Pizza z mikrofali

Opublikowano: 08.03.2024 r., 13:00 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
pizza z mikrofali
Pizza z mikrofali
Poznaj przepis na szybką, domową pizzę z mikrofali, która sprawdzi się na imprezę i filmowy wieczór.
Przygotowanie 20 min
822 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
70
Indeks glikemiczny
Składniki dla 1 porcji
  • Mąka do pizzy typ 00 (40 g)
  • Proszek do pieczenia 1 łyżeczka (5 g)
  • Sól 1 szczypta (3 g)
  • Mleko 2% 2 łyżki (40 ml)
  • Passata pomidorowa (160 g)
  • Ser Mozzarella 1 kostka (125 g)
  • Szynka parmeńska 4 plastry (80 g)
  • Rukola 2 garści (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
oregano, bazylia, zioła prowansalskie, bazylia świeża, przyprawa do pizzy
Sprzęt kuchenny
kuchenka mikrofalowa

Przepis na pizzę z mikrofali krok po kroku

Mąkę, proszek do pieczenia, sól i mleko wymieszaj razem w misce.

Przełóż na papier do pieczenia i rozwałkuj na okrągły placek o grubości ok. 1,5-2 cm.

Podziurkuj wierzch ciasta widelcem i wstaw do mikrofalówki na 40-60 sekund na najwyższej mocy.

Dodaj dodatki i ponownie wstaw do mikrofalówki na 40-60 sekund do rozpuszczenia sera.

Jak oceniasz przepis na pizzę z mikrofali
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób

Więcej informacji na temat pizzy z mikrofali

Chcesz zrobić domową pizzę, ale nie masz specjalnego piekarnika do pizzy? Nic straconego. Poznaj nasz pomysł na pizzę z kuchenki mikrofalowej, która jest bardzo prosta do zrobienia, a jednocześnie pyszna i dobra na wiele okazji. Pizza z mikrofali to propozycja dla miłośników tego klasycznego włoskiego dania, którzy chcą samodzielnie zrobić ją w domu bez dużego nakładu wysiłku i czasu. Oczywiście nie można się oszukiwać, że taka pizza z mikrofali będzie tak smaczna, jak ta z najlepszej włoskiej alternatywnych, ale zdecydowanie jest alternatywą, którą warto wypróbować. Domowa pizza z mikrofali może sprawdzić się na obiad, kolację lub imprezę czy rodzinny wieczór filmowy. Jak zrobić pizzę z mikrofali? Składniki, które będą Ci potrzebne to mąka pszenna, mleko, proszek do pieczenia, sól, sos pomidorowy, przyprawy i ulubione dodatki. Jak widzisz to zupełnie inne ciasto niż to tradycyjne do pizzy, ponieważ brakuje w nim drożdży, w związku z czym smak na pewno będzie nieco inny. Zdecydowanie warto jednak wypróbować przepis na pizzę z mikrofali, jako pomysł na szybki domowy fastfood. Do pizzy możesz dodać dowolne dodatki. Nie zapomnij o klasykach, czyli sosie pomidorowym, mozzarelli oraz warzywach. Świetnie sprawdzą się też pieczarki i wędlina. Dodatek produktów będących źródłem białka i tłuszczu zwiększy sytość posiłku oraz obniży ładunek glikemiczny pizzy, dlatego nie pomijaj ich w przepisie. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić pizzę z mikrofali, koniecznie sprawdź i wypróbuj nasz przepis.

Alergeny w pizzy z mikrofali

Lista alergenów dla pizzy z mikrofali przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka do pizzy typ 00
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 2%
    • Ser Mozzarella

W przepisie na pizzę z mikrofali nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • bazylia świeża, przyprawa do pizzy
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze pizzy z mikrofali

na 100g gotowej potrawy

Do pizzy warto dodawać produkty będące źródłem białka i zdrowego tłuszczu, aby obniżyć ładunek glikemiczny potrawy.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
164.50
822.52
Białko (g)
11.71
58.55

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
10.53
52.67
Węglowodany przyswajalne (g)
9.77
48.83
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.01
5.06

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
8.68
43.40
Tłuszcze nasycone (g)
6.65
33.23
Tłuszcze nienasycone (g)
2.03
10.17
Brak danych dla: szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.71
8.56
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.26
1.28
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.15
170.74
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
70.21
351.06
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.34
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.62
3.11
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.74
23.69
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.19
0.95
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.72
3.62
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
50.85
254.26
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.13
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.58
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.54
2.68
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
14.52
72.62
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
229.54
1147.72
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
728.80
3643.98
Potas (mg)
307.07
1535.33
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Wapń (mg)
201.17
1005.85
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
184.98
924.90
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.62
88.11
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.89
4.46
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.94
4.69
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.10
0.52
Brak danych dla: mąka do pizzy typ 00, szynka parmeńska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny pizzy z mikrofali 70
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania pizzy z mikrofali

Koszt składników
42.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka do pizzy typ 00
40 g
10.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 g
Proszek do pieczenia
5 g
1 łyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 5 g
Sól
3 g
1 szczypta
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 3 g
Mleko 2%
40 ml
2 łyżki
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.10
Za 40 ml
Passata pomidorowa
160 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 160 g
Ser Mozzarella
125 g
1 kostka
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Szynka parmeńska
80 g
4 plastry
14.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
14.00
Za 80 g
Rukola
40 g
2 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Koszt składników
42.60