Przepis na sałatkę z makaronem ryżowym i szynką krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
To będzie niezbędne
garnek

Makaron ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem oleju (czas gotowania według zaleceń producenta).

Ogórek opłucz, obierz i pozbądź się gniazda nasiennego. Następnie pokrój go w kostkę.

Szynkę i ser pokrój w kostkę lub słupki.

Jogurt zmieszaj z majonezem, koperkiem, solą i pieprzem. Następnie dodaj go do sałatki i dobrze połącz wszystkie składniki.

Sałatka z makaronem ryżowym i szynką, serem żółtymi, ogórkiem zielonym i koperkiem znajduje się na czerwono-białym talerzu.
Sałatka z makaronem ryżowym i szynką
Koszt przygotowania dania
17.17 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
436 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
16

Sałatka z makaronem ryżowym i szynką - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
Dieta:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o sałatce z makaronem ryżowym i szynką

Sałatka z makaronu ryżowego jest jeszcze mało popularna. Zazwyczaj na stołach króluje sałatka jarzynowa, ale ten domowy przepis jest warty zapamiętania. Jest nie tylko szybki, ale wychodzi z niego bardzo smaczna sałatka z serem, którą na pewno zachwycisz swoich gości. Ze składników podanych w tym przepisie powinny wyjść 4 porcje, więc jeśli zaprosiłeś więcej osób, warto to mieć na uwadze.

Pod określeniem „makaron ryżowy” można znaleźć dwa produkty. Pierwszym z nich jest makaron w kształcie ryżu, który to właśnie został użyty w tym przepisie, a pod drugim z nich kryje się specjalny makaron chiński. Różnią się nie tylko sposobem przygotowania, ale też wyglądem i smakiem. Trzeba zdecydować się na jeden, ale sałatę możesz raz przygotować z jednym, a raz z drugim, aby porównać, który bardziej ci odpowiada.

Śmiało możesz modyfikować ten przepis. Jest to dość powszechny zabieg w sałatkach, ponieważ nie zawsze wszystkie składniki nam smakują lub po prostu nie udało nam się ich dostać w sklepie. W tej sałatce sprawdzi się nie tylko zielony ogórek, ser żółty i szynka gotowana, ale też papryka i czerwona cebulka. Równie dobrze będzie się tutaj komponować kukurydza. Jeśli nie lubisz lub z jakichś względów nie chcesz dodawać koperku, zawsze możesz zamienić go na szczypiorek.

Zamiast sosu majonezowo-jogurtowego, możesz zrobić mieszankę majonezu z musztardą. Do tej sałatki będzie też pasować sama musztarda, jak i nada się sos jogurtowo-czosnkowy. W przypadku tego drugiego sosu warto przygotować go nawet dzień wcześniej, ponieważ dzięki temu smaki będą miały więcej czasu na to, aby się ze sobą przegryźć.

Sałatka z makaronem ryżowym i szynką sprawdzi się w czasie spotkania ze znajomymi oraz rodziną, ale możesz też zjeść ją w pracy. Możesz ją zrobić wcześniej, ponieważ podaje się ją na zimno. W zależności od tego, jaki efekt smakowy i wizualny chcesz uzyskać, możesz ją zrobić z makaronem chińskim lub z makaronem w kształcie ryżu. Jest bardzo prosta do przygotowania, a przy tym bardzo smaczna.

Wartości odżywcze sałatki z makaronem ryżowym i szynką

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(175g)
Energia (kalorie)
249.31 kcal
436.30 kcal
Białko
12.63 g
22.11 g

Węglowodany w sałatce z makaronem ryżowym i szynką

Na 100g
Na porcję
(175g)
Węglowodany
23.08 g
40.39 g
Węglowodany przyswajalne
22.03 g
38.55 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.05 g
1.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(175g)
Tłuszcz
11.52 g
20.16 g
Tłuszcze nasycone
4.62 g
8.08 g
Tłuszcze nienasycone
6.90 g
12.08 g
Tłuszcze jednonasycone
3.23 g
5.66 g
Tłuszcze wielonasycone
3.67 g
6.42 g
Cholesterol
31.83 mg
55.70 mg

Witaminy w przepisie na sałatkę z makaronem ryżowym i szynką

Na 100g
Na porcję
(175g)
Witamina A
31.41 µg (mcg)
54.97 µg (mcg)
Witamina B6
0.14 mg
0.24 mg
Witamina B12
0.41 µg (mcg)
0.72 µg (mcg)
Witamina C
1.87 mg
3.27 mg
Witamina D
0.33 µg (mcg)
0.57 µg (mcg)
Witamina E
0.37 mg
0.64 mg
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej
Retinol
24.61 µg (mcg)
43.08 µg (mcg)
Tiamina
0.20 mg
0.35 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.27 mg
Niacyna
1.77 mg
3.11 mg
Foliany
13.47 µg (mcg)
23.57 µg (mcg)
Beta karoten
13.86 µg (mcg)
24.25 µg (mcg)
Brak danych dla: koperek.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na sałatkę z makaronem ryżowym i szynką

Na 100g
Na porcję
(175g)
Sód
377.41 mg
660.47 mg
Potas
221.76 mg
388.07 mg
Wapń
126.06 mg
220.60 mg
Fosfor
205.34 mg
359.35 mg
Magnez
28.51 mg
49.90 mg
Żelazo
0.87 mg
1.53 mg
Cynk
1.63 mg
2.85 mg
Miedź
0.13 mg
0.23 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny sałatki z makaronem ryżowym i szynką 16
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w sałatce z makaronem ryżowym i szynką

Lista alergenów dla sałatki z makaronem ryżowym i szynką przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Jogurt naturalny
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron w kształcie ryżu

Cena przygotowania sałatki z makaronem ryżowym i szynką

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Szynka wieprzowa
150 g
6.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 150 g
Ser gouda
100 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Ogórek
150 g
1 ogórek bez nasion i obrany
3.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 150 g
Jogurt naturalny
40 ml
2 łyżki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 40 ml
Majonez
50 g
2 łyżki
4.00
Za 270,0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Koperek
10 g
2 łyżeczki
2.00
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
0.33
Za 10 g
Makaron w kształcie ryżu
200 g
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 200 g
Koszt składników
33.00
Jak oceniasz przepis na sałatkę z makaronem ryżowym i szynką
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób