Przepis na sałatkę colesław krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, sok z cytryny, cukier
To będzie niezbędne
tarka, miska

Kapustę dokładnie umyj, osusz i poszatkuj na drobne kawałki.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce jarzynowej o dużych oczkach.

Warzywa umieść w jednej misce.

Przygotuj sos: w kubeczku dokładnie wymieszaj majonez z jogurtem naturalnym, solą, pieprzem, cukrem oraz sokiem z cytryny.

Warzywa zalej przygotowanym sosem i dokładnie wymieszaj.

Sałatkę najlepiej podawaj schłodzoną.

Sałatka colesław znajduje się na białym talerzu. Przyozdobiona jest liśćmi pietruszki. Talerz swoi na czerwonej macie bambusowej.
Sałatka colesław
Koszt przygotowania dania
3.91 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
206 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
28

Sałatka colesław - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce colesław

Sałatka colesław to doskonały dodatek do dań obiadowych. Jest to popularna surówka obiadowa, która składa się głównie z białej kapusty, która jest dokładnie poszatkowana. Do sałatki można dodać przeróżne dodatki, np. marchew, jabłko czy ananas. Sos do sałatki colesław może stanowić majonez, musztarda czy ocet oraz przyprawy. Historia tej sałatki sięga aż do czasów starożytnego Rzymu, skąd została włączona do kuchni Europejskiej. W dalszej części dowiesz się jak zrobić domową sałatkę colesław. Przepis na sałatkę colesław jest bardzo prosty i nie potrzebujesz dużego doświadczenia, aby ją zrobić. Składniki, których potrzebujesz to biała kapusta, marchew, cebula, majonez, jogurt naturalny oraz przyprawy (sól, pieprz, sok z cytryny oraz cukier).

Kapusta biała stanowi główny składnik sałatki colesław. Dostarcza ona do organizmu wielu cennych składników odżywczych. Jest to produkt niskokaloryczny, ponieważ w 100g kapusty znajduje się tylko 25 kcal. Jest to warzywo wzdymające, dlatego powinny na nie uważać osoby z problemami jelitowymi. Kapusta biała jest dobrym źródłem witaminy C, która spożywana w odpowiednich ilościach wspomaga układ odpornościowy. Spożywanie kapusty w naszej diecie dodatkowo poprawia krzepliwość krwi, obniża poziom cholesterolu LDL, poprawia stan włosów, skóry i paznokci. Znajdziemy w niej takie składniki odżywcze jak: witamina A, niektóre witaminy z grupy B, kwas foliowy, wapń, magnez, fosfor, potas oraz mangan. W okresie wzmożonej zachorowalności najlepiej sięgać po kapustę kiszoną, ponieważ zawiera ona więcej witaminy C. Dodatkowo kapusta może być włączona do diet redukcyjnych, ponieważ nie powoduje skoków poziomu glukozy we krwi.

Podsumowując klasyczny colesław to surówka obiadowa składającą się głównie z białej kapusty. Jest bogatym źródłem wielu składników mineralnych oraz witamin. Osoby na diecie redukcyjnej, aby zmniejszyć jej kaloryczność, mogą użyć gęstego jogurtu zamiast klasycznego majonezu. Sałatka colesław jest idealnym dodatkiem do mięs, dlatego koniecznie wypróbuj naszego przepisu.

Wartości odżywcze sałatki colesław

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(250g)
Energia (kalorie)
Białko
1.41 g
3.52 g

Węglowodany w sałatce colesław

Na 100g
Na porcję
(250g)
Węglowodany
6.78 g
16.95 g
Węglowodany przyswajalne
4.60 g
11.51 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.17 g
5.44 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(250g)
Tłuszcz
5.91 g
14.76 g
Tłuszcze nasycone
1.24 g
3.09 g
Tłuszcze nienasycone
4.67 g
11.67 g
Tłuszcze jednonasycone
1.28 g
3.19 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
3.39 g
8.48 g
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.01 g
0.04 g
Cholesterol
3.97 mg
9.94 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę colesław

Na 100g
Na porcję
(250g)
Witamina A
254.20 µg (mcg)
635.50 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.27 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.01 µg (mcg)
0.02 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina C
20.44 mg
51.10 mg
Witamina D
0.01 µg (mcg)
0.04 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Witamina E
0.52 mg
1.30 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Retinol
1.12 µg (mcg)
2.81 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.04 mg
0.10 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Niacyna
0.41 mg
1.04 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Foliany
28.52 µg (mcg)
71.31 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Beta karoten
2507.00 µg (mcg)
6267.50 µg (mcg)
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę colesław

Na 100g
Na porcję
(250g)
Sód
87.12 mg
217.81 mg
Potas
189.80 mg
474.50 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Wapń
44.85 mg
112.12 mg
Fosfor
26.52 mg
66.31 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Magnez
10.17 mg
25.44 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Żelazo
0.35 mg
0.88 mg
Cynk
0.18 mg
0.45 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Miedź
0.03 mg
0.07 mg
Brak danych dla: jogurt naturalny 2%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki colesław 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce colesław

Lista alergenów dla sałatki colesław przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Jogurt naturalny 2%

Cena przygotowania sałatki colesław

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta biała
500 g
pół główki
5.00
Za 2000.0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 g
Marchewka
300 g
3 średnie sztuki
2.50
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 300 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Majonez
75 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
1.11
Za 75 g
Jogurt naturalny 2%
75 g
1.30
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
0.65
Za 75 g
Koszt składników
15.80
Jak oceniasz przepis na sałatkę colesław
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób