Sałatka z mozzarellą i pomidorami

Opublikowano: 20.04.2021 r., 14:02 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z mozzarellą i pomidorami podana na białym talerzu na białym, drewnianym stole, w tle w białym naczyniu sos z octem balsamicznym i pomidor koktajlowy
Sałatka z mozzarellą i pomidorami
Najlepszy przepis na sałatkę z mozzarellą i pomidorami. Fit sałatka z rukolą będzie wspaniałym dodatkiem do grilla, do obiadu lub może stanowić samodzielne danie.
Przygotowanie 20 min
321 kcal
Kcal w porcji
183 g
Wielkość porcji
28
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 1 porcji
  • Rukola Garść (30 g)
  • Ser Mozzarella Około 1/4 kulki (30 g)
  • Pomidory koktajlowe Garść (100 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (24 ml)
  • Ocet balsamiczny 1 łyżeczka (5 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
rózga, miska

Przepis na sałatkę z mozzarellą i pomidorami krok po kroku

Rukolę przełóż na talerz lub do miseczki.

Pomidory umyj i osusz. Pokrój w połówki i przełóż do naczynia z rukolą.

Odlej zalewę z mozzarelli, oddziel 1/4 i rozdrobnij palcami wprost na rukolę. Jeśli używasz mini mozzarelli, odsącz 1/4 kuleczek i połóż na rukolę.

Oliwę z oliwek wymieszaj rózgą z octem balsamicznym, solą oraz pieprzem.

Sałatkę polewaj sosem tuż przed podaniem.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z mozzarellą i pomidorami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat sałatki z mozzarellą i pomidorami

Sałatka z mozzarellą i pomidorami to idealny dodatek do śniadania, obiadu, kolacji czy dań grillowych. Przepis na sałatkę z mozzarellą i pomidorami jest łatwy i szybki w przygotowaniu. Sałatkę wykonasz z łatwo dostępnych składników. Do zrobienia dania będzie potrzebna rukola, pomidory lub pomidory koktajlowe i mozzarella. Aby zaoszczędzić czas, sałatkę możesz wykonać z mini mozzarellą. Sos jest równie szybki i prosty w przygotowaniu jak sałatka. Wystarczy, że zmieszasz oliwę z oliwek, ocet balsamiczny, sól i pieprz. Jeśli nie lubisz rukoli, dobrym zamiennikiem będzie sałata, możesz również wykorzystać miks sałat z rukolą lub pomieszać sałatę i rukolę. W tym daniu nie powinien zostać użyty ogórek ponieważ jest to sałatka włoska z mozzarellą i pomidorami. Ogórek jest nieodłączną częścią sałatki greckiej, we Włoszech nie jest on tak popularny.

Sałatka dzięki użyciu świeżych warzyw jest bardzo zdrowa i komponuje się z dietą fit. Spożywając 100 gramów rukoli, która jest podstawą dania, dostarczysz 100% dziennego zapotrzebowania na witaminę K, pokrywa 50% zapotrzebowania na witaminę A oraz po 25% na witaminę C oraz foliany. Zawiera witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo, potas i mangan. Jest produktem niskokalorycznym ale przy tym bogatym w błonnik, dzięki temu polecana jest w trakcie procesu odchudzania. Wysoka zawartość witaminy K wspiera układ kostny a w połączeniu z witaminą C uszczelnia ściany naczyń krwionośnych. Wykazuje działanie bakteriobójcze i detoksykujące, wzmacnia odporność, poprawia kondycję włosów i skóry. Ser mozzarella, ta niepozorna, biała kuleczka jest źródłem wielu składników pokarmowych. Mimo iż zawiera sporo tłuszczu, w jego skład wchodzi kwas linolowy, inaczej nazywany CLA. Należy on do grupy kwasów tłuszczowych omega-6. Jego główną cechą jest nasilanie procesu lipolizy, czyli spalania tkanki tłuszczowej, wykazuje działanie antybakteryjne i pomaga budować tkankę mięśniową. Mozzarella zawiera bardzo dużo wapnia oraz dostarcza sporo cynku, magnezu, selenu, fosforu i potasu. Spożywanie tego sera dostarcza do organizmu witaminy z grupy B, witaminę A, witaminę D oraz witaminę E. . Pomidory są bogatym źródłem witaminy C oraz potasu, dostarczają również witaminę A, E i K, witaminy z grupy B, wapń, żelazo oraz magnez. Pomidory przede wszystkim są źródłem likopeny i beta-karotenu. Owoce te posiadają właściwości przeciwmiażdżycowe, antynowotworowe, moczopędne, wspomagają trawienie, wpływają pozytywnie na odporność, poprawiają pracę układu nerwowego, wzmacniają włosy, skórę i paznokcie oraz neutralizują szkodliwe działanie promieni ultrafioletowych.

Sałatka z mozzarellą i pomidorami to doskonałe źródło wielu cennych składników odżywczych. Przy okazji jest lekka, dietetyczna i możesz ją podać do wielu dań.

Alergeny w sałatce z mozzarellą i pomidorami

Lista alergenów dla sałatki z mozzarellą i pomidorami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser Mozzarella

Wartości odżywcze sałatki z mozzarellą i pomidorami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(183g)
Energia (kcal)
175.53
321.23
Białko (g)
4.41
8.07

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(183g)
Węglowodany (g)
3.47
6.35
Węglowodany przyswajalne (g)
2.58
4.72
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.89
1.63
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Sacharoza (cukier) (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: rukola.
czytaj dalej
Glukoza (g)
0.86
1.58
Brak danych dla: rukola.
czytaj dalej
Fruktoza (g)
0.92
1.68
Brak danych dla: rukola.
czytaj dalej
Laktoza (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: rukola.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(183g)
Tłuszcz (g)
16.42
30.05
Tłuszcze nasycone (g)
4.54
8.30
Tłuszcze nienasycone (g)
11.89
21.75
Tłuszcze jednonasycone (g)
10.34
18.92
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.55
2.83
Cholesterol (mg)
12.54
22.95

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(183g)
Witamina A (µg (mcg))
69.52
127.23
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.36
0.66
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
9.63
17.62
Witamina D (µg (mcg))
0.06
0.12
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
1.93
3.53
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
27.62
50.54
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.03
0.06
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.07
0.13
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.38
0.69
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
24.44
44.73
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
472.65
864.94
Brak danych dla: ocet balsamiczny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(183g)
Sód (mg)
84.94
155.43
Potas (mg)
199.12
364.39
Wapń (mg)
111.69
204.39
Fosfor (mg)
77.65
142.09
Magnez (mg)
16.77
30.69
Żelazo (mg)
0.53
0.98
Cynk (mg)
0.63
1.15
Miedź (mg)
0.05
0.09
Mangan (mg)
0.12
0.21
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z mozzarellą i pomidorami 28
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z mozzarellą i pomidorami

Koszt składników
41.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Rukola
30 g
Garść
5.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.88
Za 30 g
Ser Mozzarella
30 g
Około 1/4 kulki
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
1.08
Za 30 g
Pomidory koktajlowe
100 g
Garść
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 100 g
Oliwa z oliwek
24 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.96
Za 24 ml
Ocet balsamiczny
5 ml
1 łyżeczka
7.00
Za 250,0 ml
Liczba opakowań 1
0.14
Za 5 ml
Koszt składników
41.50