Przepis na sałatkę z burakami i kozim serem krok po kroku

Składniki dla 2 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, chilli, bazylia, ocet balsamiczny
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, papier do pieczenia, patelnia beztłuszczowa

Piekarnik nagrzej do 200 stopni i rozłóż na blaszce papier do pieczenia. Buraki dobrze umyj i poukładaj w piekarniku. Piecz je przez około 60 minut, tak by były miękkie. Ostudź je i obierz. Pokrój je w dużą kostkę.

Rukolę i szpinak umyj i włóż do dużej miski. Dodaj również buraki.

Ser pokrusz na małe kawałki i poukładaj na wierzchu sałatki.

Orzechy upraż na suchej patelni i drobno posiekaj. Dodaj na wierzch sałatki.

W małej miseczce zmieszaj oliwę, sól, pieprz, chili, bazylię i ocet. Gotowym sosem polej sałatkę.

Sałatka z burakami i kozim serem podana na eleganckim talerzu.
sałatka z burakami i kozim serem
Koszt przygotowania dania
18.00 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
512 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
68

Sałatka z burakami i kozim serem - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z burakami i kozim serem

Sałatka z burakami i kozim serem jest świetną opcją dla osób, które kochają zdrowe potrawy w nowoczesnym wydaniu. Ta sałatka oprócz tego, że jest naprawdę smaczna, to robi się ją w ekspresowym tempie. Przypadnie do gustu zwłaszcza fanom słodko - ostrych połączeń. Słodkawy burak świetnie komponuje się z kozim serem. Najlepiej wybierać ten jak najbardziej sypki, by pokruszyć go na sałatce. Całość pięknie się prezentuje i przyciąga wzrok.

Sałatka z buraków rukoli i koziego sera to bardzo zdrowa i pyszna opcja na lunch czy lekką kolację. Smakuje obłędnie dzięki połączeniu ostrego sosu ze słodkimi burakami. Duża ilość warzyw powoduje, że jest to idealny posiłek dla osób dbających o szczupłą sylwetkę, a także dla tych którzy chcą jeść bardziej zdrowe i naturalne posiłki. Burak, który gra w tej sałatce pierwsze skrzypce to skarbnica witamin i składników odżywczych. Wspiera układ krwionośny, a także pracę wątroby. Będzie idealnym wyborem dla osób cierpiących z powodu anemii. Ta sałatka to świetny i naprawdę pyszny sposób, by zwiększyć udział tego bardzo zdrowego warzywa w diecie. W dodatku robi się ją tak prosto, że poradzi z nią sobie nawet początkujący kucharz. Zawsze się udaje i zachwyca wszystkich swoim niepowtarzalnym aromatem.

Sałatka z pieczonych buraków i koziego sera świetnie nadaje się też na wszelkiego rodzaju przyjęcia i spotkania w gronie rodziny. Jest tak pyszna, że znika z talerzy w ekspresowym tempie dlatego najlepiej zrobić od razu większą ilość.

Sałatka świetnie smakuje ze szpinakiem, który dzięki delikatnemu smakowi nie obciąża nadmiernie całej kompozycji smakowej, a raczej podkreśla wszystkie inne smaki. W dodatku świeży szpinak jest bardzo zdrowy i niskokaloryczny. Zawiera bardzo dużo witaminy K, która wpływa pozytywnie na układ krwionośny, a także kwasu foliowego, którego duży udział w diecie jest zalecany każdej kobiecie w wieku rozrodczym. Szpinak ma również sporo błonnika i świetnie zwiększa sytość całej potrawy. Ze szpinakiem wyjątkowo dobrze łączą się gotowane lub pieczone buraczki z kozim serem i orzechami. To połączenie jest tak dobre, że nie sposób przejść obok tej sałatki obojętnie.

Wartości odżywcze sałatki z burakami i kozim serem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(230g)
Energia (kalorie)
222.87 kcal
512.60 kcal
Białko
8.89 g
20.45 g
Fenyloalanina
0.35 mg
0.80 mg
Brak danych dla: rukola.
czytaj dalej

Węglowodany w sałatce z burakami i kozim serem

Na 100g
Na porcję
(230g)
Węglowodany
6.44 g
14.82 g
Węglowodany przyswajalne
4.35 g
10.00 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.09 g
4.82 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(230g)
Tłuszcz
18.69 g
42.99 g
Tłuszcze nasycone
7.54 g
17.34 g
Tłuszcze nienasycone
11.15 g
25.64 g
Tłuszcze jednonasycone
7.13 g
16.39 g
Tłuszcze wielonasycone
4.02 g
9.25 g
Cholesterol
22.83 mg
52.50 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z burakami i kozim serem

Na 100g
Na porcję
(230g)
Witamina A
167.96 µg (mcg)
386.30 µg (mcg)
Witamina B6
0.11 mg
0.26 mg
Witamina B12
0.03 µg (mcg)
0.06 µg (mcg)
Witamina C
6.68 mg
15.37 mg
Witamina D
0.15 µg (mcg)
0.35 µg (mcg)
Witamina E
1.11 mg
2.55 mg
Retinol
103.91 µg (mcg)
239.00 µg (mcg)
Tiamina
0.08 mg
0.18 mg
Ryboflawina
0.32 mg
0.72 mg
Niacyna
0.85 mg
1.96 mg
Foliany
86.54 µg (mcg)
199.05 µg (mcg)
Beta karoten
765.48 µg (mcg)
1760.60 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z burakami i kozim serem

Na 100g
Na porcję
(230g)
Sód
138.76 mg
319.15 mg
Potas
280.37 mg
644.85 mg
Wapń
233.00 mg
535.90 mg
Fosfor
209.15 mg
481.05 mg
Magnez
45.22 mg
104.00 mg
Żelazo
1.42 mg
3.27 mg
Cynk
0.81 mg
1.85 mg
Miedź
0.30 mg
0.69 mg
Mangan
0.55 mg
1.27 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z burakami i kozim serem 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z burakami i kozim serem

Lista alergenów dla sałatki z burakami i kozim serem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • ser kozi twardy

Cena przygotowania sałatki z burakami i kozim serem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Burak
210 g
2 szt
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Rukola
40 g
2 garści
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 40 g
Szpinak
50 g
2 garści
5.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 50 g
Orzechy włoskie
30 g
1 garść
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 30 g
Oliwa z oliwek
30 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Ser kozi twardy
100 g
10.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 100 g
Koszt składników
53.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z burakami i kozim serem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób