Przepis na sałatę ze śmietaną krok po kroku
- Sałata 210 g 1 główka
- Śmietana 12% 38 g 2 łyżki
- Cukier 3 g 1 szczypta
- Sok z cytryny 12 ml 1 łyżka
Sałatę umyj w zimnej wodzie i pozostaw do wysuszenia. Możesz w tym celu użyć specjalnej wirówki do sałaty.
Sałatę poszarp palcami w mniejsze kawałki i przełóż do miski.
Dwie łyżki gęstej śmietany lub jogurtu wymieszaj z cukrem, sokiem z cytryny, szczyptą soli i pieprzu.
Śmietanę z przyprawami przełóż na sałatę.
Wymieszaj przed podaniem.
Często zadawane pytania
-
Sałatka gyros
-
Sałatka z winogronem i kurczakiem
-
Sałatka cezar
-
Sałatka z rukoli
-
Mizeria
-
Sałatka big mac
-
Sałatka z rzodkiewki
-
Sałatki z brokułami i kurczakiem
-
Sałatka z ogórków kiszonych
-
Sałatka ziemniaczana do grilla
-
Sałatka z truskawkami
-
Sałatka z kiszonych ogórków
-
Sałatka z makaronem ryżowym i szynką
-
Sałatka z grillowanym kurczakiem
-
Sałatka kebab gyros
-
Sałata z zielonych pomidorów na zimę
-
Sałatka z tortellini i szynką
-
Sałatka hawajska
-
Sałatki na grilla

(liczba kalorii)
Sałata ze śmietaną - cechy przepisu
Więcej o sałacie ze śmietaną
Sałata ze śmietaną jest jedną z najpopularniejszych surówek do obiadu. Jest ona niezwykle łatwa i prosta w przygotowaniu a przy tym szybka i wykonana jedynie z paru podstawowych składników.
Sałata ze śmietaną może być podana zarówno do dań mięsnych jak i wegetariańskich. Jest chyba najpopularniejszym dodatkiem do kotletów mielonych. Jednak pasuje również do kotletów schabowych, kotletów z kurczaka, pulpetów w sosie śmietanowym czy pomidorowym, grillowanej piersi z kurczaka, pieczonych udek czy podudzi, szaszłyków i wielu, wielu więcej. Jeśli chodzi o dania wegetariańskie, sałatę ze śmietaną możesz podać do boczniaków panierowanych, kotletów z pieczarek, kotletów z kaszy jaglanej czy kaszy gryczanej, kotletów z jajek, kotletów z cukinii czy kotletów z marchewki. Dzięki temu, że surówka jest bardzo uniwersalna oraz szybka i łatwa w przygotowaniu możesz przygotować ją do obiadu, w którym znajdą się dania zarówno mięsne jak i wegetariańskie. Dodatkowo sałata jest bardzo zdrowym warzywem, które warto regularnie spożywać. Sałata to warzywo bogate w błonnik, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu oraz węglowodanów prosty z pożywienia. Dodatkowo jest bogata w kwas foliowy, który niezbędny jest w leczeniu anemii, chorób układu krążenia czy depresji. Jest źródłem witamin z grupy B, witaminy C oraz witaminy E, a także żelaza potasu i magnezu. Jak przyprawić sałatę ze śmietaną aby była smaczna? Wystarczy jedynie sok z cytryny, sól, pieprz i szczypta cukru. Proste przepisy są najsmaczniejsze, nie trzeba kombinować aby dobrze przyprawić i stworzyć smaczne danie. Przepis na sałatę ze śmietaną jest prosty i szybki w przygotowaniu. A jak zrobić śmietanę do sałaty oraz jak przygotować sałatę dowiesz się z dokładnego przepisu gdzie każdy krok przygotowania jest wytłumaczony.
Sałata masłowa ze śmietaną jest pysznym dodatkiem do obiadu. Pasuje do wielu dań dzięki czemu wykorzystasz ją do każdego obiadu jakiego tylko będziesz chcieć.
Wartości odżywcze sałaty ze śmietaną
Energia i białka
Węglowodany w sałacie ze śmietaną
(130g)
Tłuszcze
(130g)
Witaminy w przepisie na sałatę ze śmietaną
(130g)
Składniki mineralne w przepisie na sałatę ze śmietaną
(130g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w sałacie ze śmietaną
Lista alergenów dla sałaty ze śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%