Pizza z mikrofali
- Mąka do pizzy typ 00 (40 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (5 g)
- Sól - 1 szczypta (3 g)
- Mleko 2% - 2 łyżki (40 ml)
- Passata pomidorowa (160 g)
- Ser Mozzarella - 1 kostka (125 g)
- Szynka parmeńska - 4 plastry (80 g)
- Rukola - 2 garści (40 g)
Przepis na pizzę z mikrofali krok po kroku
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko wymieszaj razem w misce.
Przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 1,5-2 cm.
Podziurkuj wierzch ciasta widelcem i wstaw do mikrofalówki na 40-60 sekund na najwyższej mocy.
Dodaj dodatki i ponownie wstaw do mikrofalówki na 40-60 sekund do rozpuszczenia sera.
-
Ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizze bez drożdży
-
Pizza z kalafiora
-
Pizza bezglutenowa
-
Ciasto na pizzę Thermomix
-
Szybkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bez wyrastania
-
Spód do pizzy
-
Cienkie ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę z drożdżami
-
Ciasto drożdżowe na pizzę
-
Ciasto na pizzę włoską
-
Idealne ciasto na pizzę
-
Puszyste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę na zakwasie
-
Ciasto na pizzę z mlekiem
-
Proste ciasto na pizzę
-
Ciasto na pizzę bezglutenowe
-
Ciasto na pizzę
Więcej informacji na temat pizzy z mikrofali
Chcesz zrobić domową pizzę, ale nie masz specjalnego piekarnika do pizzy? Nic straconego. Poznaj nasz pomysł na pizzę z kuchenki mikrofalowej, która jest bardzo prosta do zrobienia, a jednocześnie pyszna i dobra na wiele okazji. Pizza z mikrofali to propozycja dla miłośników tego klasycznego włoskiego dania, którzy chcą samodzielnie zrobić ją w domu bez dużego nakładu wysiłku i czasu. Oczywiście nie można się oszukiwać, że taka pizza z mikrofali będzie tak smaczna, jak ta z najlepszej włoskiej alternatywnych, ale zdecydowanie jest alternatywą, którą warto wypróbować. Domowa pizza z mikrofali może sprawdzić się na obiad, kolację lub imprezę czy rodzinny wieczór filmowy. Jak zrobić pizzę z mikrofali? Składniki, które będą Ci potrzebne to mąka pszenna, mleko, proszek do pieczenia, sól, sos pomidorowy, przyprawy i ulubione dodatki. Jak widzisz to zupełnie inne ciasto niż to tradycyjne do pizzy, ponieważ brakuje w nim drożdży, w związku z czym smak na pewno będzie nieco inny. Zdecydowanie warto jednak wypróbować przepis na pizzę z mikrofali, jako pomysł na szybki domowy fastfood. Do pizzy możesz dodać dowolne dodatki. Nie zapomnij o klasykach, czyli sosie pomidorowym, mozzarelli oraz warzywach. Świetnie sprawdzą się też pieczarki i wędlina. Dodatek produktów będących źródłem białka i tłuszczu zwiększy sytość posiłku oraz obniży ładunek glikemiczny pizzy, dlatego nie pomijaj ich w przepisie. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pizzę z mikrofali, koniecznie sprawdź i wypróbuj nasz przepis.
Alergeny w pizzy z mikrofali
Lista alergenów dla pizzy z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka do pizzy typ 00
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Mleko 2%
- Ser Mozzarella
W przepisie na pizzę z mikrofali nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:
- bazylia świeża, przyprawa do pizzy
Wartości odżywcze pizzy z mikrofali
Do pizzy warto dodawać produkty będące źródłem białka i zdrowego tłuszczu, aby obniżyć ładunek glikemiczny potrawy.
Energia i białka
(500g)
Węglowodany
(500g)
Tłuszcze
(500g)
Witaminy
(500g)
Składniki mineralne
(500g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.