Sałatka z kiszonych buraków

Opublikowano: 16.04.2021 r., 11:37 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z kiszonych buraków znajduje się w wysokim talerzu. Ozdobiona jest gałązką koperku. W oddali znajdują się kromki pieczywa oraz buraczkowa serwetka.
Sałatka z kiszonych buraków
Surówka z buraków koszonych to doskonałe źródło bakterii pozytywnie wpływających na nasz organizm. Koniecznie wypróbuj jej jako przekąska do pracy lub na spotkania z rodziną.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie 40 min
166 kcal
Kcal w porcji
175 g
Wielkość porcji
74
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 4 porcji
  • Buraki kiszone - 2 małe sztuki (300 g)
  • Cebula - 1 mała sztuka (50 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Ziemniaki późne - 2 średnie sztuki (170 g)
  • Majonez (30 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek, miska

Przepis na sałatkę z kiszonych buraków krok po kroku

Ziemniaki umyj, ugotuj w mundurkach, po ugotowaniu obierz i zostaw do wystygnięcia.

Jajka ugotuj, obierz ze skorupek i pokrój w drobną kostkę.

Ugotowane ziemniaki pokrój w kostkę.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę.

Buraki kiszone również pokrój w kostkę.

Wszystkie warzywa i jajka umieść w jednej misce, dodaj majonez, sól oraz pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z kiszonych buraków
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki z kiszonych buraków

Sałatka z kiszonych buraków z majonezem to doskonały wybór na sałatkę kolacyjną lub dodatek do obiadu. Przepis na sałatkę z kiszonych buraków jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją zrobić. Sałatka z czerwonych buraków z zakwasu to idealny pomysł na przekąskę w diecie laktoowowegetariańskiej. Produkty spożywcze niezbędnie do jej zrobienia to buraki kiszone, cebula, jaja kurze, ziemniaki, majonez oraz przyprawy (sól oraz pieprz). Z zakwasu, który zostanie Tobie po przygotowaniu tej sałatki, możesz przygotować barszcz czerwony.

Surówka z kiszonych buraków dostarczy nam sporych ilości składników mineralnych i witamin. Obecność jajek kurzych dostarczy nam pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. W żółtku znajdują się spore ilości luteiny, która pozytywnie wpływa na nasz narząd wzroku (zmniejsza ryzyko rozwoju chorób tego narządu - głównie zwyrodnienia plamki żółtej). Kiszone buraki czerwone to źródło witaminy A, C, E, K, PP i niektórych witamin z grupy B, wapnia, potasu, magnezu, żelaza, fosforu oraz kwasu mlekowego. Obecność tych składników odżywczych w burakach kiszonych przyczynia się do usuwania z organizmu wolnych rodników, opóźnia procesy powstawania nowotworów oraz procesów miażdżycowych, wzmacnia odporność organizmu oraz ułatwia budowanie prawidłowej mikroflory jelit. Kiszone buraki zawierają szczepy bakterii, które powstają w procesie fermentacji. Bakterie te pomagają w ochronie przez grzybicami oraz wykazują działanie przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne. Dodatkowo te kiszone warzywa wspomagają odchudzanie, obniżają poziom cholesterolu LDL, zwiększają wytrzymałość oraz dostarczają żelaza w dietach wegańskich i wegetariańskich.

Podsumowując sałatka z buraka kiszonego to idealna propozycja na szybką przekąskę. Po pewnych modyfikacjach świetnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Jest doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych, które dostarczane w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływają na nasz organizm.

Alergeny w sałatce z kiszonych buraków

Lista alergenów dla sałatki z kiszonych buraków przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Wartości odżywcze sałatki z kiszonych buraków

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kcal)
95.22
166.64
Białko (g)
3.81
6.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany (g)
8.00
14.00
Węglowodany przyswajalne (g)
6.88
12.04
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.12
1.96

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz (g)
5.40
9.45
Tłuszcze nasycone (g)
1.51
2.64
Tłuszcze nienasycone (g)
3.90
6.82
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.56
2.72
Tłuszcze wielonasycone (g)
2.34
4.09
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.01
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
87.61
153.31

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A (µg (mcg))
38.01
66.52
Witamina B6 (mg)
0.14
0.25
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
0.37
Witamina C (mg)
6.38
11.16
Witamina D (µg (mcg))
0.47
0.82
Witamina E (mg)
0.40
0.69
Retinol (µg (mcg))
37.55
65.72
Tiamina (mg)
0.04
0.06
Ryboflawina (mg)
0.13
0.23
Niacyna (mg)
0.34
0.60
Foliany (µg (mcg))
28.12
49.21
Beta karoten (µg (mcg))
6.43
11.26

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód (mg)
766.01
1340.52
Potas (mg)
210.66
368.65
Wapń (mg)
25.27
44.23
Fosfor (mg)
68.45
119.78
Magnez (mg)
16.53
28.93
Żelazo (mg)
0.93
1.62
Cynk (mg)
0.53
0.93
Miedź (mg)
0.06
0.11
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z kiszonych buraków 74
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z kiszonych buraków

Koszt składników
20.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Buraki kiszone
300 g
2 małe sztuki
6.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 1
5.14
Za 300 g
Cebula
50 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ziemniaki późne
170 g
2 średnie sztuki
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.68
Za 170 g
Majonez
30 g
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 30 g
Koszt składników
20.00