Sałatka z brzoskwiniami

Opublikowano: 01.04.2023 r., 11:12 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z brzoskwiniami podana w ciemnej misce.
Sałatka z brzoskwiniami
Sałatka z brzoskwiniami to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Sałatkę możesz zabrać również jako posiłek do pracy. Koniecznie wypróbuj nasz prosty przepis.
Przygotowanie 15 min
343 kcal
Kcal w porcji
250 g
Wielkość porcji
46
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Miód (20 g)
  • Oliwa z oliwek 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Brzoskwinie (całe, świeże) 2 sztuki (300 g)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Ser Feta (50 g)
  • Cebula czerwona pół małej sztuki (25 g)
  • Rukola (50 g)
  • Mięta (5 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, ocet winny
Sprzęt kuchenny
miska

Przepis na sałatkę z brzoskwiniami krok po kroku

Do miseczki wlej miód, dodaj łyżkę octu winnego, szczyptę soli oraz pieprzu, drobno posiekaną miętę i oliwę. Składniki dokładnie wymieszaj.

Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki i posyp odrobiną soli.

Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój na ćwiartki.

Do salaterki włóż umyte liście rukoli, dodaj cebulę, pokrojoną w kostkę fetę oraz brzoskwinie.

Sałatkę polej sosem i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z brzoskwiniami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,0% osób

Więcej informacji na temat sałatki z brzoskwiniami

Sałatka z brzoskwiniami to doskonały pomysł na pyszną przekąskę. Szybka w przygotowaniu sałatka świetnie sprawdzi się jako przystawka podana podczas spotkań ze znajomymi. Sałatkę z brzoskwiniami możesz zabrać również jako posiłek do pracy. Sprawdzony przepis na sałatkę z brzoskwiniami jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania sałatki potrzebne będą następujące produkty spożywcze: miód, oliwa z oliwek, brzoskwinie, sok z cytryny, ser feta, cebula czerwona, rukola, mięta, sól, pieprz oraz ocet winny.

A jak zrobić sałatkę z brzoskwiniami? Do miseczki wlej miód, dodaj łyżkę octu winnego, szczyptę soli oraz pieprzu, drobno posiekaną miętę i oliwę. Składniki dokładnie wymieszaj. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plasterki i posyp odrobiną soli. Brzoskwinie umyj, osusz i pokrój na ćwiartki. Do salaterki włóż umyte liście rukoli, dodaj cebulę, pokrojoną w kostkę fetę oraz brzoskwinie. Sałatkę polej sosem i posyp świeżo zmielonym pieprzem.

Brzoskwinie to owoce, które zawierają duże właściwości odżywcze. Stanowią one źródło witamin oraz składników mineralnych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Znajdziemy w nich przede wszystkim witaminę A, witaminę C oraz niektóre witaminy z grupy B, fosfor, magnez, potas.

Miód pszczeli składa się w głównej mierze z węglowodanów (w największej ilości występują monosacharydy, do których zaliczyć możemy glukozę oraz fruktozę). W miodzie znajdziemy także enzymy, które pochodzą głównie z gruczołów ślinowych pszczół – do najważniejszych możemy zaliczyć inwertazę, która hydrolizuje sacharozę do glukozy oraz fruktozy. Miód zawiera również składniki mineralne oraz witaminy, do których zaliczyć możemy: potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo, mangan oraz kobalt, oraz niewielkie ilości witaminy A, C oraz niektórych witamin z grupy B.

Podsumowując pyszna sałata z brzoskwiniami stanowi doskonałą propozycję na przekąskę lub posiłek do pracy. Łatwa w przygotowaniu sałatka jest dobra do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu.

Alergeny w sałatce z brzoskwiniami

Lista alergenów dla sałatki z brzoskwiniami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

W przepisie na sałatkę z brzoskwiniami nie posiadamy danych o alergiach dla następujących składników:

  • ocet winny
Dane na temat potencjalnych alergenów w tych składnikach musisz wyszukać samodzielnie.

Wartości odżywcze sałatki z brzoskwiniami

na 100g gotowej potrawy

Sałatka z brzoskwiniami to doskonała propozycja na smaczną przystawkę. Produkty spożywcze wykorzystane do przygotowania sałatki stanowią dobre źródło wielu składników odżywczych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kcal)
137.41
343.53
Białko (g)
2.28
5.69

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany (g)
10.66
26.65
Węglowodany przyswajalne (g)
9.45
23.63
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.21
3.01

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz (g)
10.19
25.48
Tłuszcze nasycone (g)
3.00
7.49
Tłuszcze nienasycone (g)
7.20
17.99
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.23
15.56
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.97
2.43
Cholesterol (mg)
8.73
21.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A (µg (mcg))
40.12
100.29
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.07
0.17
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
5.93
14.83
Witamina D (µg (mcg))
0.02
0.04
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.64
4.10
Brak danych dla: cebula czerwona, mięta.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
12.25
30.64
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.08
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.11
0.28
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.63
1.57
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
18.16
45.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
271.71
679.26
Brak danych dla: cebula czerwona, mięta.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód (mg)
122.72
306.79
Potas (mg)
125.75
314.39
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
69.99
174.98
Fosfor (mg)
52.26
130.66
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
12.27
30.69
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.52
1.30
Cynk (mg)
0.49
1.21
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.16
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brzoskwiniami 46
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z brzoskwiniami

Koszt składników
68.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Miód
20 g
15.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
0.86
Za 20 g
Oliwa z oliwek
40 ml
4 łyżki stołowe
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.60
Za 40 ml
Brzoskwinie (całe, świeże)
300 g
2 sztuki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 300 g
Sok z cytryny
20 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 1
1.00
Za 20 ml
Ser Feta
50 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Cebula czerwona
25 g
pół małej sztuki
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.12
Za 25 g
Rukola
50 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
3.12
Za 50 g
Mięta
5 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Koszt składników
68.00