Sałatka z pomidorów

Opublikowano: 17.04.2021 r., 17:31 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z pomidorów i cebuli podana w eleganckiej miseczce z grzankami.
Sałatka z pomidorów
Sałatka z pomidorów to pyszny dodatek do dań głównych. Tej surówki z powodzeniem można użyć do wszystkich tradycyjnych drugich dań i nie tylko. Smakuje naprawdę wybornie.
Przygotowanie 15 min
152 kcal
Kcal w porcji
261 g
Wielkość porcji
41
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 4 porcji
  • Pomidor 5 szt (850 g)
  • Cebula 1,5 szt (150 g)
  • Oliwa z oliwek 3 łyżki (45 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, tymianek, bazylia, mielony czosnek
Sprzęt kuchenny
duża miska, miseczka

Przepis na sałatkę z pomidorów krok po kroku

Pomidory umyj i pokrój w dużą kostkę. Włóż do dużej miski.

Cebulę obierz i pokrój w piórka, dodaj do pomidorów.

Oliwę z oliwek wlej do małej miseczki, dodaj pieprz, sól, czosnek, tymianek i drobno posiekaną bazylie. Wszystko razem dokładnie wymieszaj. Sosem polej sałatkę.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z pomidorów
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 85,8% osób

Więcej informacji na temat sałatki z pomidorów

Sałatka z pomidorów to świetny dodatek do obiadu. Idealnie współgra z daniami mięsnymi i warzywnymi, podkreślając ich smak. To surówka jest bardzo prosta i można wykonać ją w kwadrans, a wygląda i smakuje naprawdę przepysznie. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom tradycyjnej, prostej kuchni, a także dań diety śródziemnomorskiej, która nie bez powodu nazywana jest najzdrowszą kuchnią świata. Wszystko to ze względu na świeże warzywa i dużą ilość oliwy z oliwek, wspierającej układ krwionośny.

Przepis na sałatkę z pomidorów jest niezwykle prosty. Ta sałatka składa się z niewielu składników i nie wymaga obróbki termicznej, dzięki czemu jej wykonanie zajmuje naprawdę niewiele czasu. Idealnie sprawdzi się jako surówka dla zabieganych, czy w awaryjnych sytuacjach, gdyż składniki potrzebne do jej wykonania zwykle znajdują się w domowej spiżarni, a sama surówka jest bardzo szybka w wykonaniu.

To naprawdę pyszna sałatka, która pozwala przenieść odrobinę włoskiej kuchni do każdego domu. Dzięki wspaniałemu połączeniu smakowemu świeżych pomidorów z oliwą i bazylią. Polskiego charakteru nadaje jej dodatek ostrej cebuli, która podkreśla delikatny i słodki smak pomidorów.

To bardzo szybka i prosta sałatka z pomidorów, która najlepiej smakuje latem, ze względu na większą dostępność i lepszą jakość tych warzyw. Najlepiej użyć do niej świeżej bazylii, dzięki czemu ta letnia sałatka nabiera bardziej śródziemnomorskiego charakteru.

Jeżeli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z pomidorów, która będzie pyszna, a przy okazji bardzo łatwa w wykonaniu i naprawdę zdrowa, to ten przepis będzie idealną inspiracją. Dzięki niemu w kilka minut wyczarujesz wspaniałą sałatkę, która świetnie nada się jako pomysł na surówkę do letniego obiadu, czy dodatek do mięsnych dań z grilla.

Jest tak dobra, że nie trzeba nikogo namawiać do jej spróbowania, w ekspresowym tempie znika ze stołu. W dodatku przepięknie się prezentuje na stole ze względu na przepiękne połączenie kolorystyczne. W tej sałatce kontrastuje ze sobą zieleń bazylii, biel cebuli i czerwień pomidorów, co tworzy spójną całość.

Alergeny w sałatce z pomidorów

Lista alergenów dla sałatki z pomidorów przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z pomidorów

Wartości odżywcze sałatki z pomidorów

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(261g)
Energia (kcal)
58.45
152.55
Białko (g)
0.87
2.28

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(261g)
Węglowodany (g)
4.50
11.76
Węglowodany przyswajalne (g)
3.28
8.57
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.22
3.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(261g)
Tłuszcz (g)
4.48
11.70
Tłuszcze nasycone (g)
0.79
2.07
Tłuszcze nienasycone (g)
3.69
9.63
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.17
8.27
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.52
1.36
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(261g)
Witamina A (µg (mcg))
34.16
89.16
Witamina B6 (mg)
0.08
0.21
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
12.21
31.86
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.06
2.77
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.04
0.10
Ryboflawina (mg)
0.02
0.05
Niacyna (mg)
0.51
1.32
Foliany (µg (mcg))
14.93
38.96
Beta karoten (µg (mcg))
365.36
953.59

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(261g)
Sód (mg)
4.73
12.34
Potas (mg)
213.78
557.95
Wapń (mg)
11.48
29.96
Fosfor (mg)
23.68
61.82
Magnez (mg)
10.38
27.10
Żelazo (mg)
0.27
0.71
Cynk (mg)
0.16
0.42
Miedź (mg)
0.05
0.14
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z pomidorów 41
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z pomidorów

Koszt składników
35.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Pomidor
850 g
5 szt
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 6
11.33
Za 850 g
Cebula
150 g
1,5 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Oliwa z oliwek
45 ml
3 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Koszt składników
35.00