Ma lekko pikantny smak, dlatego często jest dodatkiem do dań mięsnych. Rukola bogata jest w witaminy z grupy B, żelazo, witaminę C, a także magnez. Rukola zawiera ponadto karotenoidy, które pozytywnie wpływają na nasz narząd wzroku. Rukola jest nisko kaloryczna i zawiera sporo błonnika pokarmowego. Halloumi to Greckiego pochodzenia ser idealnie nadający się do smażenia i grillowania. Ser pod wpływem ciepła nie topi się, lecz nabiera cudownego aromatu. Ser świetnie zastępuje mięso w diecie wegetariańskiej.

Podsumowując: wegetariańskie burgery z serem będą idealne na obiad dla całej rodziny. Domowe burgery można podawać także podczas spotkania ze znajomymi. Świetnym dodatkiem do burgerów z serem halloumi będą także pieczone buraki lub bataty. Burgery są dobre do spożycia od razu po przygotowaniu. Najlepsze są na ciepło.

Wartości odżywcze burgerów z halloumi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(400g)
Energia (kalorie)
212.01 kcal
848.05 kcal
Białko
8.75 g
35.00 g

Węglowodany w burgerach z halloumi

Na 100g
Na porcję
(400g)
Węglowodany
14.46 g
57.86 g
Węglowodany przyswajalne
2.61 g
10.45 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.66 g
2.64 g
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(400g)
Tłuszcz
13.10 g
52.38 g
Tłuszcze nasycone
9.38 g
37.53 g
Cholesterol
23.69 mg
94.76 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na burgery z halloumi

Na 100g
Na porcję
(400g)
Witamina C
3.15 mg
12.60 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na burgery z halloumi

Na 100g
Na porcję
(400g)
Sód
539.86 mg
2159.43 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Wapń
233.23 mg
932.90 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Żelazo
0.24 mg
0.95 mg
Brak danych dla: bułka brioszka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny burgerów z halloumi 64
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w burgerach z halloumi

Lista alergenów dla burgerów z halloumi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser halloumi
    • Bułka brioszka
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka brioszka
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Majonez
    • Musztarda
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania burgerów z halloumi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Ser halloumi
200 g
10.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 200 g
Bułka brioszka
200 g
1.30
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
2.60
Za 200 g
Rukola
40 g
5.00
Za 80.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Pomidor
100 g
1 mała sztuka
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 100 g
Cebula czerwona
60 g
1 mała sztuka
1.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 60 g
Ogórek konserwowy
100 g
6.00
Za 860.0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 100 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Musztarda
40 g
2.00
Za 180.0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 40 g
Ketchup
50 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Koszt składników
37.60
Jak oceniasz przepis na burgery z halloumi
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0.0% osób