Przepis na sałatkę z burakami i rukolą krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, mielony czosnek, ocet balsamiczny
To będzie niezbędne
kuchenka, garnek, miska, miseczka

Buraki ugotuj w dużym garnku do miękkości, przez około 60 minut. Gotowe buraki ostudź i obierz. Pokrój je w kostkę.

Rukolę i szpinak umyj i wrzuć do dużej miski.

Ser feta i pleśniowy pokrój w drobną kostkę, dodaj do pozostałych składników.

Gruszki umyj i pokrój w kostkę, dodaj do sałatki, wszystko razem wymieszaj.

Orzechy drobno posiekaj i posyp sałatkę.

W małej miseczce zmieszaj ze sobą oliwę, ocet balsamiczny, pieprz, sól, czosnek i chili. Tak powstałym sosem polej sałatkę.

Sałatka z burakami i rukolą podana z gruszką i orzechami włoskimi na małym dekoracyjnym talerzu.
sałatka z burakami i rukolą
Koszt przygotowania dania
12.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
435 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
60

Sałatka z burakami i rukolą - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z burakami i rukolą

Sałatka z burakami i rukolą to pyszny pomysł na zdrowy posiłek. Jest niesamowicie łatwa w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie. Pięknie się prezentuje na stole ze względu na mnogość kontrastujących ze sobą barw.

Sałatka wykonywana jest z fetą jednak można ją też podawać z kozim serem. W obu wersjach smakuje wybornie, choć inaczej. To pyszna i bardzo łatwa potrawa, którą można wykonać w dosłownie dwadzieścia minut.

Jest to lekka modyfikacja tradycyjnej sałatki z buraka, gdyż jest ona przygotowana z gruszką. Gruszka świetnie się komponuje z burakiem, gdyż również jest bardzo słodka. Ugotowane buraki są bardzo miękkie, a gruszka miło chrupie.

Sałatka z gotowanych buraków i rukoli, to idealny pomysł na szybki lunch, czy obiad do pracy. Można ją spokojnie wziąć na wynos do pojemnika. Smakuje wspaniale i syci na długi czas ze względu na obecność błonnika, białka pochodzącego z sera i zdrowych tłuszczów z oliwy z oliwek. By wzbogacić cały jej smak warto dołożyć też sera pleśniowego. Świetnie sprawdzi się w tym wypadku świetnie sprawdzi się ser pleśniowy niebieski. Wspaniale współgra on ze słodkimi owocami, w tym wypadku gruszkami. Można również użyć sera camembert. Sery pleśniowe cieszą coraz większą popularnością ze względu na charakterystyczny, głęboki smak. Nadają sałatce większej elegancji.

Do sałatki najlepiej użyć buraków gotowanych, jednak można przygotować ją również z pieczonych buraków. W obu metodach burak będzie miał podobną strukturę, a także miękkość. Można też wybrać buraki już ugotowane dostępne od ręki w każdym większym sklepie. Dzięki takiej formie można sałatkę przygotować dużo sprawniej i zaoszczędzić więcej czasu. Buraki można też ugotować dzień wcześniej i przechowywać je w pojemniku w lodówce.

Sałatkę wykonuje się z czerwonych buraków, które mają odpowiedni smak i są dość duże. Buraki to cenne źródło wielu witamin i składników odżywczych dlatego warto wykorzystać ten przepis jako pretekst do zwiększenia ich udziału w codziennym menu.

Przepis na sałatkę z rukoli i buraczków jest naprawdę bardzo prosty i szybki, w kilka minut można wyczarować to pyszne danie, które wszystkich urzeka smakiem i kolorem.

Wartości odżywcze sałatki z burakami i rukolą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(298g)
Energia (kalorie)
146.22 kcal
435.72 kcal
Białko
3.94 g
11.75 g
Fenyloalanina
0.17 mg
0.52 mg
Brak danych dla: rukola.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z burakami i rukolą

Na 100g
Na porcję
(298g)
Węglowodany
9.45 g
28.15 g
Węglowodany przyswajalne
6.94 g
20.68 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.51 g
7.47 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(298g)
Tłuszcz
11.10 g
33.09 g
Tłuszcze nasycone
3.43 g
10.21 g
Tłuszcze nienasycone
7.68 g
22.88 g
Tłuszcze jednonasycone
4.74 g
14.13 g
Tłuszcze wielonasycone
2.93 g
8.75 g
Cholesterol
8.85 mg
26.37 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z burakami i rukolą

Na 100g
Na porcję
(298g)
Witamina A
66.01 µg (mcg)
196.70 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.32 mg
Witamina B12
0.10 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Witamina C
6.26 mg
18.65 mg
Witamina D
0.05 µg (mcg)
0.14 µg (mcg)
Witamina E
0.78 mg
2.32 mg
Retinol
19.36 µg (mcg)
57.69 µg (mcg)
Tiamina
0.05 mg
0.14 mg
Ryboflawina
0.11 mg
0.32 mg
Niacyna
0.41 mg
1.21 mg
Foliany
69.14 µg (mcg)
206.05 µg (mcg)
Beta karoten
559.22 µg (mcg)
1666.46 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z burakami i rukolą

Na 100g
Na porcję
(298g)
Sód
163.24 mg
486.46 mg
Potas
257.33 mg
766.84 mg
Wapń
89.11 mg
265.55 mg
Fosfor
82.78 mg
246.70 mg
Magnez
29.27 mg
87.23 mg
Żelazo
0.85 mg
2.53 mg
Cynk
0.67 mg
2.01 mg
Miedź
0.15 mg
0.44 mg
Mangan
0.38 mg
1.15 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z burakami i rukolą 60
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z burakami i rukolą

Lista alergenów dla sałatki z burakami i rukolą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser pleśniowy niebieski
    • Ser Feta
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania sałatki z burakami i rukolą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
210 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Rukola
40 g
2 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Szpinak
50 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Ser pleśniowy niebieski
50 g
2 plastry
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 50 g
Ser Feta
20 g
2 plastry
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 20 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Gruszka
195 g
1,5 szt
1.20
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
1.30
Za 195 g
Orzechy włoskie
30 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Koszt składników
61.40
Jak oceniasz przepis na sałatkę z burakami i rukolą
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób