Przepis na sałatkę z pieczarek i jajek krok po kroku
- Jajko 4 szt.
- Pieczarki 250 g
- Szczypiorek 30 g
- Majonez 100 g
- Masło 20 g
Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz i pokrój w kostkę.
Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Po usmażeniu przestudź.
Szczypiorek drobno posiekaj.
Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj majonez i przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj.
Gotową sałatkę wstaw do lodówki na 2 godziny, podawaj schłodzoną.
Często zadawane pytania
-
Sałatka z pieczarek marynowanych
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi
-
Sałatka z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatki z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatka z selerem naciowym i jajkiem oraz papryką
-
Sałatka pieczarkowa z jajkiem
-
Sałatka z pieczarkami i porem
-
Sałatka z pora i pieczarek
-
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
-
Sałatka z jajkiem i pieczarkami
-
Sałatka z pieczarkami konserwowymi
-
Sałatka z pieczarek marynowanych i sera żółtego
-
Sałatka z pieczarkami marynowanymi warstwowa
-
Sałatka na krakersach z pieczarkami i jajkiem
-
Sałatka z białej fasoli i pieczarek marynowanych
-
Kotlet schabowy zapiekany z serem i pieczarkami, ziemniaki oraz sałatka wiosenna
-
Sałatki z pieczarkami

(liczba kalorii)
Sałatka z pieczarek i jajek - cechy przepisu
Więcej o sałatce z pieczarek i jajek
Sałatka z pieczarek i jajek ze szczypiorkiem to szybka przekąska na wiele imprez. Idealnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych czy ze znajomymi. Przepis nie jest wymagający, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać.Dodatkowo aby zrobić sałatkę ze świeżych pieczarek potrzebujesz około 20 minut czasu. Do jej przygotowania kup jajka, pieczarki, szczypiorek, majonez, masło oraz przyprawy. Produkty na sałatkę są przystępne cenowo, dlatego warto jej wypróbować.
Przepyszna sałatka z grzybami i jajkami dostarczy nam wielu składników odżywczych. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Zawiera wszystkie aminokwasy (w tym niezbędne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować). Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. W żółtku jajka obecny jest beta-karoten oraz luteina, które chronią oczy przez promieniowaniem UV, poprawiaj wzrok oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Skorupki jajek kiedyś wykorzystywane były w diecie, zawierają bowiem duże ilości wapnia. Sparzone i zmielone na proszek stosowane były w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Jajka świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się, są stosunkowo niskokaloryczne i zwierają duże ilości drogocennych składników pokarmowych pozytywnie oddziałujących na nasz organizm. Są one również sycące z uwagi na wysoką zawartość białka.
Podsumowując sałatka z pieczarek jest idealną propozycją na spotkania w gronie najbliższych. Dostarczy ona do organizmu sporo cennych składników odżywczych oraz zmniejszy ryzyko wielu chorób i wzmocni naszą odporność. Składniki użyte w przepisie nie zawierają glutenu, dlatego bez obaw może być ona włączona do diety osób chorujących na celiakię. Dodatkowo osoby na diecie redukcyjnej z powodzeniem mogą jej wypróbować, jednak zaleca się zmianę majonezu tradycyjnego na majonez light lub gęsty jogurt.
Wartości odżywcze sałatki z pieczarek i jajek
Energia i białka
(150g)
Węglowodany w sałatce z pieczarek i jajek
(150g)
Tłuszcze
(150g)
Witaminy w przepisie na sałatkę z pieczarek i jajek
(150g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z pieczarek i jajek
(150g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałatce z pieczarek i jajek
Lista alergenów dla sałatki z pieczarek i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Majonez
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło