Przepis na sałatkę z pieczarek i jajek krok po kroku

Składniki
  • Jajko 4 szt.
  • Pieczarki 250 g
  • Szczypiorek 30 g
  • Majonez 100 g
  • Masło 20 g
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
kuchenka, patelnia mała, salaterka

Jajka ugotuj na twardo, przestudź, obierz i pokrój w kostkę.

Pieczarki umyj, obierz, pokrój w plasterki i podsmaż na maśle. Po usmażeniu przestudź.

Szczypiorek drobno posiekaj.

Wszystkie składniki włóż do miski, dodaj majonez i przyprawy. Składniki dokładnie wymieszaj.

Gotową sałatkę wstaw do lodówki na 2 godziny, podawaj schłodzoną.

Sałatka z pieczarek i jajek umieszczona jest w wysokiej, żółtej miseczce. Miseczka stoi na stole, na którym leżą jeszcze: łyżeczka, chleb na desce do krojenia oraz ściereczka.
sałatka z pieczarek i jajek
Koszt przygotowania dania
10.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
290 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
24

Sałatka z pieczarek i jajek - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z pieczarek i jajek

Sałatka z pieczarek i jajek ze szczypiorkiem to szybka przekąska na wiele imprez. Idealnie sprawdzi się na spotkaniach rodzinnych czy ze znajomymi. Przepis nie jest wymagający, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją wykonać.Dodatkowo aby zrobić sałatkę ze świeżych pieczarek potrzebujesz około 20 minut czasu. Do jej przygotowania kup jajka, pieczarki, szczypiorek, majonez, masło oraz przyprawy. Produkty na sałatkę są przystępne cenowo, dlatego warto jej wypróbować.

Przepyszna sałatka z grzybami i jajkami dostarczy nam wielu składników odżywczych. Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Zawiera wszystkie aminokwasy (w tym niezbędne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować). Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. W żółtku jajka obecny jest beta-karoten oraz luteina, które chronią oczy przez promieniowaniem UV, poprawiaj wzrok oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej. Skorupki jajek kiedyś wykorzystywane były w diecie, zawierają bowiem duże ilości wapnia. Sparzone i zmielone na proszek stosowane były w profilaktyce i leczeniu osteoporozy. Jajka świetnie sprawdzą się w diecie osób odchudzających się, są stosunkowo niskokaloryczne i zwierają duże ilości drogocennych składników pokarmowych pozytywnie oddziałujących na nasz organizm. Są one również sycące z uwagi na wysoką zawartość białka.

Podsumowując sałatka z pieczarek jest idealną propozycją na spotkania w gronie najbliższych. Dostarczy ona do organizmu sporo cennych składników odżywczych oraz zmniejszy ryzyko wielu chorób i wzmocni naszą odporność. Składniki użyte w przepisie nie zawierają glutenu, dlatego bez obaw może być ona włączona do diety osób chorujących na celiakię. Dodatkowo osoby na diecie redukcyjnej z powodzeniem mogą jej wypróbować, jednak zaleca się zmianę majonezu tradycyjnego na majonez light lub gęsty jogurt.

Wartości odżywcze sałatki z pieczarek i jajek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
193.87 kcal
290.81 kcal
Białko
6.04 g
9.06 g

Węglowodany w sałatce z pieczarek i jajek

Na 100g
Na porcję (150g)
Węglowodany
1.87 g
2.81 g
Węglowodany przyswajalne
1.35 g
2.03 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
18.24 g
27.35 g
Tłuszcze nasycone
5.40 g
8.10 g
Tłuszcze nienasycone
12.83 g
19.25 g
Tłuszcze wielonasycone
8.06 g
12.09 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z pieczarek i jajek

Na 100g
Na porcję (150g)
Witamina B6
0.11 mg
0.16 mg
Brak danych dla: masło.
czytaj dalej
Witamina B12
0.36 µg (mcg)
0.54 µg (mcg)
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Witamina E
1.02 mg
1.53 mg
Brak danych dla: szczypiorek.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.08 mg
Ryboflawina
0.33 mg
0.50 mg
Niacyna
1.52 mg
2.28 mg
Brak danych dla: majonez.
czytaj dalej
Foliany
29.52 µg (mcg)
44.27 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z pieczarek i jajek

Na 100g
Na porcję (150g)
Sód
155.32 mg
232.98 mg
Potas
195.52 mg
293.27 mg
Wapń
27.60 mg
41.40 mg
Fosfor
111.90 mg
167.85 mg
Magnez
10.15 mg
15.22 mg
Żelazo
0.93 mg
1.40 mg
Cynk
0.72 mg
1.08 mg
Miedź
0.17 mg
0.25 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pieczarek i jajek 24
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z pieczarek i jajek

Lista alergenów dla sałatki z pieczarek i jajek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Cena przygotowania sałatki z pieczarek i jajek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Pieczarki
250 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 250 g
Szczypiorek
30 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Majonez
100 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
1.48
Za 100 g
Masło
20 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 20 g
Liczba porcji:
Razem
22.00
Łączny koszt
10.48
Jak oceniasz przepis na sałatkę z pieczarek i jajek
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób