Przepis na sałatkę z brokułem i fetą krok po kroku

Składniki
  • Brokuły 400 g 1 duża sztuka
  • Ser Feta 150 g
  • Suszone pomidory w oleju 100 g
  • Makaron kokardki 200 g
  • Oliwa z oliwek 20 ml
  • Nasiona słonecznika 30 g
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, patelnia mała, duża miska, sitko

Makaron ugoruj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany przecedź na sitku i przepłucz bieżącą wodą z kranu. Pozostaw do wystygnięcia.

Brokuł podziel na mniejsze różyczki, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Ugotowanego brokuła przecedź z wody.

Ser "Feta" i pomidory suszone pokrój w kostkę.

Nasiona słonecznika upraż na rozgrzanej patelni. Mieszaj cały czas, aby się nie przypaliły.

Makaron, borkuł, ser "Feta" oraz suszone pomidory włóż do jednej miski, wymieszaj.

Gotową sałatkę polej oliwą wymieszaną z przyprawami i ziołami oraz posyp uprażonym słonecznikiem.

Sałatka z brokułem, fetą i makaronem ułożona jest na talerzu. Na drugim planie znajduje się miseczka z różyczkami brokuła oraz widelec. Wszystko to leży na białym blacie.
sałatka z brokułem i fetą
Koszt przygotowania dania
18.07 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
306 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
66

Sałatka z brokułem i fetą - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o sałatce z brokułem i fetą

Sałatka z brokułem i fetą to prosty przepis na wartościową przekąskę. Idealnie sprawdzi się jako danie na imprezy okolicznościowe w gronie rodziny i znajomych. Czas jej przygotowania wynosi około 25 minut. Aby ją zrobić nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Sałatka z fetą i brokułami składa się z makaronu, brokuła, sera fety, pomidorów suszonych, oliwy z oliwek, słonecznika oraz przypraw.

Dodatek pestek słonecznika do sałatki korzystanie podnosi jej walory smakowe oraz zdrowotne. Nasiona są bowiem dobrym źródłem fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu LDL i zmniejszają ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. W ziarnach słonecznika występuje również drugi ważny składnik zdrowotny - jest nim kwas linolowy. Hamuje on powstawanie raka oraz zmniejsza ryzyko powstawanie przerzutów nowotworowych. Obecność witaminy E neutralizuje wolne rodniki oraz opóźnia proces starzenia się skóry. Jednak nasiona te są bardzo kaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z ich ilością.

Brokuł natomiast zawiera flawonoidy, które działają przeciwzapalne i zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii. Występuje w nim również witamina A, która uważana jest za witaminę młodości, gdyż neutralizuje działanie wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu. Obecność luteiny i zeaksantyny powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia wad wzroku. Brokuł jest doskonałym źródłem potasu, który rozszerza naczynia krwionośne, krew może swobodniej krążyć po naszym organizmie co w konsekwencji powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ma on również niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą stosować go osoby na diecie cukrzycowej.

Podsumowując sałatka z brokułem, makaronem, serem feta, pomidorem oraz ze słonecznikiem to idealne rozwiązanie w diecie osób odchudzających się. Dostarczy ona energii na długi czas oraz wiele cennych składników odżywczych, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie. Świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska na wielu imprezach a jej smak przypadnie do gustu Twoim gościom.

Wartości odżywcze sałatki z brokułem i fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję (150g)
Energia (kalorie)
204.50 kcal
306.75 kcal
Białko
7.76 g
11.65 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z brokułem i fetą

Na 100g
Na porcję (150g)
Węglowodany
23.46 g
35.19 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
20.66 g
30.99 g
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję (150g)
Tłuszcz
9.59 g
14.38 g
Tłuszcze nasycone
4.06 g
6.09 g
Tłuszcze nienasycone
5.53 g
8.29 g
Tłuszcze jednonasycone
4.02 g
6.03 g
Tłuszcze wielonasycone
1.50 g
2.26 g

Witaminy w przepisie na sałatkę z brokułem i fetą

Na 100g
Na porcję (150g)
Witamina B6
0.26 mg
0.39 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Tiamina
0.15 mg
0.22 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.39 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Niacyna
1.51 mg
2.26 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Foliany
47.46 µg (mcg)
71.18 µg (mcg)
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z brokułem i fetą

Na 100g
Na porcję (150g)
Sód
235.90 mg
353.85 mg
Potas
395.74 mg
593.62 mg
Wapń
115.57 mg
173.35 mg
Fosfor
164.94 mg
247.42 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Magnez
44.11 mg
66.17 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Żelazo
1.21 mg
1.81 mg
Cynk
1.23 mg
1.84 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Miedź
0.20 mg
0.31 mg
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brokułem i fetą 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z brokułem i fetą

Lista alergenów dla sałatki z brokułem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Informacje o alergenach dotyczą tylko i wyłącznie głównych składników potrawy. Nie posiadamy informacji o alergenach zawartych w przyprawach tj. sól, pieprz, papryka słodka.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron kokardki

Cena przygotowania sałatki z brokułem i fetą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
400 g
1 duża sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Suszone pomidory w oleju
100 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 100 g
Makaron kokardki
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Nasiona słonecznika
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Liczba porcji:
Razem
50.00
Łączny koszt
18.07
Jak oceniasz przepis na sałatkę z brokułem i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób