Sałatka z brokułem i fetą

Opublikowano: 20.03.2021 r., 7:41 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z brokułem, fetą i makaronem ułożona jest na talerzu. Na drugim planie znajduje się miseczka z różyczkami brokuła oraz widelec. Wszystko to leży na białym blacie.
Sałatka z brokułem i fetą
Sałatka z brokułem i fetą to idealne rozwiązanie na każdą imprezę okolicznościową. Jest smaczna a przede wszystkim zdrowa. Warto wypróbować ją, aby urozmaicić dietę.
Przygotowanie 25 min
306 kcal
Kcal w porcji
150 g
Wielkość porcji
66
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Brokuły 1 duża sztuka (400 g)
  • Ser Feta (150 g)
  • Suszone pomidory w oleju (100 g)
  • Makaron kokardki (200 g)
  • Oliwa z oliwek (20 ml)
  • Nasiona słonecznika (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, patelnia mała, duża miska, sitko

Przepis na sałatkę z brokułem i fetą krok po kroku

Makaron ugoruj według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany przecedź na sitku i przepłucz bieżącą wodą z kranu. Pozostaw do wystygnięcia.

Brokuł podziel na mniejsze różyczki, umyj i ugotuj w osolonej wodzie, aż będzie al dente. Ugotowanego brokuła przecedź z wody.

Ser "Feta" i pomidory suszone pokrój w kostkę.

Nasiona słonecznika upraż na rozgrzanej patelni. Mieszaj cały czas, aby się nie przypaliły.

Makaron, borkuł, ser "Feta" oraz suszone pomidory włóż do jednej miski, wymieszaj.

Gotową sałatkę polej oliwą wymieszaną z przyprawami i ziołami oraz posyp uprażonym słonecznikiem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z brokułem i fetą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 93,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z brokułem i fetą

Sałatka z brokułem i fetą to prosty przepis na wartościową przekąskę. Idealnie sprawdzi się jako danie na imprezy okolicznościowe w gronie rodziny i znajomych. Czas jej przygotowania wynosi około 25 minut. Aby ją zrobić nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego. Sałatka z fetą i brokułami składa się z makaronu, brokuła, sera fety, pomidorów suszonych, oliwy z oliwek, słonecznika oraz przypraw.

Dodatek pestek słonecznika do sałatki korzystanie podnosi jej walory smakowe oraz zdrowotne. Nasiona są bowiem dobrym źródłem fitosteroli, które obniżają poziom cholesterolu LDL i zmniejszają ryzyko rozwoju zmian miażdżycowych w naczyniach krwionośnych. W ziarnach słonecznika występuje również drugi ważny składnik zdrowotny - jest nim kwas linolowy. Hamuje on powstawanie raka oraz zmniejsza ryzyko powstawanie przerzutów nowotworowych. Obecność witaminy E neutralizuje wolne rodniki oraz opóźnia proces starzenia się skóry. Jednak nasiona te są bardzo kaloryczne, dlatego osoby na diecie redukcyjnej powinny uważać z ich ilością.

Brokuł natomiast zawiera flawonoidy, które działają przeciwzapalne i zmniejszają ryzyko wystąpienia alergii. Występuje w nim również witamina A, która uważana jest za witaminę młodości, gdyż neutralizuje działanie wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu. Obecność luteiny i zeaksantyny powoduje zmniejszenie ryzyka wystąpienia wad wzroku. Brokuł jest doskonałym źródłem potasu, który rozszerza naczynia krwionośne, krew może swobodniej krążyć po naszym organizmie co w konsekwencji powoduje obniżenie ciśnienia tętniczego krwi. Ma on również niski indeks glikemiczny, dlatego bez obaw mogą stosować go osoby na diecie cukrzycowej.

Podsumowując sałatka z brokułem, makaronem, serem feta, pomidorem oraz ze słonecznikiem to idealne rozwiązanie w diecie osób odchudzających się. Dostarczy ona energii na długi czas oraz wiele cennych składników odżywczych, które korzystanie wpłyną na nasze zdrowie. Świetnie sprawdzi się jako zdrowa przekąska na wielu imprezach a jej smak przypadnie do gustu Twoim gościom.

Alergeny w sałatce z brokułem i fetą

Lista alergenów dla sałatki z brokułem i fetą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron kokardki

Wartości odżywcze sałatki z brokułem i fetą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(150g)
Energia (kcal)
204.50
306.75
Białko (g)
7.76
11.65

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(150g)
Węglowodany (g)
23.46
35.19
Węglowodany przyswajalne (g)
20.66
30.99
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.80
4.20

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(150g)
Tłuszcz (g)
9.59
14.38
Tłuszcze nasycone (g)
4.06
6.09
Tłuszcze nienasycone (g)
5.53
8.29
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.02
6.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.50
2.26
Cholesterol (mg)
14.83
22.25

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(150g)
Witamina A (µg (mcg))
41.82
62.73
Witamina B6 (mg)
0.26
0.39
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
51.00
76.50
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.04
Witamina E (mg)
0.76
1.14
Brak danych dla: suszone pomidory w oleju.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
20.83
31.25
Tiamina (mg)
0.15
0.22
Ryboflawina (mg)
0.26
0.39
Niacyna (mg)
1.51
2.26
Foliany (µg (mcg))
47.46
71.18
Beta karoten (µg (mcg))
169.06
253.58

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(150g)
Sód (mg)
235.90
353.85
Potas (mg)
395.74
593.62
Wapń (mg)
115.57
173.35
Fosfor (mg)
164.94
247.42
Magnez (mg)
44.11
66.17
Żelazo (mg)
1.21
1.81
Cynk (mg)
1.23
1.84
Miedź (mg)
0.20
0.31
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z brokułem i fetą 66
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z brokułem i fetą

Koszt składników
50.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Brokuły
400 g
1 duża sztuka
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Ser Feta
150 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
9.00
Za 150 g
Suszone pomidory w oleju
100 g
6.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
2.22
Za 100 g
Makaron kokardki
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Oliwa z oliwek
20 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Nasiona słonecznika
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Koszt składników
50.00