Sałatka z brzoskwinią z puszki

Opublikowano: 22.10.2023 r., 17:31 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z brzoskwinią z puszki podana w białym talerzu.
Sałatka z brzoskwinią z puszki
Sałatka z brzoskwinią z puszki to doskonała propozycja na pyszną przystawkę. Warto przygotować ją również jako posiłek do pracy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 20 min
500 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
56
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Rukola (50 g)
  • Ser pleśniowy niebieski (100 g)
  • Brzoskwinie w syropie 6 połówek (300 g)
  • Orzechy włoskie (30 g)
  • Olej rzepakowy 3 łyżki stołowe (30 ml)
  • Musztarda francuska (5 g)
  • Czosnek 1 ząbek (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet jabłkowy
Sprzęt kuchenny
salaterka

Przepis na sałatkę z brzoskwinią z puszki krok po kroku

Rukolę umyj, osusz i przełóż do salaterki.

Ser pleśniowy pokrój w kostkę i dodaj do salaterki z rukolą.

Brzoskwinię podziel na kawałki i dodaj do salaterki.

Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

W szklance wymieszaj olej rzepakowy, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżkę soku z brzoskwiń, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli i pieprzu.

Tak przygotowanym sosem polej sałatkę bezpośrednio przed spożyciem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z brzoskwinią z puszki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z brzoskwinią z puszki

Sałatka z brzoskwinią z puszki to doskonała propozycja na smaczną przystawkę lub przekąskę serwowaną podczas wielu imprez rodzinnych, lub ze znajomymi. Pyszne i szybkie w przygotowaniu danie warto przygotować również jako posiłek do pracy. Przepis na sałatkę z brzoskwiniami z puszki jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty: rukola, ser pleśniowy niebieski, brzoskwinie w syropie, orzechy włoskie, olej rzepakowy, musztarda francuska, czosnek, sól, pieprz oraz ocet jabłkowy.

A jak zrobić sałatkę z brzoskwiniami z puszki? Rukolę umyj, osusz i przełóż do salaterki. Ser pleśniowy pokrój w kostkę i dodaj do salaterki z rukolą. Brzoskwinię podziel na kawałki i dodaj do salaterki. Całość posyp posiekanymi orzechami włoskimi. W szklance wymieszaj olej rzepakowy, 1 łyżkę octu jabłkowego, 1 łyżkę soku z brzoskwiń, musztardę, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz szczyptę soli i pieprzu. Tak przygotowanym sosem polej sałatkę bezpośrednio przed spożyciem.

Brzoskwinie to owoce, które zawierają duże właściwości odżywcze. Stanowią one źródło witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę A, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, fosfor, magnez, potas.

Rukola użyta do przygotowania sałatki dostarczy do organizmu między innymi wapnia, magnezu, żelaza, kwasu foliowego czy witaminy C. Znajdziemy w niej również karotenoidy, głównie luteinę, które korzystnie wpływają na narząd wzroku, zapobiegając rozwojowi zaćmy czy zwyrodnienia plamki żółtej. Obecność żelaza i witaminy C (która poprawia wchłanianie żelaza) przyczyniają się do poprawy zdrowia osób chorujących na anemię. Podsumowując: smaczne danie świetnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka na imprezy rodzinne, lub ze znajomymi. Szybkie w przygotowaniu sałatki są dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu i warto zabrać je jako posiłek do pracy. Produkty niezbędne do wykonania sałatki dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach.

Alergeny w sałatce z brzoskwinią z puszki

Lista alergenów dla sałatki z brzoskwinią z puszki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska

Wartości odżywcze sałatki z brzoskwinią z puszki

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z brzoskwinią z puszki to doskonała propozycja na smaczny posiłek do pracy. Brzoskwinie z puszki są wysoko przetworzone, dlatego warto spożywać je sporadyczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
192.54
500.60
Białko (g)
5.57
14.49

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
9.80
25.48
Węglowodany przyswajalne (g)
8.51
22.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
3.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
15.20
39.51
Tłuszcze nasycone (g)
4.88
12.68
Tłuszcze nienasycone (g)
10.32
26.83
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.84
15.17
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
4.49
11.66
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
14.42
37.50

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
64.04
166.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.09
0.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.23
0.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
3.38
8.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.10
0.25
Witamina E (mg)
0.35
0.90
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
36.92
96.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.10
0.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.58
1.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
23.73
61.70
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
292.38
760.20
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
236.34
614.48
Potas (mg)
167.95
436.67
Wapń (mg)
126.08
327.80
Fosfor (mg)
107.09
278.43
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.64
56.27
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
1.49
Cynk (mg)
0.80
2.08
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brzoskwinią z puszki 56
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z brzoskwinią z puszki

Koszt składników
37.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Ser pleśniowy niebieski
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Brzoskwinie w syropie
300 g
6 połówek
6.00
Za 460,0 g
Liczba opakowań 1
3.91
Za 300 g
Orzechy włoskie
30 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Olej rzepakowy
30 ml
3 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Musztarda francuska
5 g
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 5 g
Czosnek
5 g
1 ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
37.00