Sałatka z rukolą, gruszką i serem pleśniowym

Opublikowano: 20.03.2023 r., 11:24 | Autor: Ewa Cierpiał
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Rukola gruszka ser pleśniowy sałatka
Sałatka z rukolą, gruszką i serem pleśniowym
Jeśli w Twoich drzwiach pojawią się niespodziewani goście, a w Twojej kuchni jest tylko rukola, gruszka i ser pleśniowy to ten przepis będzie idealny dla Ciebie.
Przygotowanie 10 min
301 kcal
Kcal w porcji
140 g
Wielkość porcji
40
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Rukola (20 g)
  • Mix sałat (80 g)
  • Gruszka (130 g)
  • Ser pleśniowy niebieski (100 g)
  • Granat (100 g)
  • Orzechy włoskie (60 g)
  • Oliwa z oliwek - 3 łyżki (30 ml)
  • Sok z cytryny - 1 łyżka (10 ml)
  • Musztarda francuska - 2 łyżki (30 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
miska, miseczka

Przepis na sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym krok po kroku

Gruszkę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój na 12 plastrów.

Orzechy posiekaj na nieduże kawałki.

W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i musztardą.

Owoc granatu oczyść ze skórki i błonek.

Do miski wsyp mix sałat. Na to wyłóż połowę rukoli.

Ułóż teraz gruszki i posyp je orzechami i granatem.

Ser pleśniowy pokrusz w dłoni i posyp nim sałatkę. Na górę ułóż pozostałą rukolę.

Sałatkę polej przygotowanym sosem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z rukolą, gruszką i serem pleśniowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,5% osób

Więcej informacji na temat sałatki z rukolą, gruszką i serem pleśniowym

Jeśli w Twoich drzwiach pojawią się niespodziewani goście, a w Twojej kuchni jest tylko rukola, gruszka i ser pleśniowy to ten przepis będzie idealny dla Ciebie.

Sałatka z rukolą, gruszką i serem pleśniowym to niezwykle smaczna i prosta potrawa, nawet na imprezę, która jest niespodziewana. Jest szybka i tania w przygotowaniu, a mimo to, to naprawdę smaczna przekąska. To również świetny pomysł na drugie śniadanie.

Jeśli chcesz wiedzieć, jak wykonać ten prosty przepis na sałatkę z rukolą to już prezentuję jak ją zrobić, by była naprawdę dobra. Najpierw gruszkę umyj i usuń z niej gniazdo nasienne. Następnie pokrój na 12 plastrów. Orzechy posiekaj na nieduże kawałki. W miseczce wymieszaj oliwę z sokiem z cytryny i musztardą. Owoc granatu oczyść ze skórki i błonek. Do miski wsyp mix sałat. Na to wyłóż połowę rukoli. Ułóż teraz gruszki i posyp je orzechami i granatem. Ser pleśniowy pokrusz w dłoni i posyp nim sałatkę. Na górę ułóż pozostałą rukolę. Sałatkę polej przygotowanym sosem.

Rukola nazywana jest również rokiettą siewną. To roślina jednoroczna, która charakteryzuje się gorzkawym, lekko pieprznym smakiem. 100 g listków dostarcza zaledwie 25 kcal, dlatego to idealne warzywa dla osób, które chcą zadbać o swoją masę ciała. Wspomniana wcześniej ilość rukoli pokrywa niemal całodzienne zapotrzebowanie na witaminę K. Dodatkowo ma w sobie witaminę A oraz witaminy z grupy B. Zawiera również dużo wapnia, magnezu, potasu, żelaza i manganu. Szczególną uwagę zwraca zawartość związków bakteriobójczych, które odpowiadają za jej charakterystyczny smak.

Odpowiednio zbilansowana dieta, która dostarcza przynajmniej 400 g warzyw dziennie, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób m.in. choroby nowotworowej lub chorób układu sercowego. Wynika to z tego, że warzywa są niezwykle bogate w błonnik, witaminy i składniki mineralne. Żaden suplement nie zapewni tego, co odpowiednio zbilansowana dieta bogata w świeże warzywa.

Alergeny w sałatce z rukolą, gruszką i serem pleśniowym

Lista alergenów dla sałatki z rukolą, gruszką i serem pleśniowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Musztarda francuska

Wartości odżywcze sałatki z rukolą, gruszką i serem pleśniowym

na 100g gotowej potrawy

100 g listków rukoli dostarcza zaledwie 25 kcal.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(140g)
Energia (kcal)
215.07
301.10
Białko (g)
6.29
8.80

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(140g)
Węglowodany (g)
9.72
13.60
Węglowodany przyswajalne (g)
7.10
9.94
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.62
3.66

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(140g)
Tłuszcz (g)
17.95
25.13
Tłuszcze nasycone (g)
5.84
8.17
Tłuszcze nienasycone (g)
12.11
16.96
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.29
8.81
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
5.82
8.15
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
13.39
18.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(140g)
Witamina A (µg (mcg))
43.73
61.23
Witamina B6 (mg)
0.12
0.17
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.30
Witamina C (mg)
4.61
6.45
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.12
Witamina E (mg)
0.91
1.27
Retinol (µg (mcg))
34.29
48.00
Tiamina (mg)
0.07
0.10
Ryboflawina (mg)
0.11
0.16
Niacyna (mg)
0.45
0.63
Foliany (µg (mcg))
33.68
47.15
Beta karoten (µg (mcg))
113.00
158.20

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(140g)
Sód (mg)
267.79
374.90
Potas (mg)
205.29
287.40
Wapń (mg)
120.48
168.68
Fosfor (mg)
126.04
176.45
Magnez (mg)
30.34
42.48
Żelazo (mg)
0.69
0.97
Cynk (mg)
0.97
1.35
Miedź (mg)
0.24
0.33
Mangan (mg)
0.43
0.60
Brak danych dla: musztarda francuska.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z rukolą, gruszką i serem pleśniowym 40
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z rukolą, gruszką i serem pleśniowym

Koszt składników
53.70
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
20 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 20 g
Mix sałat
80 g
4.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 80 g
Gruszka
130 g
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.87
Za 130 g
Ser pleśniowy niebieski
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Granat
100 g
6.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 100 g
Orzechy włoskie
60 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 60 g
Oliwa z oliwek
30 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Sok z cytryny
10 ml
1 łyżka
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 10 ml
Musztarda francuska
30 g
2 łyżki
2.00
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 30 g
Koszt składników
53.70