Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret

Opublikowano: 08.05.2021 r., 18:57 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret
Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret
Ekspresowa sałatka pełna wspaniałych odżywczych substancji to świetny pomysł na posiłek na diecie SIRT. Dodatek chrupiącego słonecznika nadaje wspaniały smak.
Przygotowanie 5 min
262 kcal
Kcal w porcji
220 g
Wielkość porcji
20
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Rukola (200 g)
  • Łosoś wędzony (200 g)
  • Oliwa z oliwek (30 ml)
  • Kapary (30 g)
  • Słonecznik nasiona łuskane (30 g)
  • Cebula czerwona (100 g)
  • Pomidory koktajlowe (200 g)
  • Ser Feta (100 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
pieprz, kurkuma, natka pietruszki świeża, bazylia, sok z limonki

Przepis na sałatkę z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret krok po kroku

Pomidorki przekrój na pół. Cebulę obierz i pokrój w ćwierć plastry. Ser feta pokrój w kostkę.

W misce umieść rukolę, warzywa, ser, kapary oraz łososia poszarpanego na mniejsze kawałki.

Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z wyciśniętej połowy limonki. Dodaj pieprz, kurkumę, świeżo posiekaną bazylię i natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie i polej sałatkę sosem.

Gotową sałatkę wyłóż do miseczki i posyp słonecznikiem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,7% osób

Więcej informacji na temat sałatki z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret

Ekspresowa sałatka pełna wspaniałych odżywczych substancji to świetny pomysł na posiłek na diecie SIRT. Dodatek chrupiącego słonecznika doskonale wzbogaca pyszny smak sałatki.

Wykonanie sałatki zajmie maksymalnie 5 minut. Sałatka nie wymaga obróbki cieplnej, więc jest świetną propozycją na bardzo szybkie danie.

Sałatka złożona jest z rukoli, łososia, sera feta, pomidorków, kaparów oraz czerwonej cebuli. Wszystko wieńczy sos z dodatkiem ziół oraz słonecznik. Sos oparty o bazylię i świeżą natkę pietruszki jest bogaty w związki sirtuinowe. Nie ma potrzeby dodania soli. Ser feta oraz łosoś wędzony są wystarczająco słone. Połączenie kurkumy i pieprzu daje spotęgowane działanie związków przeciwzapalnych. Składniki sałatki są bogate w specjalne substancje wpływające na poprawienie wyglądu naszej cery, włosów czy paznokci. Spożywając taki posiłek zapewniasz sobie ogromną dawkę najlepszych dla zdrowia składników odżywczych i witamin.

Sama sałatka jest posiłkiem bogatym w bardzo korzystne dla zdrowia tłuszcze pochodzące ze słonecznika, łososia oraz oliwy z oliwek tłoczonej na zimno. To bardzo ważne, by oliwa była dobrej jakości. Zawiera wtedy największą ilość jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. Łosoś, poza tym, że jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 zawiera także białko. Jednocześnie tak skomponowana sałatka zapewnia przyswajanie ważnych witamin rozpuszczalnych w tłuszczach (A, D, E, K). Ponadto taki posiłek jest potrawą niskowęglowodanową. Bardzo dobry przykład dla diety, która powinna dostarczyć niewielką ilość węglowodanów. Sałatka ta jest doskonałym posiłkiem bezglutenowym. Świetna dla osób chorujących na celiakię lub problemy z tolerancją glutenu.

Jeśli jest potrzeba możne wzbogacić potrawę o dodatek węglowodanów. By dostarczyć dobrej jakości źródło węglowodanów sałatkę podawać można ze świeżym pieczywem z pełnego ziarna. Pieczywo może być podane z masłem ziołowym. Można je także przypiec. Dobrze sprawdzą się także takie produkty węglowodanowe jak pełnoziarniste i gruboziarniste kasze.

Alergeny w sałatce z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret

Lista alergenów dla sałatki z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Łosoś wędzony
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Feta

Wartości odżywcze sałatki z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret

na 100g gotowej potrawy

Ta sałatka jest odpowiednią propozycją na posiłek dla każdego. Zawiera każdy ważny makroskładnik, który trzeba dostarczać z pożywieniem.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(220g)
Energia (kcal)
119.36
262.59
Białko (g)
7.34
16.15

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(220g)
Węglowodany (g)
3.73
8.20
Węglowodany przyswajalne (g)
2.54
5.60
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.18
2.61

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(220g)
Tłuszcz (g)
8.72
19.17
Tłuszcze nasycone (g)
3.11
6.85
Tłuszcze nienasycone (g)
5.60
12.32
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.08
8.97
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.52
3.35
Cholesterol (mg)
15.17
33.37

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(220g)
Witamina A (µg (mcg))
56.40
124.09
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.42
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.73
1.61
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
7.10
15.62
Witamina D (µg (mcg))
3.86
8.50
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.63
1.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
19.89
43.75
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.09
0.20
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.68
3.69
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
37.64
82.81
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
425.04
935.10
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(220g)
Sód (mg)
365.81
804.78
Potas (mg)
205.60
452.31
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Wapń (mg)
101.65
223.63
Fosfor (mg)
114.38
251.64
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Magnez (mg)
31.28
68.82
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.90
1.99
Cynk (mg)
0.72
1.58
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.16
0.35
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Mangan (mg)
0.17
0.38
Brak danych dla: cebula czerwona.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret 20
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z rukolą, wędzonym łososiem, serem feta i czerwoną cebulą z sosem vinegret

Koszt składników
84.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
200 g
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 3
12.50
Za 200 g
Łosoś wędzony
200 g
12.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
24.00
Za 200 g
Oliwa z oliwek
30 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.20
Za 30 ml
Kapary
30 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.35
Za 30 g
Słonecznik nasiona łuskane
30 g
3.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 30 g
Cebula czerwona
100 g
1.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 100 g
Pomidory koktajlowe
200 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 200 g
Ser Feta
100 g
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
6.00
Za 100 g
Koszt składników
84.50