Sałatka z rzodkiewki

Opublikowano: 15.08.2022 r., 7:14 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Sałatka z rzodkiewki podana z ogórkiem w miseczce.
Sałatka z rzodkiewki
Sałatka z rzodkiewki to wspaniała opcja na dodatek do dania głównego. Ma wspaniały, nieco ostrawy aromat, który sprawdzi się zarówno w daniach mięsnych, jak i jarskich.
Przygotowanie 15 min
153 kcal
Kcal w porcji
110 g
Wielkość porcji
35
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 3 porcji
  • Szczypiorek (20 g)
  • Rzodkiewka (115 g)
  • Ogórek (80 g)
  • Oliwa z oliwek (45 ml)
  • Natka pietruszki (20 g)
  • Cebula (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
duża miska

Przepis na sałatkę z rzodkiewki krok po kroku

Rzodkiewki i ogórka umyj bardzo dokładnie. Pokrój je w plasterki do dużej miski.

Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Dodaj do miski z warzywami.

Do miseczki wlej oliwę, dodaj drobno posiekaną pietruszkę i szczypiorek, dokładnie razem wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.

Gotowym sosem polej surówkę i dokładnie ją wymieszaj.

Jak oceniasz przepis na sałatkę z rzodkiewki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,3% osób

Więcej informacji na temat sałatki z rzodkiewki

Sałatka z rzodkiewki to wspaniała opcja na dodatek do dania głównego. Ma wspaniały, nieco ostrawy aromat, który sprawdzi się zarówno w daniach mięsnych, jak i jarskich.

Przepis na sałatkę z rzodkiewki to doskonały pomysł na dodatek, który odmieni każde danie. Ta wiosenna sałatka jest lekka i orzeźwiająca. Podaje się ją ze szczypiorkiem, który doskonale łączy się z rzodkiewką. Wszystkie składniki na pewno znajdziesz w każdym sklepie. Świetnie pasuje do każdego dania głównego, a ze względu na swój charakterystyczny ostry smak sprawia, że całość smakuje naprawdę wybornie i zyskuje bardzo wyrazistego charakteru. Najlepsze jest w niej to, że można ją wykonać w zaledwie kilka chwil i świetnie poradzi sobie z nią nawet początkujący kucharz. To sałatka z rzodkiewki czerwonej, którą spokojnie można zdobyć w sklepie przez cały rok. To jedno z tych warzyw, które ma wielu fanów ze względu na specyficzny, gorzko ostry smak. To właśnie on gwarantuje naprawdę wspaniały smak gotowej surówki. Dlatego wystarczą tylko świeże zioła i odrobina oliwy, które wspaniale dopełniają kompozycję warzyw i nie przytłaczają go.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić sałatkę z rzodkiewki, by była smaczna, szybka i łatwa, to ten prosty przepis będzie wspaniałym wyborem. To najlepsza opcja na co dzień. W kilka chwil można ją przygotować w sposób bardzo nieskomplikowany. Wystarczy kilka łatwo dostępnych składników, by zrobić tą naprawdę pyszną surówkę w swoim domu. Poradzą z nią sobie nawet osoby początkujące, gdyż wystarczy tylko pokroić składniki i stworzyć prosty sos, by całe danie było gotowe. I choć może jest to bardzo prosta surówka, to rzodkiewki same w sobie są ostre i aromatyczne, dlatego nie potrzebują zbyt wielu ozdobników. Tę surówkę można też wykonać z tartej rzodkiewki. To sprawi, że zyska ona dodatkowo ciekawej formy. Dla wszystkich, którzy uwielbiają smak tego warzywa, lepszą opcją będzie pokrojenie rzodkiewki w plastry, by smak był jak najbardziej wyczuwalny. Sałatka przyciąga wzrok kontrastującymi barwami i smakuje wspaniale, zwłaszcza podana ze świeżymi ziołami, prosto z ogrodu.

Alergeny w sałatce z rzodkiewki

Lista alergenów dla sałatki z rzodkiewki przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Nie posiadamy informacji na temat właściwości alergizujących składników użytych w tym przepisie na sałatkę z rzodkiewki

Wartości odżywcze sałatki z rzodkiewki

na 100g gotowej potrawy

To zdrowa opcja, która dostarcza sporo błonnika i witamin.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(110g)
Energia (kcal)
139.82
153.80
Białko (g)
0.94
1.03

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(110g)
Węglowodany (g)
4.13
4.54
Węglowodany przyswajalne (g)
2.84
3.12
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.29
1.42

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(110g)
Tłuszcz (g)
13.81
15.19
Tłuszcze nasycone (g)
2.33
2.57
Tłuszcze nienasycone (g)
11.47
12.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
9.99
10.99
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.48
1.63
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: oliwa z oliwek.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(110g)
Witamina A (µg (mcg))
39.94
43.93
Witamina B6 (mg)
0.07
0.07
Witamina B12 (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina C (mg)
18.54
20.39
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00
Witamina E (mg)
1.97
2.17
Retinol (µg (mcg))
0.00
0.00
Tiamina (mg)
0.03
0.03
Ryboflawina (mg)
0.04
0.04
Niacyna (mg)
0.25
0.27
Foliany (µg (mcg))
28.86
31.75
Beta karoten (µg (mcg))
479.36
527.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(110g)
Sód (mg)
18.53
20.38
Potas (mg)
190.61
209.67
Wapń (mg)
30.15
33.17
Fosfor (mg)
24.21
26.63
Magnez (mg)
13.73
15.10
Żelazo (mg)
0.77
0.84
Cynk (mg)
0.27
0.30
Miedź (mg)
0.05
0.06
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z rzodkiewki 35
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania sałatki z rzodkiewki

Koszt składników
33.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szczypiorek
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Rzodkiewka
115 g
3.00
Za 120,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 115 g
Ogórek
80 g
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
0.80
Za 80 g
Oliwa z oliwek
45 ml
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
1.80
Za 45 ml
Natka pietruszki
20 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 g
Cebula
50 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 50 g
Koszt składników
33.00