Sałatki na grilla

sałatki na grilla

Sałatki są niezbędnym dodatkiem do dań grillowych. Nie dość, że są bardzo smaczne i proste do przygotowania, to w dodatku dostarczają do organizmu wiele cennych składników odżywczych. Najlepiej przygotowywać je z dużej ilości warzyw w towarzystwie aromatycznego sosu i ziół. Aby sałatka miała jeszcze więcej wartości odżywczych, warto dodać do niej bakalie lub ser typu feta. Grillowe sałatki świetnie smakują również z dodatkiem świeżych owoców.

Sałatki na grilla - polecane przepisy

Sałatki na grilla - pozostałe przepisy

Sałatki na grilla – przepisy na pyszne i lekkie sałatki do dań z grilla

Sałatki na grilla są jednym z najlepszych i najzdrowszych dodatków do mięsa. Wyróżniają się pysznym smakiem, lekkością i świeżością – zwłaszcza te przygotowane na bazie warzyw. Sałatki świetnie smakują zarówno z grillowaną kiełbasą i karkówką, jak i tofu lub halloumi z grilla. Która prosta, lekka i szybka sałatka powinna wzbogacić każdy grill? Jaki jest najlepszy przepis na lato do dań mięsnych? Z jakim domowym sosem powinno się podawać sałatki? Sprawdź, która letnia sałatka jest naprawdę pyszna i prosta do przygotowania!

Prosta, lekka i szybka sałatka na lato – urozmaicisz nią każdy grill!

Dlaczego warto dodawać sałatę do dań grillowych?

Niezależnie od tego, jaki typ sałaty preferujesz, warto dodawać ją do wszystkich potraw z grilla. Sałata zawiera bowiem dużo błonnika, magnezu, potasu, wapnia, żelaza i innych cennych dla organizmu witamin. Sałacie w dodatku przypisuje się również właściwości uspokajające, co akurat jest dobrą informacją dla zestresowanych osób – również tych mających problemy ze snem. Jedzenie sałaty wspomaga poprawne funkcjonowanie układu pokarmowego i poprawia trawienie. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza że grillowe dania (głównie mięsne) zwykle są ciężkostrawne. Co ciekawe, sałata w aż 90% składa się z wody, więc jest niskokaloryczna. Lekkie sałatki na grilla zwykle bazują na sałacie. Nie jest też trudno przygotować sałatę jako dodatek do grillowanego mięsa czy tofu.

Sałatka na grilla może być podana na stół w formie poszarpanej sałaty, którą doprawić można dowolnymi przyprawami i olejem lub oliwą z oliwek. Do sałaty dodać można m.in. ogórka, cebulę, kukurydzę i słony ser. Lekka sałatka nie wymaga długiego przygotowania, a jest naprawdę smaczna i idealnie komponuje się z daniami grillowymi. Doskonale pasuje do potraw spożywanych na świeżym powietrzu. Można podawać sałatkę z sosem domowej roboty – takim bez barwników i sztucznych dodatków.

Jakie składniki pasują do sałatki na grilla?

Pole manewru jest naprawdę ogromne. Warto zadbać jednak o to, aby sałatka na grilla była kolorowa i zrobiona z naturalnych oraz świeżych składników. Powinny znaleźć się w niej zarówno warzywa, jak i odpowiedni dressing czy przyprawy. Wśród warzyw najlepsze są: kalafior, brokuł, oliwki, pomidory, papryka, kukurydza, cebula, sałata rzymska, rukola, kapusta pekińska, świeże zioła, a także ciecierzyca. Wiele osób dodaje do sałatek na grilla również fetę i mozzarellę, a nawet halloumi. Co ciekawe, ten ostatni ser świetnie sprawdza się nie tylko w sałatkach, ale i saute – grillowany podobnie jak inne standardowe dania na grillu.

Sałatki nie powinny być monotonne, bo wówczas szybko się nudzą. Warto więc nawet te najbardziej klasyczne, tradycyjne sałatki od czasu do czasu urozmaicić jednym lub kilkoma dodatkami. Może to być np. kawałek ananasa, uprażone na patelni ziarenka słonecznika lub pestki dyni, prażone migdały, pestki granatu albo kawałki orzechów. Dobrze będzie samemu podkręcić smak sałatki, kombinując i kierując się własnymi upodobaniami kulinarnymi. W ten sposób często zupełnie przypadkowo stworzyć można bowiem pyszną sałatkę, która na stałe zagości w grillowym menu.

Sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą

Grill to nie tylko potrawy mięsne. Do mięsa często podawane są sałatki, które idealnie podkreślają smak kiełbasek czy karkówki. Sałatka nie dość, że zwykle jest prosta do przygotowania, to w dodatku doskonale prezentuje się obok dań z grilla. Na stole nie powinno zabraknąć warzywnych sałatek z różnymi dodatkami, które wybornie smakują z każdą grillowaną potrawą. Sałatki świetnie współgrają nie tylko z mięsem, ale też z typowo wegetariańskimi produktami (np. tofu, halloumi). Orzeźwiająca, kolorowa sałatka to doskonałe urozmaicenie grilla. Pozwala bowiem podbić smak przygotowywanych potraw oraz dostarcza do organizmu wiele cennych właściwości odżywczych. Wśród przepisów na sałatki na grilla znajdują się zarówno kultowe pozycje, jak i te bardziej wyszukane. Jedną z nich jest wyborna sałatka makaronowa z suszonymi pomidorami i mozzarellą.

Na lato chętnie sięgamy po sałatki ze świeżymi warzywami, które są orzeźwiające i soczyste. W przypadku, gdy nie ma jednak do nich dostępu, warto zastąpić je produktami ze sklepu! Warto sięgnąć po makaron razowy, ser mozzarella i suszone pomidory w zalewie (mogą być w oleju), a także rukolę, czosnek, bazylię, oliwę z oliwek i kilka przypraw. Z tych wszystkich składników wyczarować można przepyszną sałatkę, która będzie lekka i chrupiąca. Przepis na nią nie jest skomplikowany, więc spokojne zrobi ją nawet największy amator potraw z grilla!

Jak zatem zrobić sałatkę makaronową z suszonymi pomidorami i mozzarellą? Wystarczy najpierw przygotować sos sałatkowy z oliwy, bazylii, rukoli, czosnku i kilku wybranych przypraw. W tym celu powinieneś dokładnie zblendować wymienione składniki. Następnie ugotuj makaron razowy i pokrój mozzarellę w równą kosteczkę. Zmieszaj makaron z serem i sosem, a później dodaj suszone pomidory pokrojone w kostkę lub paski. Sałatka najlepiej będzie wyglądać, gdy z wierzchu udekorujesz ją rukolą – dosłownie posypując nią danie.

Sałatka szopska – przepis na bałkańską sałatkę do grilla

Sałatka szopska popularna jest w krajach bałkańskich. Mieszkańcy Bułgarii czy Czarnogóry zajadają się nią na okrągło, zwłaszcza serwując ją z różnymi potrawami. Sałatka szopska świetnie smakuje z daniami z grilla, dlatego warto nauczyć się robić ją samodzielnie. Taki dodatek do grilla stworzyć można w zaledwie kilka minut, bez posiadania specjalistycznej wiedzy w zakresie gotowania. Co najpierw? Umyj i pokrój pomidory oraz paprykę w równe kawałeczki, a także obierz i pokrój świeżego zielonego ogórka. Dodaj poszatkowaną cebulę. Chcesz podać sałatkę na grilla w szklanej misce? Wyłóż w niej zatem na dnie najpierw pomidory, później ogórki z papryką, a na samą górę połóż cebulę. Dopraw sałatkę solą i pieprzem.

Teraz czas na wymieszanie oliwy z oliwek z sokiem cytrynowym i skropienie sałatki tak przygotowaną miksturą. Następnie należy zetrzeć na tarce słony ser, będący kwintesencją sałatki szopskiej. Powinien być on owczy, najlepiej bałkański. Jeśli nie masz takiego pod ręką, możesz wykorzystać również inny ser owczy – jedynym warunkiem jest, aby był mocno nasolony. Ser można nie tylko zetrzeć, ale i pokruszyć w dłoniach, po czym posypać nim warzywa. Letnia sałatka szopska doskonale smakuje z posiekaną drobno natką pietruszki i oliwkami.

Najlepsze sałatki na grilla – pomysły na zdrowe i pyszne domowe sałatki

Przepis na fit sałatkę z brokułami i fetą na grilla

Sałatka tego typu jest doskonałym dodatkiem do dań z grilla. Do tego przepisu należy jednak zaopatrzyć się w odpowiedniej jakości fetę – a więc o konsystencji kruszącej się i słonym, delikatnie kwaśnym smaku. Brokuł powinien mieć ciemnozielony kolor, a jego różyczki być zbite oraz twarde. Sałatka do mięsa najlepiej smakuje z sosem czosnkowym – brokuł doskonale się bowiem z nim „przegryza”. Ewentualnie poeksperymentować można również z sosem jogurtowym albo greckim.

Fit sałatkę robi się szybko i łatwo. Brokuł należy podzielić na małe różyczki i ugotować na półtwardo w osolonej wodzie. Następnie pozwól mu schłodzić się w zimnej wodzie, aby nie stracił koloru. Przygotuj wybrany sos (np. na bazie jogurtu) i dopraw go do smaku. Pokrój ser feta w drobną, równą kostkę i połącz z brokułami. Gdy sos przejdzie przyprawami, polej nim brokuły i fetę.

Lekka sałatka do każdego mięsa z grilla

Jakie powinny być sałatki na grilla? Przede wszystkim smaczne i lekkie, ale też chrupiące i podkreślające smak mięsnych dań – pod warunkiem, że oczywiście grillujemy mięso. Sałatki są świetnym uzupełnieniem smaku grillowanej karkówki czy żeberek. Dodatkowo czynią grillowanie zdrowszym, gdyż sałatki zawierają cenne minerały i witaminy, a także błonnik. Dziś wiele osób eksperymentuje z różnego rodzaju sałatkami, często mieszając ze sobą warzywa i zestawiając je z ciekawymi dodatkami (np. owocami i bakaliami). Coraz częściej zwraca się uwagę nie tylko na mięso, jakie wyląduje na ruszcie, ale też na wszelkie dodatki, które uzupełnią każdą grillowaną potrawę. Tym dodatkiem może zarówno pieczony chleb z masłem czosnkowym, jak i domowy sos jogurtowy lub grillowana cukinia czy cebula. Uzupełnieniem grillowych dań równie dobrze może być też pyszna domowa sałatka.

Warto pamiętać o tym, że klasyka nigdy nie wychodzi z mody – również, jeśli chodzi o kulinaria. Właśnie dlatego warto przygotować do grilla przepyszną, tradycyjną sałatkę grecką. Nie może mieć ona jednak mozzarelli albo sałaty lodowej w składzie, jak często się ją w Polsce modyfikuje. Prawdziwa sałatka grecka bazuje wyłącznie na warzywach (ogórek, pomidor, oliwki, cebula), fecie, oregano i oliwie, zatem właśnie w takiej postaci należy ją przyrządzić. Wystarczy umyć i obrać warzywa, przełożyć je do miski, oprószyć kawałkami fety i oregano, a następnie skropić oliwą. To naprawdę bardzo pyszna i ekspresowa w wykonaniu sałatka, która idealnie korespondować będzie z każdym grillowym daniem – zwłaszcza z karkówką, żeberkami i kiełbasą.

Sałatka „zero waste” na grilla

Nie wiesz, jaką sałatkę przygotować na grilla? Nie ma się co stresować! Możesz przyrządzić ją ze składników, które zostały w lodówce lub leżą bezczynnie od kilku dni w kuchni. Znalazłeś pojedyncze warzywa, np. kawałek pomidora, paprykę, ogórka i cebulę? A może w lodówce leży otwarta i jeszcze dobra puszka z gotowaną ciecierzycą, groszkiem czy czerwoną fasolką? Czasami w „czeluściach lodówki” znajdziemy kawałek żółtego sera albo szynki konserwowej. Po co wyrzucać wszystkie te składniki, skoro można przyrządzić z nich idealną sałatkę na grilla? Wystarczy zmieszać produkty ze sobą, dodać śmietanę lub majonez, doprawić do smaku i postawić na stole!

Zasadą „zero waste” jest niemarnowanie resztek jedzenia i ponowne wykorzystywanie po to, aby nie wyrzucać pożywienia bezsensownie do śmieci. Podobnie jak z wszystkimi wyżej wymienionymi produktami spożywczymi, powtórnie wykorzystać można również suchą kaszę z obiadu, kuskus czy ryż. Wystarczy zmieszać je z warzywami i majonezem, doprawić do smaku i podać do grillowanego mięsa. Błyskawicznie przekonasz się, że sałatki „zero waste” to jedne z najlepszych sałatek – nie tylko na grilla, ale też na każdą imprezę.

Domowe sosy do sałatek na grilla

Aby sałatka smakowała naprawdę dobrze, powinno się do jej przygotowania używać wysokiej jakości składników (np. oliwy z oliwek). Oczywiście nie tylko oliwa jest podstawą w sałatce na grilla – można nią również uczynić wiele innych składników spożywczych. Fundamentem sałatki warzywnej może być np. jogurt naturalny lub grecki, ale też miód, ocet balsamiczny, sok z cytryny i woda. Bazowe składniki wymieszać można następnie z dowolnym rodzajem sałaty albo innymi pokrojonymi i zmieszanymi ze sobą warzywami.

Oliwa z oliwek doskonale smakuje z mieszanką sałat (np. rukolą i roszponką). Gdy dodasz do tego zielony ogórek i pomidory, a następnie oprószysz bazylią i oregano, powstanie chrupiąca i aromatyczna kompozycja – idealna na grilla. Możesz również poeksperymentować i złączyć gęsty jogurt z upieczonymi na grillu warzywami (najlepiej z cukinią, bakłażanem albo papryką). Przepisów na sałatki z grilla jest naprawdę wiele, więc z pewnością wybierzesz dla siebie idealny!

Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto